Hlavní obsah

Liberecký gólman Fikrt: Funěl jsem celý zápas, vlastně funím ještě teď

Mnohé fanoušky překvapilo, že se v liberecké brance v zápase na Spartě neobjevil Milan Hnilička. Trenéři Severočechů se ale po nevydařeném úvodním kole rozhodli, že příležitost dostane Michal Fikrt. A své volby rozhodně nelitovali. Gólman Tygrů přiváděl sparťanské střelce doslova k zoufalství. Jen díky němu si Liberec z Prahy odváží bod. „Přijel jsem si to hlavně užít,“ vyprávěl po zápase Fikrt.

Článek

Kdy jste se dozvěděl, že zápas na Spartě odchytáte vy, nikoliv Milan Hnilička?

Ve středu mi řekl asistent trenéra pan Kapoun, že budu chytat od začátku. Ať si taky odchytám nějaké zápasy.

Jste překvapený, že jste se do branky přes Milana Hniličku dostal takhle brzy?

Milan je i teďka jasná jednička, to je bez debat. Já tu jsem v roli dvojky. Už před sezónou mi ale trenér Kapoun říkal, že chce, abych odchytal více zápasů, abych se dostal do tempa. V play-off se totiž hraje na krev a první gólman se může snadno zranit. Ale přiznám se, že jsem nečekal, že se do brány dostanu hned ve druhém kole. Jsem rád, že můžu chytat, ale bych rád, i kdyby chytal Milan, a vyhrávali jsme. To je nejdůležitější.

Utkání Sparta - Liberec na Sport.cz:
REFERÁT:Sparta se na výhru pořádně nadřela
STŘELEC:Ton doma kvůli blafákům sleduje gólmany
GÓLMAN:Vlastně funím ještě teď

Co se vám honilo hlavou, když jste se postavil mezi tři tyče a na druhé straně proti vám stála taková jména jako Výborný, Ručinský nebo Ton?

Takovým gólmanům jako jsem já se na Spartě nepodaří chytat každý den, takže jsem si to přijel hlavně užít. To se mi povedlo. Neřešil jsem, jestli dostanu nějaký klepec.

Kdy vám v zápase bylo nejhůř?

Těsně před vyrovnávacím gólem Sparty, když jsem skákal do prázdné brány proti Brošově střele. Lítalo to po brankové čáře, dva jsme to tam zachraňovali...

Těsně poté přišla takřka identická situace, ze které se už Broš nemýlil. S tím asi nešlo udělat nic, že?

Přesně tak. Tady si už to Broš nezpracoval, ale dával to z první. Já jsem byl navíc trošku povyjetý na Vejbu (Davida Výborného), protože jsem čekal, že mi to zkusí dát na první tyč. Udělal to parádně. Za takovouhle nahrávku se nemusí nikdo stydět.

Na nedostatek práce jste si stěžovat nemohl, zvláště když domácí hráli hned dvanáct přesilovek...

Práce jsem měl dost, Sparta má výborné mužstvo. Zvlášť teď, když posílila. Věděli jsme, že na přesilovkách bude hodně nebezpečná. Jen se potvrdilo, že si na Spartě zachytám. Jsem rád, jak to dopadlo.

Stačil jste se vůbec při oslabeních vydýchat? Chodila na vás totiž jedna rána za druhou.

Funěl jsem od první minuty až do té šedesáté páté. Vlastně funím ještě teď, takže jsem se nerozdýchal (úsměv).

Sledoval jste před trestným střílením, kdo na vás pojede?

Ne. Ať Sparta vytáhne kteréhokoliv hráče, je to penaltový král.

Petr Ton vás překonal jeho typickou fintou, blafákem do bekhendu. Nečekal jste, že na vás tento trik vytáhne?

Tak člověk s tím vždycky počítá, protože se toho říká a napíše hodně. Ale u něj člověk do poslední chvíle neví, co chce udělat. Dělá to mazácky. Má to perfektně zmáklý. Je to i o štěstí, chytit takovýhle blafák.

Je Sparta vaším oblíbeným soupeřem? V minulé sezóně jste z osmi utkání prohráli jen jediné, i v pátek jste po šedesáti minutách udrželi nerozhodné skóre.

Lukáš Derner říkal, že tady hrál pětkrát a pětkrát tady vyhrál. Mně se v této hale chytalo dobře už v juniorech. Naposledy jsem tu chytal před devíti lety a byl jsem spokojený. Asi nám Sparta svědčí.

Už víte, jestli se v brance objevíte i v příštím utkání?

Ne. Vždycky se nám to říká průběžně. Jsem rád za každý zápas, který odchytám. Je jedno, jestli to bude doma, nebo venku. Když mi trenér řekne, že půjdu chytat, připravím se na to a půjdu si to do té brány zase užít.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice