Hlavní obsah

Hokejisté Vítkovic Roman a Vošvrda zůstali po juniorském MS v zámoří

OTTAWA

Dva čeští hokejisté se po mistrovství světa do 20 let v Kanadě rozhodli nevrátit do Česka, ale dokončit sezonu v juniorských zámořských soutěžích. Ve Vítkovicích se po Novém roce již neobjeví útočník Ondřej Roman, jenž dokončí ročník ve Spokane, a brankář Tomáš Vošvrda, který také oblékal dres ostravského celku, bude chytat za Portland.

Článek

Devatenáctiletý Roman odehrál v této sezóně za Vítkovice 26 zápasů, v kterých vstřelil tři branky a připsal si šest asistencí. Nyní se ale vrací do Spokane, za nějž hrál v předešlých dvou sezónách. Ve smlouvě měl údajně klauzuli o tom, že v případě zájmu ze zámoří, může z klubu odejít.

"Doufám, že se na mě v klubu nebudou zlobit. Proti Vítkovicím rozhodně nic nemám, ale chci do NHL. Ve Spokane už před sezónou chtěli, abych zůstal, nakonec jsem dal přednost Vítkovicím. Trenér Hadamczik mi slíbil, že budu hrát extraligu dospělých, což se povedlo. Připravil jsem se dobře na mistrovství dvacítek a určitě toho rozhodnutí nelituju," řekl Roman internetovému serveru hokej.cz.

Jedním z hlavních důvodů, proč se nyní rozhodl nevrátit se do Česka, ale působit v zámoří, je přání Dallasu, jehož zástupci jej v roce 2007 v pátém kole draftovali. "S lidmi z klubu jsem se setkal v Ottawě, bylo mi řečeno, že se mnou chce Dallas podepsat smlouvu. Za předpokladu, že půjdu hrát do Spokane," vysvětlil Roman.

V klubu všechny zná, ještě loni v červnu tam působil. Spokane vyhrálo Memorial Cup, také letos má tým vysoké ambice. "Někteří kluci hráli na dvacítkách za Ameriku, pořád se ptali, jestli přijdu. Byl jsem v kontaktu s trenérem i s jinými hráči. Budu bydlet u stejné rodiny. Vím, co mě čeká, i to hrálo v mém případě roli," těší se na návrat za moře.

Vošvrda se chce poprat o šanci

K podobnému kroku se rozhodl i Vošvrda, jenž také doposud působil ve Vítkovicích. Na rozdíl od Romana ale hájil barvy juniorského týmu a občas chytal v první lize. I on přiznal, že se na čas do Česka vrátil proto, aby se prosadil do kádru pro světový šampionát.

"Loni jsem chytal v Medicine Hat, byl jsem v kontaktu s vedením klubu. Ještě před turnajem jsem měl nabídky, abych se vrátil.  Teď se mi ale ozval Portland, kde potřebují gólmana. Jednoho zkušeného mají, ale prý by ho mohli vyměnit," řekl Vošvrda, jenž čerpal informace o klubu od spoluhráče z reprezentace Radima Valchaře, jenž v Portlandu působí.

"Těším se. Z Ottawy letím do Kalifornie k mému agentovi Petru Svobodovi, pak se přesunu do Portlandu." Jelikož tak trošku tušil, že by mohly jeho další kroky směřovat do WHL, patřičně se připravil. "Z domova jsem si vzal dost věcí, s tím nebude problém. Ročník dochytám tady a pak uvidíme, co bude dál," uzavírá.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice