Hlavní obsah

S psychikou problém nemám, říká před svou životní chvílí Furch

PRAHA

Dohromady jen 40 let bude současným brankářským jedničkám pražské Slavie a Vítkovic, které na sebe narazí ve čtvrtfinále hokejové extraligy. Co víc, obhájce mistrovského titulu bude spoléhat na teprve osmnáctiletého Dominika Furcha, který teprve v průběhu této sezóny začal po odchodu Adama Svobody pravidelně chytat mezi seniory.

Článek

Kouč Vladimír Růžička tak jasně ukázal, jak talentovanému brankáři, s nímž počítá na pozici jedničky i pro příští ročník, věří. Dokumentoval to už koncem ledna i novou dlouhodobou smlouvou, kterou s Furchem vedení Slavie podepsalo.

Furch navzdory svému věku z vypjatých situací, které play-off takřka automaticky přináší, strach nemá. "Určitě to pro mě bude životní chvíle. První play-off, takže obrovský zážitek. Moc se na to těším a strach zatím žádný není. Jsem správně nažhavený asi jako my všichni tady ve Slavii," řekl Furch novinářům. "Věřím si, dostal jsem šanci a snažím se ji chytit za pačesy. Myslím, že s psychikou problém nemám," dodal.

Nervozita ho ze spaní nebudí

Zodpovědnost však mladý brankář cítí. "To zase asi ano, protože na gólmanech to stojí hodně. Dá se říct, že play-off je hlavně o gólmanech, takže zodpovědnost je tam obrovská. Ale já myslím, že kluci mi pomůžou a bude to dobré." Nervozita ho před středečním startem čtvrtfinále ze spaní, to příliš nehrozí nebudí. "Usínám v pohodě a nespavostí netrpím. Nervozita asi přijde, ale pak v zápase rychle opadne," uvedl s úsměvem Furch.

Skutečnost, že na druhé straně kluziště bude proti němu stát obdobně mladý brankář Jakub Štěpánek, nebere v potaz. "Já to nijak moc nesleduju, pro mě jsou spíš nebezpečnější útočníci. Takže na tom, jaký gólman bude na druhé straně, příliš nezáleží." Se Štěpánkem se ani osobně nezná. "Vůbec ne, on je ročník mimo mě a ani jsme se nikdy nepotkali, abychom se spolu mohli bavit," vysvětlil Furch.

Zkušenosti z mezinárodního pole

Pomoci by mu měly zkušenosti z mezinárodního pole. Chytal postupně za reprezentační výběry hráčů do 16, 17, 18 i 20 let. "Extraliga je pořád na jiném stupni, i když třeba teď na dvacítkách, tam to bylo hodně vysoko. Takže ty zkušenosti jsou hodně cenné," ohlédl se Furch zpět za mistrovstvím světa hráčů do 20 let, jež se hrálo na přelomu roku v Kanadě.

Hodně mu podle jeho slov pomáhá důvěra ze strany trenéra Růžičky. "Moc si toho cením, protože takovouhle důvěru, to nedostane každý," uvědomuje si Furch. I proto chce svou velkou šanci využít a nemá obavy z toho, že by se naplnily hlasy, že Slavia doplatí v play off na gólmany. "Mě to nijak nerozhodí. Já jsem v tom dost flegmatik, takže takové hlášky házím za hlavu a nijak neřeším," ujistil Furch.

Flegmatik

A na koho si dá největší pozor z vítkovických útočníků? "Asi na Kvapila, Ujčíka a Burgra. Ti jsou nejšikovnější. Ale šikovné hráče mají v celém kádru, takže pozor si musím dát na každého," řekl Furch. Flegmatik je prý dokonce takový, že ani nevěděl, co by ho mělo rozhodit. "Protihráči chtějí, aby mě rozhodilo, když mě třeba ohodí sněhem, ale to nehrozí. A nějakými řečmi, to také ne, ať si povídají, co chtějí," doplnil.

Vítkovice se stávají jeho osudovým soupeřem, právě proti nim totiž debutoval v nejvyšší soutěži. "To je jasné, že si to pamatuji. První zápas v extralize se nedá zapomenout a navíc to není zase tak dávno," pousmál se Furch. "Určitě jsem si na to vzpomněl, že je to tak trochu symbolické." Slávisté přitom považovali za nejzrádnějšího možného soupeře Liberec. "A Vítkovice jim pak daly 3:0, takže to bude určitě hodně těžký soupeř," dodal Furch.

Se svou volbou a vírou ve Furcha si Růžička příliš neláme hlavu, přestože před nedávnem připustil, že jít do play off s tak mladým gólmanem může v sobě nést jisté riziko. "Někdy jdete do play-off s mladým gólmanem, jindy se starším. Před dvěma lety jsme hráli play-off a vypadli ve čtvrtfinále. A další rok jsme to třeba vyhráli. Já se tím vůbec nezabývám. Vypadli jsme se staršími gólmany a i vyhráli titul se staršíma gólmany. Můžeme tedy zrovna tak vypadnout s mladým brankářem, ale také s ním vyhrát titul," prohlásil Růžička.

Reklama

Související témata: