Hlavní obsah

První překvapení play-off je na světě, Vítkovice rozstřílely Slavii

PRAHA

První překvapení letošního play-off hokejové O2 extraligy je na světě! Postaraly se o něj Vítkovice, které v úvodním duelu čtvrtfinálové série deklasovaly suveréna základní části Slavii na jejím ledě 5:1. Ostravanům se až na jedinou výjimku podařilo eliminovat Bednářovu formaci a po zásluze slaví jednoznačnou výhru. Druhý zápas je na programu znovu v Praze ve čtvrtek.

Článek

Hned v první minutě se dvakrát pořádně zapotil vítkovický gólman Štěpánek. Nejprve jej prověřil Hruška, o pár vteřin později rozesmutnil Sklenáře, jehož stoprocentní šanci kryl betonem. Na druhé straně předvedl fanouškům hokejovou lahůdku Ujčík. Za brankou si dal kotouč na čepel hokejky, aby si vzápětí vybruslil před Furcha. Jeho spíše lakrosový pokus ale nakonec mezi tři tyče nezamířil.

Po nadějném začátku hra upadla, do větších možností se oba týmy dostávaly spíše jen sporadicky. V sedmnácté minutě ovšem jeli dva na jednoho Červenka se Sklenářem, prvně jmenovaný se rozhodl vzít odpovědnost na sebe, Štěpánek ale jeho pokus vyrazil. Na dvaadvacetiletém gólmanovi si záhy vylámal zuby i Micka se svou střelou zápěstím.

Gólman Vítkovic Jakub Štěpánek odráží puk před dotírajícím slávistou Tomášem Mickou.foto: Právo/Lukáš Táborský

Po dvou minutách hry ve druhé části vypálil Stehlík, těsně před Furchem puk po jemné teči změnil směr a pomalu mířil do branky. Již překonaného Furcha zastoupil až na čáře obránce Kolařík, jenž kotouč odpálil do bezpečí. Ještě v téže minutě se Ostravští branky přeci jen dočkali. Kvapilovu přihrávku si do vlastní branky nešťastně svou holí srazil Drtina.

Hostům ovšem radost z vedení vydržela jen krátce. Za necelou minutu a čtvrt vypálil z levého křídla Červenka a Štěpánek sklapl betony pozdě. V polovině utkání napřáhl při přesilovce na modré čáře Jurečka a nechytatelnou ranou vymetl pavučinky ve Furchově kleci, čímž vrátil hostům náskok. Odpovědět mohl ještě před druhým odchodem do kabin Hruška, zblízka ale mezi tři tyče nezamířil.

Třetí třetina jednoznačnou záležitostí

Na začátku třetí třetiny se Slavia hnala za vyrovnáním, pozapomněla ovšem na zadní vrátka, čehož hosté dokázali využít. Ujčík předal v útočném pásmu puk Svačinovi, který trefil mezeru mezi Furchovým tělem a rukou. Kdo čekal, že se slávistům podaří utkání ještě zdramatizovat, byl na omylu. Byly to naopak Vítkovice, které na ledě dominovaly.

V 51. minutě se za obranou domácích objevil Kvapil, perfektním blafákem do forhendu vymíchal Furcha a zasunul puk do odkryté klece. Za necelé dvě minuty lovil slávistický mladíček puk ze sítě už popáté, to když jej mezi betony prostřelil Krenželok.

V 55. minutě byl po faulu Barinky na Čermáka nařízeno trestné střílení, ke kterému se postavil Jaroslav Bednář. Penaltový specialista ale kosmetickou úpravu výsledku odmítl, trefil jen horní tyčku. Vítěz základní části tak do vyřazovacích bojů vstoupil nečekaně vysokou prohrou, navíc se musí dát rychle do kupy. Druhým zápasem pokračuje série už ve čtvrtek.

Čtvrtfinále play-off hokejové O2 extraligy, 1. zápas:
Slavia Praha - Vítkovice Steel 1:5 (0:0, 1:2, 0:3)
Branky a nahrávky: 24. Červenka (Sklenář, Bednář) - 22. Kvapil (Strapáč), 30. Jurečka (M. Barinka, Ujčík), 43. Svačina (Ujčík, Jurečka), 51. Kvapil (Ondřej, Burger), 53. Krenželok (Klimek, J. Štefanka). Rozhodčí: Husička, Hradil - Pavlovič, D. Jelínek. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:2. Diváci: 5689.
Slavia Praha: Furch - Kadlec, Špelda, Vyhlídal, Žižka, Sloboda, Kolařík, Vašíček, Drtina - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Bednář, Červenka, Sklenář - Micka, M. Čermák, Tomica - Holec, P. Jelínek, Doležal. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.
Vítkovice: Štěpánek - M. Barinka, Jurečka, Kuboš, Stehlík, Krstev, Ovčačík - Klimek, J. Štefanka, Krenželok - Ondřej, Burger, Hubáček - Strapáč, Šimíček, Kvapil - Ujčík, R. Hruška, Svačina. Trenéři: Hadamczik, Konečný a Moták.
STAV SÉRIE: 0:1.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice