Hlavní obsah

VIDEO: Vykoukalovo hodnocení aneb stejně pořád hraješ jako kráva

PRAHA

Když po zápase dorazil mezi novináře, bylo vidět, že má výtečnou náladu. Aby také ne! Sparta si v pěti zápasech poradila se Zlínem a postoupila do semifinále, Jiří Vykoukal navíc vévodí tabulce produktivity obránců ve vyřazovací části. „Teď pojedu domů za rodinou. Zkontroluji, jestli mě ještě poznají. Pak se začnu připravovat na semifinále,“ vtipkoval zadák, který slaví osmatřicáté narozeniny.

Článek

Sparta ve čtvrtfinálové sérii se Zlínem splnila roli favorita a jde dál. Nezvládla jen jediný zápas, v těch ostatních čtyřech na ledě většinou dominovala. „Lidi i my jsme si to mohli užít. Byli bychom rádi, i kdyby to skončilo 4:3. Takhle máme alespoň víc času na odpočinek,“ liboval si Jiří Vykoukal.

Poměrně rychlý postup slaví holešovický klub i proto, že dokázal uhlídat elitní komando Ševců Leška-Balaštík-Köhler. Jen prvně jmenovaný si připsal dvě branky, pokaždé navíc skóroval při dvojnásobné početní výhodě. Bilance Balaštíka a Köhlera? 0 gólů, 0 asistencí. „Ale nijak speciálně jsme se na ně nesoustředili. Nemůžete hrát celou sezónu na dva nebo tři hráče. Naopak zase Zlínu výborně zahrála třetí lajna,“ pochválil Vykoukal zlínské mladíky.

Osobní statistiky nehlídá

V posledním pátém utkání byli Pražané po pětapadesát minut lepším týmem, což potvrzuje jednoznačné skóre 6:1. Kdo ví, jak by to ale vypadalo, kdyby Zlín přetavil úvodní pětiminutovku, ve které Spartu sevřel, ve vedoucí gól. A že k němu neměl daleko... Hned dvakrát trefil některou z tyček. „Zápas by mohl vypadat jinak. Možná bychom stejně vyhráli, možná ne. Bingo (Petr Přikryl) měl ale tyčky dobře postavený, dobře vycentrovaný,“ pousmál se Vykoukal.

Ten ostatně k pohodovému vítězství přispěl jednou trefou. Za stavu 4:1 vrátil Spartě nechytatelnou dělovkou čtyřbrankový náskok. Navíc si upevnil postavení na čele bodování obránců v play-off. Během pěti zápasů nasbíral stejný počet bodů za gól a čtyři asistence. „Spíš jsem byl rád, že jsme po jejich gólu znovu odskočili na rozdíl čtyř branek. Je úplně jedno, kdo ty góly dá,“ hází zkušený matador osobní statistiky za hlavu.

Když byl novináři tázán, jestli má ze svého výkonu v pátém zápase lepší pocit než z toho předchozího ve Zlíně, široce se usmál. „Myslím, že jsem hrál stejně. Víte, jak to je? Když vyhraješ, můžeš hrát jako kráva a stejně se ti zdá, že hraješ dobře. Když prohraješ, můžeš hrát sebelépe a stejně si všichni řeknou, že hraješ jak kráva. Hodnocení je podle toho, jak uspěje mužstvo,“ přišel s netradičním vysvětlením svého herního projevu.

Snad jej doma poznají

Sparťany tak po rychlém vypořádání se se Zlínem čeká před semifinálovou sérií dlouhá pauza. Vykoukal v tom ale výhodu nevidí. Spíše naopak. „Vidíte, co teď vyvádějí mužstva, která absolvovala předkolo. Hrají výborně. Slavii a Pardubicím naopak nepřidalo, že dlouho stály. Pokud je mužstvo rozehrané, víc si ve hře věří. Při delší pauze je to vždycky horší. Doléčíte zranění, nejste ale rozehraní,“ poukazuje na heroické výkony Plzně a Vítkovic v sérii proti papírovým favoritům.

Soupeř Sparty zatím není znám a Vykoukal se tím znervóznit nenechá. Vzniklou situaci přijme jako fakt. „Každý ví, že pokud chce mužstvo v play-off uspět, musí porazit kohokoliv,“ říká starou pravdu. V nejbližších dnech čeká sparťany chvíle pauzy a Bača, jak se Vykoukalovi přezdívá, už má naplánováno, jak volné dny stráví. „Pojedu domů za rodinou. Zkontroluji, jestli mě ještě poznají. Pak se začnu připravovat na semifinále,“ zakončuje.

Reklama

Související témata: