Hlavní obsah

V nejdelším zápase extraligové historie Adamský trefil plzeňský postup

PARDUBICE

Hokejisté Plzně se z předkola extraligového play off vydrápali nečekaně až do semifinále. Po pěti letech si zopakovali sedmý čtvrtfinálový duel na pardubickém ledě a zase z něj vyšli vítězně. Postup v neděli vydřeli v nejdelším utkání extraligové historie, které trvalo přes čtyři hodiny a ukončil ho v 87. minutě po Strakově přihrávce teprve Adamského gól.

Článek

„Po Strakově přihrávce jsem pálil do protipohybu brankáře a vidět puk v síti, to byl nejhezčí moment kariéry. S postupem času jsme se snažili hrát jednoduše a co nejvíc pálit na branku s naději, že se něco ujme,“ líčil 27letý útočník Martin Adamský. „Ukázali jsme se jako tým bojovníků, hodně jsme výhru chtěli a se štěstím se to povedlo. Prodloužení jsme rvali na sedm statečných útočníků s vírou, že jim nedojde kyslík,“ tvrdil kouč vítězů Pavel Hynek.

Teprve potřetí v historii play off neměl sedmý zápas vítěze v základní hrací době a prodlužoval se poprvé od sezóny 2006/07, kdy bylo zavedeno pravidlo, že rozhodující duel série musí ukončit gól ze hry a nikoli nájezdy. Mužstva i diváci byli připraveni na dlouhý maratón. „Bylo to o vůli, ale v kabině vládla pohoda. Jedli jsme banány a říkali si, že budeme chodit na led tak dlouho, než to rozhodneme,“ usmíval se plzeňský kapitán Martin Straka.

Plzeň rychlý gól nepoložil

Napínavá bitva dostala zápletku už po 57 vteřinách, kdy se ujala první střela Pardubic. Hosty to ale nepoložilo, bleskově zužitkovali přesilovku a další údery přichystal Vostřák v oslabení. Zvláště jeho druhá trefa po nahození ze středního pásma domácí nahlodala, nevyužili pak ani dvojité přesilovky trvající v součtu přes tři minuty.

Až Pivkův důraz přinesl čtyř minuty před koncem třetí třetiny výbuch radosti v našlapaném hledišti a zápas dospěl k prodloužení. V něm byli domácí hodně aktivní, Tvrdík v 64. minutě trefil tyčku, nakonec ale rozhodla nenápadná plzeňská akce. „Měli jsme možná víc šancí, jenže neproměnili jsme je v gól. Produktivita zdobila Plzeň,“ tvrdil trenér Václav Sýkora.

Bolestivý konec sezóny

„V prodloužení jsme stáhli hru dokonce na dva útoky a mysleli na to, že sedmý zápas v Pardubicích umíme vyhrávat. Čekalo se na chybu,“ říkal Pavel Vostřák, pamětník postupu Plzně do semifinále 2004. Domácím hráčům nebylo moc do řeči. „Jsem psychicky úplně vycucaný, zodpovědnost v nastavení byla zdrcující,“ ulevil si gólman Ján Lašák. „Hrálo se nadoraz, jenže jsme nedali šance a je tu bolestivý konec sezóny,“ řekl útočník Libor Pivko.

Plzeňský Jaroslav Nedvěd si po výhře neodpustil obscénní gesta na diváky. „Byl jsem v transu, soupeř hodně provokoval a dvakrát jsem byl nesmyslně vyloučen za nefaul. Když jsem pak sám dostal hokejkou do huby, tak se nepískalo,“ hájil se z prvoligového Berouna pro play off povolaný 39letý obránce. „Je to ubožák, co víc k tomu říkat,“ zareagoval Pivko.

Čtvrtfinále ČP play-off extraligy, 7. zápas:
Pardubice - Plzeň 3:4 po druhém prodlouženíON-LINE
Branky a nahrávky: 1. Kolář I (Pivko, Lojek), 15. Pivko (Divíšek), 56. Pivko (Kolář II) - 4. M. Straka (Vlasák, Smrek), 13. Vostřák (M. Straka), 41. Vostřák (Čakajík), 87. Adamský (M. Straka). Rozhodčí: Husička, Hradil - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 8:13, navíc Kolář I - J. Nedvěd oba 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 10.194 (vyprodáno). Konečný stav série: 3:4.
Pardubice: Lašák - Píša, Kolář II, Lojek, Havíř, Snopek, Hendrich - Zohorna, Divíšek, Pivko - Kolář I, Koukal, Starý - Tvrdík, Koudelka, Somík - T. Bláha, Semorád, Rákos. Trenéři: V. Sýkora a Seidl.
Plzeň: Chábera - J. Nedvěd, Smrek, Čakajík, Pácal, Benák, Dresler - Vostřák, M. Straka, Vlasák - Tomas, Kracík, Adamský - Kubica, Jan Kovář, Dvořák. Trenéři: Hynek, Razým a Pejchar.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice