Hlavní obsah

Recept na finále? Systematická práce a držet kádr pohromadě

PRAHA

Není náhoda, že znovu po roce se ve finále play-off hokejové extraligy utkají týmy Slavie a Karlových Varů? Oba celky se dokázaly opět prokousat do boje o extraligový titul, přestože v cestě jim stály těžké celky. „Týmy si udržely celosezónně velmi dobrou formu. Navíc v play-off potvrdily, že do finále patří,“ řekl Sport.cz Jiří Hrdina.

Článek

Po loňské sezóně došlo v kádrech obou celků k minimálním změnám, což se projevilo v kompaktnosti a síle. „Když trenéři dlouhodobě pracují se stejným mužstvem, tak je to jen ku prospěchu věci. Jsem zastáncem toho, držet kádr pokud možno co nejdéle pohromadě a dělat spíše jednotlivé změny, než překopat během sezóny polovinu mužstva,“ řekl Sport.cz Jiří Hrdina.

Přestože Karlovy Vary po skončení minulého ročníku vyměnily trenéra, z kádru odešel pouze Milan Kraft do Slavie a Vojtěch Polák do Třince. „Je to recept na úspěch, chemie týmu ale musí fungovat. Hráči si musejí vyhovět a vědět, jakou roli v týmu mají,“ myslí si Hrdina. „Vary nestavěly mužstvo ze starších hráčů, ale z hokejistů v dobrém věku a určitě budou na vlně pár let,“ doplnil pro Sport.cz trenér Radim Rulík.

„O systému se můžeme bavit potom, co dokážou doplnit kádr po odcházejících hráčích,“ řekl Rulík s tím, že Slavii se podařilo zacelit odchody Klepiše, Supa či Rataje. „To byli hokejisté, na kterých trenér Růžička stavěl ve finále a play-off. Ve Slavii se můžeme bavit o systematické práci,“ všiml si Rulík. „Vary budování kádru stálo nějaký čas, vloni se mužstvo osvědčilo a nebyl důvod do týmu zasahovat,“ dodat Rulík. „Pokud se podaří nahradit v příští sezóně Řezníčka nebo Sailera, který je hráčem Budějovic, pak se mohou na vítězné vlně udržet dlouho,“ přidal.

Záleží na financích

Důležité je v týmu kvalitní a osvědčené borce udržet. „Vzhledem k dnešní finanční situaci klubů se to vedení nemusí dařit z objektivních důvodů,“ uvědomuje si Hrdina. „Je to o financích. Vary mají jedno z dražších mužstev. Důležité je umět finance investovat, ne vždy se to povede. Karlovým Varům i Slavii se to povedlo,“ přidal Rulík. „Jde o spoustu faktorů dohromady a jak ve Slavii tak ve Varech věci fungují,“ dodal Hrdina.

Přestože každé play-off je jiné, stejně jako vloni se tedy fanoušci mohou těšit na souboj červenobílých barev se zelenožlutými. „Slavia měla velmi silného soupeře ve Vítkovicích stejně jako Vary ve Spartě, ale obě mužstva si dokázala poradit a ve finále jsou zaslouženě,“ uznal Rulík. „Náhoda to není, i když potřebujete trochu štěstí,“ připustil. „Šance vidím 50 na 50, ale karlovarský brankář Mensator má exkluzivní formu, která může v sérii se Slavií rozhodnout,“ tipnul si Hrdina.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice