Hlavní obsah

VIDEO: Myšlenku na olympiádu nezatracuji, hlásí vracející se Dominátor

Mnohé svým již třetím návratem z hokejového důchodu překvapil, Dominik Hašek je ale přesvědčený, že i ve svých čtyřiačtyřiceti letech může po roční pauze navázat na své vynikající výkony z předchozích let. „Před rokem jsem neřekl, že končím s hokejem. Na to jsem si dával pozor. Jen jsem řekl, že se loučím s NHL,“ přiznal Dominátor, že s myšlenkou návratu si pohrával již loni. Nyní zase věří, že by si v případě dobré formy mohl příští rok zachytat na olympiádě.

Článek

Co nakonec rozhodlo pro Pardubice?

Jsem přesvědčený, že je to nejhokejovější klub v republice. Navíc jsem tu prožil většinu svého života. To byly hlavní důvody, proč jsem se rozhodl pro Pardubice. Nikdy jsem nepřemýšlel o tom, že bych u nás mohl hrát někde jinde. Od začátku jsem měl jasno!

Jaké byly ty důvody, které vás již potřetí v kariéře přiměly k návratu z hokejového důchodu?

Oddychl jsem si, našel motivaci, která by mě táhla zpátky do hokeje. To je běžný proces! Alespoň pro mě. Rozhodnutích skončit, které jsem udělal, jsem nikdy nelitoval. Chci zase v brance zažívat pocit vítězství, hrát za výborné mužstvo s fantastickou tradicí. Proto se vracím! Zjistil jsem, že je čas vrátit se k hokeji!

Nepřepadly vás během přemýšlení o návratu myšlenky, že již na své výkony z předchozích let nebude schopen navázat? Že si naopak trošku pošpiníte jméno?

Samozřejmě vím, že mi není dvacet. Kdybych ale nebyl přesvědčený o tom, že se cítím dobře, že se chci v létě připravovat, že mám chuť, nešel bych do toho. Než uděláte konečné rozhodnutí a podepíšete smlouvu, musíte vědět, že tomu chcete obětovat všechno, abyste byl v nejlepší formě. Já o tom nepochybuji a to je to nejdůležitější.

To skutečně nemáte ani malinkou obavu?

Je třeba říct, že bude těžké se vrátit. Máme před sebou velké úkoly. Nechci mluvit o věku. Ale to, že se člověk vrací na led, že se vrací do jiné ligy, že čelí velkým očekáváním nebude vůbec jednoduché. Bude to velice náročné a zavazující. Ale to neznamená, že se s tím nechci vypořádat, když jsem se tak rozhodl. Jinak bych do toho nešel.

Máte ve svém kontraktu nějaké výsady oproti ostatním hráčům?

Žádné nemám. Člověk je skoro ani nechce, protože chce být jedním z hráčů mužstva. Dokonce si myslím, že by to bylo nevhodné. Ať už v Ottawě nebo Detroitu mi dělalo dobře, že přestože jsem byl jedním z nejstarších, dokázal jsem se přizpůsobit věcem, které dělali dvacetiletí kluci.

Co na váš comeback říkala rodina?

Samozřejmě jsme o tom diskutovali, ale nerozmlouvala mi to. Ale je pravda, že se trošku podivila. Když se někdo vrací v mých letech... Ale těší se na to, jednoznačně mě podporuje. Spíše jsme museli prodiskutovávat, jak budeme řešit, že budu hrát za Pardubice, když bydlíme v Praze.

K čemu jste dospěli?

Máme dům v Pardubicích, takže můžu bydlet tam i v Praze, což je velká výhoda. Do Pardubic navíc vede i dálnici, takže cesta zabere hodinu nebo hodinu a čtvrt.

Jedna ze sázkových kanceláří dokonce vypsala kurs na to, jestli se objevíte v nominaci reprezentace pro Olympijské hry ve Vancouveru. Je i tohle pro vás výzvou?

Tohle je trošku předčasné. Zaprvé nevím, v jaké budu formě. To dneska nedokážu stoprocentně odhadnout. Druhá věc je, jaký budou mít se sestavou záměr trenéři. Ale tu myšlenku na olympiádu určitě nezatracuji, spíše ji teď využiji jako motivaci k nejbližší přípravě. Člověk chce myslet na ty nejvyšší a nejkrásnější mety. Jako motivační faktor to tedy je dobrá věc.

Jak bude vypadat vaše letní příprava? Budete se připravovat individuálně, nebo s týmem?

Většinu období než půjdu na led se budu připravovat s trenérem Brukem (Haškovi se věnuje již dlouhá léta – pozn. aut.) Sice jsem přes rok něco dělal, netrénoval jsem ale jako ostatní hráči. Tu přípravu určitě budeme muset změnit, bude trošičku delší. Jestliže v minulosti jsme se před příchodem na led připravovali šest týdnů, teď by to chtělo alespoň osm.

Takže se zbytkem mužstva začnete trénovat až po trénincích na suchu?

Domluvili jsme se s klubem, vlastně to byl můj požadavek, že bych se chtěl s ostatními hráči alespoň týden seznámit. Z mužstva znám jen dva nebo tři hráče a to ještě tak, že jsme se párkrát pozdravili...

Budete i nadále spolupracovat s Josefem Brukem, který přestože dělal v uplynulé sezóně trenéra brankářů ve Spartě, je vaším dlouholetým osobním koučem a rádcem?

Pokud se něco za poslední dva tři dny nezměnilo, o čemž pochybuji, tak bychom spolu spolupracovat měli. Spíše jsme se ale dosud bavili o letní přípravě.

V právě skončeném ročníku extraligy jste častokrát jako divák zamířil na některý ze stadiónů. Jaký máte názor na tuzemskou soutěž?

Vůbec není špatná! Ale je to jiný hokej než v zámoří. Na první pohled je vidět, že se tu víc bruslí a nahrává, tlak před brankou ale není takový. Ale je to dané i velikostí kluziště. Věřím, že se tempu přizpůsobím během přípravných zápasů a na základní část budu připravený.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice