Hlavní obsah

Během krize se hokejové kluby přípravují na extraligu spíše doma

PRAHA

Pouze pět klubů z celkových čtrnácti vyrazilo letos na soustředění před novou extraligovou sezónou do zahraničí, z toho Pardubice a Vítkovice jej strávily v sousedním Slovensku. Během globální ekonomické krize je potřeba šetřit, takže české hokejové kluby tráví léto převážně v domácích luzích a hájích, zahraniční exotika u moře se tentokrát prosadila jen výjimečně.

Foto: Oldřich Šolc/www.hokej.zlin.cz

Hokejisté Zlína na soustředění v Turecku

Článek

Koupání v moři si letos "užili" jen zástupci Třince, Zlína a Litvínova. V případě Třince a Litvínova si ale část nákladů hradili sami hráči a navíc byly jejich zájezdy cenově zvýhodněné vzhledem k partnerství s cestovními kancelářemi. Zatímco Třinečtí strávili týden na Krétě, hráči Litvínova a Zlína vyrazili do Turecka.

"V sedm ráno rozcvička a běhání na pláži v písku, plavání nebo vodní pólo. V devět začal hlavní trénink, který trval až dvě hodiny. Zaměřili jsme se především na rychlost a vytrvalost, převážně jsme využívali fotbalové hřiště a posilovnu. Ve čtyři hodiny odpoledne začala další fáze skládající se především z tenisu, plážového volejbalu, beach volejbalu, plavání v moři atd. Po celý den jsme byli v pohybu," přiblížil týden na turecké riviéře trenér Zlína Zdeněk Venera.

Hokejisté Pardubic a Vítkovic se vydali do Vysokých Tater, Pardubice se pak do zahraničí vydají ještě během herní přípravy a zúčastní se tradičního turnaje ve švýcarském Vallé de Joux. Přesto Východočeši museli objem své přípravy změnit. "Mimo Pardubice jsme mívali určitý model přípravy čtyřikrát ročně. Letos bylo pouze jedno soustředění mimo město," nastínil generální manažer klubu Zbyněk Kusý.

Jak se ekonomická krize dotkla hokejové extraligy?
I. díl:Snížení rozpočtů, odchody sponzorů, personální změny
II. díl:Snižování hráčských platů
III. díl:Úspory v přípravě na sezónu
IV. díl:Změny vstupného, opatření u mládeže (vyjde 26. června)

Ostatní týmy vzaly při soustředění zavděk domácím podmínkám, hitem byla především Šumava. Tam se připravovali zástupci Plzně, Kladna, Sparty a Českých Budějovic. Jihočeši to ostatně měli ze svého sídla na soustředění vůbec nejblíže, k lipenské přehradě je to zhruba padesát kilometrů. Jaký rozdíl oproti loňskému cestování do Turecka, které tentokrát vinou úsporných opatření padlo.

Do nedalekého Zadova se zase vydaly Plzeň a Kladno, o něco dále na západ rozložila svůj tábor pražská Sparta. V Železné Rudě se poslední roky připravovaly i Karlovy Vary, tentokrát ale vyrazil úřadující mistr do Špindlerova Mlýna. Zasadil se o to trenér Josef Paleček, jenž měl se zdejším prostředím dobré zkušenosti při působení v Liberci.

Za zápasy hlavně do Švýcarska

Zato za herní přípravou na ledě si většina klubů vyrazí do zahraničí, přičemž nejčastějším cílem českých celků je Švýcarsko. V zemi posledních hostitelů mistrovství světa se zřejmě představí Vítkovice, Pardubice, Litvínov, Liberec a Karlovy Vary. Český mistr dokonce zvažuje návštěvu alpské země ještě jednou během sezóny.

"Po zrušení Ligy mistrů vážně uvažujeme o tom znovu startovat na Spenglerově poháru, ostatně organizátoři turnaje z Davosu už projevili o náš start zájem," prozradil generální manažer Karlových Varů Miroslav Vaněk. Před sezónou se Energie představí ve druhé polovině srpna na turnaji v Zugu.

Hodně frekventovaná bude také trasa z ČR do slovenského Trenčína. Tam se Zlín a Třinec představí na tradičním RONA Cupu a extraligový nováček z Brna si s domácí Duklou zahraje 28. srpna přípravný zápas. O týden později se slovenský tým na oplátku představí v moravské metropoli.

České Budějovice vyhrály před rokem turnaj v německých Drážďanech a Plzeň podnik ve Vídni, letos ale v plánu jejich přípravy žádná zahraniční mise nefiguruje. Prázdná pole ohledně cest do zahraničí jsou k vidění i na internetových stránkách Slavie, Kladna a Mladé Boleslavi. Kromě zápasů na české půdě se tak budou  soustředit především na výkony v Tipsport Hockey Cupu.

Příprava extraligových klubů před sezónou 2009/10:
jméno klubusoustředěníherní příprava
Karlovy VaryŠpindlerův mlýnturnaj v Zugu (Švýc.)
Slavia PrahaBřízky u JablonceČR
Sparta PrahaŽelezná Rudaturnaj v Salcburku (Rak.)
PlzeňZadovČR
PardubiceVysoké Tatryturnaj ve Švýcarsku
LitvínovTureckozápasy ve Švýcarsku
ZlínAntalya, Tureckoturnaj v Trenčíně (SR)
VítkoviceVysoké Tatryturnaj v Ženevě (Švýc.)?
LiberecČRturnaj v Basileji (Švýc.)
TřinecKréta, Řeckoturnaje v Německu a Trenčíně
Č. BudějoviceLipnoČR
KladnoZadovČR
Ml. BoleslavČRČR
BrnoČRzápasy ve Vídni a Trenčíně

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice