Hlavní obsah

Straka se stal majoritním vlastníkem Plzně a převzal dluhy klubu

PLZEŇ

Plzeňský hokejový klub nevyužije patnáctimiliónovou půjčku od města prostřednictvím Plzeňské teplárenské, kterou město stoprocentně vlastní, přesto na dnešní valné hromadě vyřešil svou tíživou finanční situaci. Kapitán týmu Martin Straka se stal vlastníkem sedmdesátiprocentního obchodního podílu a zároveň převzal všechny dluhy ve výši okolo 18 miliónů korun.

Článek

Klub podle očekávání odmítl požadavek města Plzně, aby za půjčku ve výši 15 miliónů ručili představitelé klubového managementu firmě Plzeňská teplárenská a.s. osobními směnkami. Díky Strakovi získal plzeňský celek extraligovou jistotu pro nadcházející sezonu, do níž po dnešním rozhodnutí vstoupí i s ohledem na letošní výročí 80 let od založení pod novým názvem HC Plzeň 1929.

Mimořádná valná hromada vzala na vědomí, že se nenašly fyzické osoby, které by podepsaly směnky a ručily svým majetkem za půjčku od Plzeňské teplárenské. Ta měla být splatná do konce roku 2014 se smluvním úrokem ve výši pěti procent.

Místo toho uhradí dluh, který k 8. červnu činil přibližně 18 miliónů korun, sám Straka.

"Jsem rád, že se to vyřešilo. Chtěl jsem, aby se to celé rozhodlo, tak jsem přišel s tímto návrhem. Tušil jsem, že do směnek nikdo nepůjde," řekl novinářům Straka, jenž se loni vrátil domů po 19 sezónách v NHL a pomohl Plzni do semifinále play-off extraligy.

Straka se vzdal postu prezidenta

Z právních důvodů se ve středu vzdal postu prezidenta klubu, který bude po schválení jeho návrhu zastávat dosavadní klubový právník Tomáš Tesař. Ředitelem klubu byl jmenován Emil Kristek.

Šestatřicetiletý olympijský vítěz z Nagana vlastní 70 procent klubu, přičemž zbývajících 30 procent zůstává v držení občanského sdružení. Půjčku, kterou město schválilo, klub odmítl a Straka musí sáhnout do vlastní kapsy a vyrovnat dluhy, které jsou z velké části tvořeny hlavně nesplacenými výplatami hráčům.

"Chtěl jsem, aby to měli kluci vyrovnaný, než začne nová sezóna a šli jsme do ní s čistou hlavou. Moc jim děkuji za to, že během přípravy makají i bez ohledu na tyto problémy," ocenil přístup spoluhráčů Straka.

Plzeňský patriot nyní bude mít v klubu přibližně 25 miliónů ze svého. Vedle dluhu, který dnes převzal, půjčil nedávno klubu dalších sedm miliónů na uhrazení bankovní garance, bez níž by Plzeň nemohla hrát extraligu.

Ve hře nadále zůstává i možná spolupráce s městem. Představitelé klubu chtějí s městem opět jednat o možnosti finanční podpory, ovšem za jiných podmínek, než které město požadovalo u patnáctimiliónové půjčky.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice