Hlavní obsah

Krize už si vyžádala čtyři hokejové oběti

PRAHA

Peněz na sport v době ekonomické krize výrazně ubylo, mezi hokejovými kluby už napočítáme čtyři oběti. Během léta postihl krach druholigové celky Mělníka i Šternberka a na poslední chvíli odstoupily ze soutěže také Poruba a Rokycany.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nejvýrazněji šetřili ti, kteří v minulosti dávali nejvíc - Liberec, Pardubice a Sparta.

Článek

„Nedostali jsme dotace od města ani kraje, ztratili jsme většinu sponzorů a nemůžeme si dovolit zahájit sezónu bez toho, aniž bychom ji měli finančně pokrytou. Udrželi jsme v chodu alespoň mládež,“ říká prezident mělnického klubu Martin Kylar.

„Neděláme hokej profesionálně, a když nejsou peníze, není jiná cesta,“ komentuje vynucené rozhodnutí o rezignaci na druhou ligu šternberský manažer Jan Trunda s tím, že pokud partneři neplní své závazky, nasmlouvané finance pak osudově schází.

V profesionálních soutěžích, extralize ani v první lize, zatím ke krachům nedošlo, i když Havířov musel přiznat několikamiliónové dluhy, a dokonce odvracel hrozbu konkurzu.

O samotnou existenci hokeje ve městě se bojovalo i v Plzni. Naplnění rozpočtu a jednání se sponzory usnadnil majetkový vstup hrající legendy Martina Straky, který do klubu ze své kapsy vložil přibližně 25 miliónů korun. „V tuto chvíli nám už žádný bankrot nehrozí, léto ale nebylo jednoduché,“ přiznává Straka.

Škrtalo se všude, dohromady přes 150 miliónů 

Po letech, kdy náklady účastníků nejvyšší soutěže prakticky neustále rostly, letos musí většina z nich výrazně šetřit. Škrty v extraligových klubech přesáhly podle informací Práva celkem sto padesát miliónů korun a nejvýrazněji zasáhly mužstva, která v minulosti vynakládala nejvíc prostředků, tedy Liberec, Pardubice a Spartu.

„Citelně nás bolí ztráty sponzorů, ale víme, že naši partneři přišli o obchody a bojují o přežití,“ říká prezident libereckého klubu Petr Syrovátko. Šetřit chce i na zdánlivé maličkosti, jako jsou hokejky. „Jen pro extraligový celek jsme jich loni koupili asi za pět miliónů korun a hráči si musí uvědomit, že množství hokejek pro ně není neomezené, a starat se o ně lépe než v minulosti,“ dodává Syrovátko.

Kvůli ekonomické recesi museli hráči často souhlasit s nižším platem a „dobrovolně“ přijmout úpravu platných smluv, přesto jich zůstalo bez angažmá daleko víc než v minulých letech, včetně členů zlaté naganské party Moravce, Hniličky, Čalouna či L. Procházky.

Klubům chybí až pětina rozpočtu

Řadě klubů v nejvyšší domácí hokejové soutěži chybí kolem dvaceti procent k naplnění rozpočtu. „Maximálně snižujeme náklady, ale nesmí to odnést mládež, protože v ní je budoucnost,“ tvrdí šéf vítkovického hokeje František Černík s tím, že klub je připraven i na variantu, že v průběhu sezóny bude muset některé hráče uvolnit.

„Jen díky tomu, že jsme se stali mistry republiky a máme novou arénu, máme rozpočet zabezpečen, což je ale malý zázrak v této těžké době. Se 120 milióny jsme stejně na hraně možností,“ říká karlovarský generální manažer Miroslav Vaněk.

„Český hokej se učí žít v obtížných ekonomických podmínkách a v podstatě obrací každou korunu. Chápu složitost celé situace, přesto je zvláštní, že v penězích vynaložených státem na sport na jednoho obyvatele je Česko v Evropě až třetí od konce,“ líčí šéf českého hokeje Tomáš Král.

KRIZE V ČESKÉM SPORTU
FOTBALKluby musí šetřit, před zánikem ale není žádný
HOKEJKrize má už čtyři oběti
ČOVDůsledky by mohly být až fatální
Jak se projevila jinde?
ATLETIKA
Dohromady hospodaří svaz s rozpočtem kolem 100 miliónů korun. „Díky našim partnerům se nám ho podaří naplnit,“ říká nový svazový šéf Libor Varhaník. „Spíš máme zamotanou hlavu z financování od ČSTV, potažmo Sazky, z třinácti splátek jsme obdrželi zatím jen tři,“ upozorňuje. Krize se nepodepsala na největším českém mítinku Zlatá tretra Ostrava, jenž letos přivábil i nejdražší hvězdu Usaina Bolta.
FLORBAL
Rychle se rozvíjející sport má letos rozpočet zhruba 20 miliónů Kč. „Drží nás funkční marketing, nejvíc prostředků si hnutí vygeneruje od své členské základny,“ říká prezident České florbalové unie Filip Šuman. I jeho trápí snížené dotace od ČSTV. „Tři milióny nahradilo ministerstvo financí, ale dalších šest, které bychom za normálních podmínek dostali, chybí,“ vypočítává. Strašákem je návrh, aby stát financoval jen olympijské sporty. „To by byla katastrofa,“ tvrdí.
GOLF
Je v Česku dál na vzestupu, ročně přibývá 15 až 20 procent hráčů. Věnují se mu ale spíše lidé z vyšších příjmových skupin. „Krize na ně nedosáhla natolik, aby si koníčka odpustili,“ řekl ČTK analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.
DALŠÍ SPORTY
Ty zasáhla krize drtivěji. Například hokejbalový mistr z let 2007 a 2008 Habešovna z ekonomických důvodů zanikl, Hustopeče a Bystřice pod Hostýnem se odhlásily z házenkářské extraligy. Badmintonista Petr Koukal zase neodjel na MS do Indie, letos se ani nepodařilo v Praze uspořádat turnaj Světové série v plážovém volejbalu.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice