Hlavní obsah

Společnost je nasr..., ale na hokej se chodí, váží si fanoušků Kusý

PRAHA

Obecně špatná nálada a remcání o problémech tak typické pro českou náturu se zatím v hokeji neprojevilo. Na návštěvách stadiónů v extralize se zatím nepodepsala ani krize. Hovoří tak čísla o průměrné návštěvnosti po třetině soutěže, která jsou nadprůměrná. „Společnost díky obecné nasr... řeší existenční problémy, a proto je třeba si fanoušků vážit,“ uvědomuje si pardubický manažer Zbyněk Kusý.

Foto: René Volfík, ČTK

Fanoušci hokejistů Komety Brno

Článek

„Hokej je jedním z ventilů,“ je jasné Kusému, jehož v Pardubicích může tradičně těšit velká divácká podpora. Letos chodí za stejné období oproti loňsku o 4000 diváků více. „V Pardubicích máme vstupné, které nepatří k nejlevnějším v republice, ale musíme řešit kompromis mezi sponzorskými dary a tím, co jsou ještě diváci ochotni zaplatit za své oblíbené hráče,“ vysvětlil Kusý.

Hranici, kdy si divák řekne: „A dost, na to nemám“, je podle Kusého velmi obtížné určit. „Existuje na toto téma řada studií, avšak hranicí, kdy si divák řekne, že je vstupné příliš drahé, jsem se nezabýval,“ dodal pardubický manažer. „Víme, že někdy není jednoduché zaplatit vstupenku. Systém je však nastavený tak, že stále 80 procent rozpočtu je tvořeno od sponzorů,“ prozradil.

V Evropě až 50 na 50

Ve vyspělých evropských zemích přitom tvoří příjmy ze vstupenek někde až padesát procent. „Nejsme v situaci jako Německo, Švýcarsko, Švédsko, Finsko, kde tvoří příjem ze vstupného někde až polovinu příjmů,“ potvrdil Kusý. „Tyto státy měly padesát let jiné ekonomické zřízení, které lidem vytvořilo jiné podmínky,“ narážel na komunistickou minulost České republiky. „Nejsme charita a musíme se chovat ekonomicky,“ dodal.

Problémem je současně poměr výše platů vůči klubovým příjmům. „U poloviny mužstva hráči berou evropské platy, ale my máme české příjmy,“ zdůraznil. „Několik hráčů z Pardubic může okamžitě podepsat smlouvy v zahraničí za velice lukrativních podmínek, ale poté odejdou partneři a mně se zhroutí systém,“ vysvětlil manažer východočeského celku, jenž má ve svém kádru takové hvězdy jako Dominika Haška či Petra Sýkoru, ale v poslední době kvůli úsporným opatřením sáhl po levnějších zahraničních posilách jako řada dalších českých klubů.

„Aby lidé více chodili na sport a hokej se stal součástí určitého koloritu jako například ve Švýcarsku na Ambri-Piotta, musí mít lidé kromě peněz také náladu, a proto si vážím, že i přes všechny současné sociální problémy, diváky extraliga láká,“ těší Kusého zatím nejvyšší průměrná návštěvnost v historii.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice