Hlavní obsah

VIDEO: Budějovicím se v duelu se Slavií vyplatila sázka na obranu a úspěšné přesilovky

PRAHA

Že by se v Českých Budějovicích konečně začalo blýskat na lepší časy? Po sérii sedmi zápasů, ve kterých Mountfield vyválčil pouze jedinou výhru, Tlačilova parta zabrala. A to přitom na ledě pražské Slavie, kde se to od ní popravdě příliš nečekalo. Jenže změna stylu hry, dvě využité přesilovky a bezchybný výkon brankáře Kováře přinesly své ovoce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankář Českých Budějovic Jakub Kovář (vlevo) zasahuje proti střele slávisty Jakuba Sklenáře.

Článek

„Apelovali jsme na hráče, abychom z aktivního pojetí hokeje, z kterého vyplývaly naše chyby, přešli na pasivní. A vyplatilo se,“ popisoval změnu v taktice trenér Mountfieldu Jan Tlačil. A změna se vyplatila. Jihočeši vsadili na pozornou defenzivu, se kterou se slávisté za celých šedesát minut nedokázali vypořádat. „Rozhodně to bylo způsobené hrou zezadu. Říkali jsme, že to, co jsme předváděli venku, už nesmíme dělat. Že budeme muset hrát hodně dobře z obrany,“ přidal se zkušený zadák Petr Gřegořek.

„V podstatě jsme se na výhru ani nenadřeli tolik, jako třeba doma při porážce s Plzní, kdy jsme vypadali trapně. Teď nás to kvůli jinému stylu hokeje nestálo tolik sil,“ pokračoval jednatřicetiletý obránce. České Budějovice se navíc mohly opřít o gólmana Jakuba Kováře, který vychytal své první čisté konto v seniorské extralize. Podle něj bylo klíčové, že Jihočeši dokázali přečkat úvodní třetinu bez inkasované trefy. „Pak se naše hra zvedla, Slavia naopak znejistila. Kdybychom ale v první třetině dostali dva góly, byli bychom tam, kde jsme byli v předchozích zápasech,“ myslí si talentovaný brankář.

Kovář vychytal i Čerevnku a má první nulu

Kovář dokázal vychytat i Romana Červenku, přestože právě lídr kanadského bodování jej ohrožoval ze všech hráčů soupeře nejvíc. „Nejhůř mi bylo ve druhé třetině při jeho dvou šancích,“ přiznával. Blýskl se zejména za stavu 1:0, když na něj Červenka upaloval zcela sám. „Při prvním zápase u nás v Budějovicích taky ujel a dal mi gól. Tak jsem si řekl, že teď je řada na mně.“

Právě zkušenost z prvního vzájemného měření sil Kovářovi pomohla. I tehdy na něj Červenka při sólovém nájezdu zkusil kličku do bekhendu. Zatímco na jihu Čech uspěl, v úterý tomu bylo naopak. „Snažil jsem se co nejrychleji dostat k tyčce a dát tělo co nejblíže k němu, aby to nemohl zvednout. To se povedlo, pak už neměl kam zakončit,“ pochválil se.

K celé situaci ani nemuselo dojít, kdyby českobudějovičtí obránci nevyrobili chybu při střídání. Červenka zůstal na útočné modré zcela volný... „To nebyla malá chyba, byla velká! Mohla ovlivnit zápas! Naštěstí z toho gól nepadl,“ ulevilo se Gřegořkovi. I on se pod výhru podepsal nesmazatelně. Vstřelil vítězný gól, v obraně si počínal výtečně, navíc se přičinil o to, že slávisté nevyužili ani jednu přesilovku. „Akorát v té první měla Slavia hodně šancí. Pak už jsme její hru přečetli a bylo to lepší.“

Výhru musí potvrdit v dalších zápasech

Budějovičtí nepovolili po celý zápas v defenzivě ani jednou, a tak na konci mohli slavit první plný bodový zisk zvenku v sezóně, navíc bez inkasované branky. A právě za vychytanou nulu, navíc první v seniorské extralize, bude muset Kovář přispět do týmové kasy. „Něco tam určitě vypsané bude, nějak se budu muset pochlubit,“ ušklíbl se a zároveň překvapil tvrzením o velikosti českých kluzišť. „Tahle úzká hřiště, které je třeba na Slavii, mi vyhovují. Českému hokeji by prospělo, kdyby takovéto rozměry byly povinné na každém stadiónu. I pro diváky je pak hokej mnohem atraktivnější,“ myslí si.

Přestože Tlačilův tým konečně zabral, zisk tří bodů ze Slavie nechce přeceňovat. „Uhrát remízu s nulou je hodně cenné. Ale je to jen jeden zápas, takže nemůžeme mluvit o tom, jestli se něco změnilo,“ poznamenal Gřegořek. „Bude důležité vyhrát i v dalším utkání v Brně. Teprve potom se dá mluvit o tom, že jsme se psychicky zvedli,“ doplnil svého spoluhráče Kovář.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice