Hlavní obsah

Před první reprezentační pauzou vládne hokejové extralize Morava

PRAHA

Pouze čtyři moravské kluby nastupují v současné hokejové extralize, ovšem hned tři si před první reprezentační přestávkou rozebraly medailové pozice na špici tabulky. V čele jsou Vítkovice před Zlínem a Třincem, až poté následuje výčet českých účastníků nejvyšší soutěže. A aby toho nebylo málo, tak i poslední Brno se může něčím pyšnit - v celkové návštěvnosti jsou v lize lepší jen Pardubice.

Článek

Vítkovice se drží na špici extraligy už nějakou dobu a zcela zaslouženě. Stačí se podívat na poslední zápasy a je to jasné - během posledních jedenácti utkání nebodovaly pouze v dohrávce s Karlovými Vary. V říjnu posbíraly celkem sedmnáct bodů z maxima 36 možných, což vůbec není špatná bilance. A byla by ještě mnohem lepší, kdyby se tolik netrápily při samostatných nájezdech. K těm letos nastoupily už sedmkrát, jenže uspěly jen v prvních dvou případech.

Na Vítkovice se zase chodí

Na druhou stranu mohou být ve Vítkovicích letos abnormálně spokojeni s návštěvností, nebývalo totiž v poslední době zvykem vidět zaplněné tribuny ČEZ Areny. Nyní ale chodí na "Vítky" v průměru přes pět tisíc fanoušků na zápas a při derby s Třincem bylo dokonce vyprodáno.

"Kdyby mi někdo před sezónou řekl, že bude u nás na některý zápas před vánocemi vyprodáno, tak bych se vsadil a prohrál bych," přiznal pro klubové stránky generální manažer František Černík. "Každopádně se budeme i nadále snažit udělat maximum, aby do ČEZ Arény chodilo co nejvíce lidí," slibuje zároveň, že klub chystá pro fanoušky řadu dalších akcí pro zaplnění ochozů.

Spokojen je pochopitelně i trenér Alois Hadamczik. "Já to vnímám hodně pozitivně. Lidi pochopili, že Vítkovice dlouhodobě hrají velice solidní hokej. Jejich podpora je nutná a za jejich vysokou návštěvnost bych jim chtěl poděkovat," prohlásil kouč, jenž po konci svého angažmá u reprezentace zažívá s Vítkovicemi druhý rok po sobě atmosféru na špici extraligy.

Zlín je venku postrachem

Také ve Zlíně jsou po loňsku zvyklí na to, že se jejich borci pohybují v tabulce základní části nahoře. Od nástupu trenéra Zdeňka Venery mají výkony zlínských hokejistů vzestupnou tendenci a letos jsou postrachem všech soupeřů především při svých výjezdech. Za branami zimního stadionu Luďka Čajky má Zlín skvělou bilanci osmi výher a pouze dvou porážek.

Momentálně je od první příčky dělí jen horší skóre a ve Zlíně mají vysoké ambice. "Prezident Martin Janečka prohlásil, že od nás čeká postup do semifinále a já jsem o tom přesvědčen, protože jistě máme mužstvo na medailové pozice. Je to zásluhou výborného trenéra Venery i celého managementu klubu," tvrdí brankář Jakub Sedláček, jenž patří se svými statistikami mezi extraligovou špičku.

Góly Třince ničí soupeře

To Třinec vždy spoléhal na největší sílu v ofenzívě a letos má v první desítce kanadského bodování hned tři hráče - Ladislava Kohna, Martina Růžičku a Jana Peterka. Všichni se mohou pyšnit bilancí minimálně jednoho bodu za zápas, navíc se mezi opory vypracovali i odchovanci klubu Jiří Polanský a Rostislav Martynek, pozadu nezůstávají ani mladí Polák a Květoň. Není divu, že Třinec zatím nastřílel v extralize nejvíc branek ze všech.

Zatímco se ale v předchozích letech Oceláři snažili své soupeře přestřílet, letos nezapomínají ani na defenzívu. Lukáš Zíb odstrčený z Liberce má na kontě skvělých jedenáct plusových bodů a o moc pozadu nejsou v této statistice ani jeho spoluhráči Malec a Seman. Špatně si nevedou ani oba brankáři Duba a Hamerlík, oba si zatím drží úspěšnost zásahů nad devadesát procent.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice