Hlavní obsah

Úleva! A hlavně jsme poslali Vopata na dovolenou, zní po postupu z kabiny Slavie

PRAHA

Nadšení, ale zároveň i pořádná úleva, zavládly v táboře hokejistů Slavie po vydřeném postupu přes Litvínov do čtvrtfinále play-off. Sešívaní o něm rozhodli až v pátém zápase. „Je to úleva. Jsme šťastní, že se nám to povedlo. Stálo to strašně sil, zvlášť v zápasech v Litvínově,“ přiznal v rozhovoru pro Sport.cz útočník Jiří Doležal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radost hokejistů Slavie během předkola play-off s Litvínovem.

Článek

„Nikdo nechtěl ukončit sezónu a já jsem věřil, že to zvládneme,“ vyznal se Tomáš Kůrka. V průběhu druhé třetiny, kdy Slavia odskočila už na rozdíl tří branek, se zdálo, že postup si s poklidem pohlídá. Pak ale přišly komplikace. „Svojí hloupostí jsme je dostali do hry. Nebylo to nic příjemného, ale měl jsem pocit, že fyzicky máme navrch,“ vzpomíná Kůrka na zbytečně inkasovanou branku z konce prostřední periody při vlastní přesilovce.

Rozhodujícím faktorem postupu bylo, že slávisté udrželi ve vypjaté sérii nervy na uzdě. „Soustředili jsme se na to, abychom byli vylučovaní co nejméně. Litvínov hrál přesilovky dobře. Poslední dva zápasy se nám to dařilo, což sérii rozhodlo,“ tvrdí Kůrka. „Konečně jsme si uvědomili, že nesmíme bláznit a faulovat. Nenechali jsme se vyprovokovat, udrželi jsme nervy,“ souhlasí Doležal.

Ten si po dosažení čtvrtfinále oddychl dvojnásob. V nedělním duelu se dostal hned do třech stoprocentních šancí, žádnou z nich ale nevyužil. „Strašně jsem si oddechl. Kdybychom nepostoupili, ty šance bych si vyčítal,“ říkal upřímně.

Před čtvrtým zápasem nebylo slávistům dobře

Nejhůře Pražanům bylo před čtvrtým zápasem série v Litvínově. Chemici vedli 2:1 na zápasy a další výhra by Slavii poslala ven ze hry o titul. „To nám opravdu nebylo dobře. Věděli jsme, že už je to vabank. Stačí jeden nepovedený zápas a jste venku,“ přikyvoval útočník Lukáš Havel, který vyřazovací boje absolvuje se zlomeným prstem na levé ruce. „Hůl držím de facto jen čtyřmi prsty. Ale nemyslím na to, jakž takž se to dá... Chci hrát, proto se nedá nic dělat,“ zatíná zuby.

Slávisté přes předkolo přešli navzdory početné marodce a zdravotním potížím, které tým sužují. Sérii s Litvínovem museli zvládnout v úzkém počtu hráčů. „Je to náročné, ale na druhou stranu jsme ve větším zápřahu. Mně to nevadí, spíš mi to vyhovuje,“ nehledá Doležal výmluvy.

Ještě jedna věc Růžičkův tým těší. A to, že ze hry o titul vypadl Roman Vopat. Ten v pátém zápase v pěstním souboji převálcoval Jiřího Vašíćka, pak při odjezdu do kabin cosi pokřikoval směrem k domácí střídačce. Což slávisty nadzdvihlo. „Ani nevím, co to bylo. Toho si nevšímám. Pro mě je důležité, že jsme ho dneska poslali na dovolenou. Teď se může rozčilovat někde na pláži v Thajsku,“ ušklíbne se Kůrka.

Reklama