Hlavní obsah

Balaštík se veze na vlně zlínské pohody

PRAHA/ZLÍN

Ve skvělé formě zastihl úvod hokejové extraligy zlínského útočníka Jaroslava Balaštíka. V deseti utkáních vstřelil 12 gólů a na 2 přihrál. Za skvělou bilanci vděčí spolupráci s Leškou, navrátilcem ze Sparty, a dravým mladíčkem Veselým. Tuhle řadu po roční odmlce znovu složil trenér Bokroš, jen Pivka hrajícího za mořem nahradil Veselý.

Článek

"Jsem moc rád, že se Petr Leška ze Sparty vrátil. Skvěle si vyhovíme. Snažíme se hrát stejně jako s Liborem Pivkem před rokem. Vychází nám to, ale musím říct, že je to vlastně ještě o trošku lepší. Ondra Veselý totiž hraje důrazněji, rvavěji a z toho těžíme. Ideálně se k nám hodí," vysvětluje třiadvacetiletý útočník.

Jeho vzestup je až neuvěřitelný. V loňské sezóně nasbíral v jedenatřiceti utkáních pouhých dvaadvacet bodů (14+8). Nastupoval v útoku s veteránem Vlachem a jen paběrkoval. "Nepřemýšlel jsem o tom, že hraju bez Petra. Ale prakticky jednu čtvrtinu soutěže jsem měl zdravotní problémy, a tak jsem toho moc nenahrál," připomíná.

Tvrdá letní příprava

Nicméně přiznává, že minulý extraligový ročník by nejraději vymazal z paměti. "Nehrál jsme dobře. Já stejně jako celý tým. Nevyšel nám začátek a pak už jsme se z toho nedokázali vyhrabat," vzpomíná.

Úvod letošní sezóny pod taktovkou nového trenéra Bokroše vyšel Zlínu velmi dobře. "Těžíme z tvrdé letní přípravy. Byla hodně silová," vypráví momentálně nejproduktivnější útočník soutěže.

Šlape celý tým

Nechce, aby veškerá sláva byla přičítána jemu a spoluhráčům z nejúdernějšího zlínského útoku. "Základ je v brankáři. Od toho se odvíjí vše. Když dokážeme vyhrát na dvě branky, je to skvělé. Šlape to celému týmu, sbíráme body. A já se jen vezu na vlně herní a psychické pohody, která ve Zlíně je," říká skromně čtyřicetinásobný reprezentant.

Tvrdí, že mu hodně pomohl start ve finské lize. V dresu Hämeenlinny absolvoval jako hostující hráč v závěru minulé sezóny v play-off třináct zápasů a připsal si dvanáct bodů za pět gólů a sedm asistencí. "Každý zápas byl nesmírně těžký, pokaždé to bylo na absolutní maximum. Ani na vteřinu nešlo polevit," vzpomíná.

Především úspěch týmu

I toto zdařilé vystoupení na severu Evropy mu vyneslo účast na mistrovství světa ve Finsku. "Když jsem pak jel na šampionát, byla to obrovská škola. Snažil jsem se toho hodně okoukat. Ale hlavně jsem si dokázal, že mám na to hrát mezi nejlepšími."

Balaštík si po loňské nevydařené sezóně neklade žádné přehnané ambice. "Statistiky sledují spíše novináři," usměje se. "Mně bude stačit, když se bude Zlín pohybovat v popředí tabulky. Z toho budeme těžit všichni, nejen já," je přesvědčen.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice