Hlavní obsah

Popáté se v Ostravě slavil hokejový titul a domácí zase tleskali soupeři

OSTRAVA

Celkem pětkrát už se v Ostravě předával pohár pro vítěze nejvyšší hokejové soutěže a pokaždé u toho byli domácí hráči Vítkovic jen jako pozorovatelé. Naposledy museli sledovat křepčení soupeře s pohárem nad hlavou na svém výsostném území ve čtvrtek večer, když Pardubice vyhrály čtvrté finále 3:2 v prodloužení a prodloužily tragickou bilanci Vítkovic ve finále play-off na sedm porážek v sedmi zápasech.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hokejisté Vítkovic smutní po prohraném čtvrtém finále extraligy s Pardubicemi

Článek

V roce 1967 se v tehdejší československé lize hrálo bez play-off a mistrem se stal tým, který si vedl nejlépe ve vzájemných soubojích v dlouhodobé soutěži. Titul si s předstihem zajistila Dukla Jihlava, která přijela k poslednímu kolu ligy na led Vítkovic. „Vojáci“ rozdrtili domácí tým 8:2 a definitivně jej odsoudili k sestupu do druhé ligy. Sami přitom na ostravském zimáku převzali zlaté medaile a pohár pro vítěze.

Po dlouhých 26 letech už byly Vítkovice rovnocennými partnery v boji o titul. Ve finále play-off 1992/93 prohrávaly se Spartou 1:2 na zápasy, když Pražané dorazili do Ostravy. Po výhře  5:4 Sparta slavila v moderním Paláci kultury a sportu poslední federální titul. Za čtyři roky byly Vítkovice ve finále znovu, soupeřem byl tentokrát Vsetín. Suverénní Valaši vyhráli tři zápasy po sobě a mistrovský hattrick završili právě na ostravském ledě.

Finále play-off 2001/02 začaly Vítkovice s Aloisem Hadamczikem na střídačce překvapivou výhrou na Spartě 3:2. Další dva zápasy ale získal pražský celek a na čtvrtý zápas se série přesunula do Ostravy. Sparta vyhrála 4:1 a ziskem titulu napravila rok staré selhání se Vsetínem, dva góly včetně vítězné trefy zařídil Kratěna. Tehdy se hrálo naposledy na tři vítězné zápasy, jenže ani čtyřzápasová série nebyla Vítkovicím nic platná v letošním souboji s Pardubicemi. Nevyhráli jediný duel a zase museli sledovat radost svého soupeře.

Domácí prostředí je pro oslavy ostravského hokeje asi zakleté. V někdejší československé lize získaly sice Vítkovice dva mistrovské tituly, pokaždé se však oslavy konaly venku. V roce 1952 to bylo na pražské Štvanici, poslední triumf vítkovického hokeje byl dokonán v roce 1981 na ledě tehdejšího Gottwaldova, nyní Zlína.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice