Hlavní obsah

Nejslušnějším hokejistou extraligy je pardubický útočník Špirko

PRAHA

Hokejový útočník Rastislav Špirko si po úspěšné sezoně v dresu Pardubic, kterou Východočeši zakončili ziskem mistrovského titulu, připsal na konto také individuální trofej. Na dnešním slavnostním večeru O2 extraligy získá slovenský reprezentant cenu ČTK pro nejslušnějšího hráče české nejvyšší soutěže.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Třince Peter Hamerlík inkasuje gól od Rostislava Špirka z Pardubic

Článek

Pětadvacetiletý Špirko v uplynulé sezoně zaujal jen čtyřmi trestnými minutami v 49 zápasech základní části, přičemž ale stihl nasbírat také 34 kanadských bodů za 14 branek a 20 asistencí. V 13 utkáních play off si na trestné lavici odseděl jediný menší trest a k zisku titulu mistrů extraligy přispěl čtyřmi body díky gólu a třem nahrávkám.

Slovenský forvard si přitom nemyslí, že by vyznával hokej s minimálním kontaktem s protihráči, při němž hrozí vyloučení. "Snažím se hrát tvrdě, důrazně a chodit do soubojů, ale asi mě dobře naučili hrát bez zákeřností a zbytečných faulů," řekl ČTK Špirko. "Vždy jsem ostatně chtěl být hodně na ledě, protože z trestné lavice se góly dávají těžko," dodal s úsměvem.

Přiznal zároveň, že na jeho bilanci se také projevuje schopnost sebeovládání v krizových momentech. "Samozřejmě, že někdy v tom jsou velké emoce a není snadné se udržet, ale snažím se o to," uvedl Špirko.

Vizitka hráče s nízkým počtem trestných minut ho provází dlouhodobě. "Ještě v Americe na univerzitě jsem snad udělal i nějaký tamní rekord, když jsem za sezonu nebyl vůbec vyloučený. Tehdy se divili, jak je to vůbec možné," připomněl Špirko své působení v zámoří a sezonu 2004/05, kdy hrál v soutěži NCAA za tým University of North Dakota.

Špirkovým maximem tak zůstává 34 trestných minut ještě z působení v juniorech v dresu Martina z ročníku 2000/01. Při vzpomínání na vyšší trest však musel zalovit v paměti ještě o něco více. "Co si tak pamatuju, poslední vyšší trest jsem dostal snad ještě v dorostu. Byl jsem na buly, rozhodčí mě vyhodil, já něco prohlásil, on to hned řekl hlavnímu a dostal jsem deset minut," vzpomínal Špirko.

S Pardubicemi prožil nejlepší možný konec sezony - v barvách Východočechů se radoval z extraligového titulu. Na jejím začátku měl přitom zcela odlišné starosti, neboť musel kvůli potížím se srdcem podstoupit operaci. Měl tak štěstí v neštěstí; dříve hrál se srdeční vadou, na niž se přišlo i díky pečlivějším vstupním prohlídkám extraligových klubů po tragické smrti ruského útočníka Alexeje Čerepanova.

"Upřímně říkám, že to byl velký šok. Napadaly mě různé myšlenky. Pak ale přišlo obrovské uvolnění a já si moc vážím toho, že můžu hokej i nadále hrát. I bez toho titulu by to pro mě byla v tomto ohledu skvělá sezona, titul byl pak nádherným koncem celého příběhu," řekl Špirko, který má s Pardubicemi smlouvu i na příští sezonu.

Oslavy mistrovského titulu však omezil kvůli vyhlídkám na reprezentační pozvánku. "S ohledem na nároďák jsem to opravdu mírnil a už myslel na sraz, ale i přesto jsem si oslavy skvěle užil. Pohár jsem měl i na Slovensku a s rodinou jsme se s ním různě fotili," přiblížil Špirko, jenž se však na mistrovství světa do Německa nepodívá. V nedělním přípravném klání s Lotyšskem si poranil koleno a čeká ho delší nucená pauza.

V individuální ocenění svých výkonů prý v koutku duše doufal již před dvěma roky. "Tehdy jsem hrál ještě za Ústí nad Labem, kdy jsme sice sestoupili z extraligy, ale mně osobně se ta sezona docela povedla a věřil jsem, že bych mohl být nejlepším nováčkem sezony. Nakonec dostal cenu obránce Tomáš Nádašdi z Kladna," připomněl Špirko.

Reklama