Hlavní obsah

Hokejový kouč Müller: Je brzy říkat, zda se vrátím na střídačku

KLADNO

Hokejový trenér Zdeněk Müller se po mozkové příhodě z konce minulého roku již zotavil a vrátil se do běžného života. Zda se však sedmapadesátiletý Müller, naposledy trénující extraligové Kladno, ještě někdy vrátí také ke své profesi kouče, není jisté. Sám se bude rozhodovat až na základě toho, jak tuto variantu zhodnotí v prosinci lékaři.

Článek

Dlouholetý kladenský hokejista Müller přišel na střídačku klubu, s nímž jako hráč získal pět mistrovských titulů, v roce 2002. V poslední den minulého roku byl však po kolapsu způsobeném mozkovou příhodou převezen do pražské Nemocnice Na Homolce a jeho stav byl označován za velmi vážný. Po osmi měsících je však vše jinak a kritickou situaci už nyní připomíná pouze pomalu se zacelující díra v krku po zavedené kanyle.

Müller se cítí velmi dobře a má dokonce povoleno sportovat. "To je pro mě důležité. S Honzou Nelibou jezdíme na kole, také chodíme hrát tenis do haly v Unhošti," řekl ČTK Müller o aktivitách s jiným kladenským trenérem, který je momentálně bez angažmá.

Návrat? Rozhodnou lékaři!

Ohledně návratu na lavičku je ale opatrný. "Je velice brzy něco říkat nebo naznačovat. Rozhodující slovo budou mít lékaři, kteří řeknou ortel v období kolem Vánoc. Tak je zatím dostatek času," vysvětlil Müller. Jestliže dostane k práci, kterou provází prakticky každodenní stres, svolení, sám se bez okolních vlivů rozhodne, co bude dál. "Rodina nechá rozhodnutí na mně. Takže se rozhodnu sám," doplnil Müller.

Přestože si začal uvědomovat, co se vlastně přihodilo, teprve po třech týdnech od kritické události, kdy také začal vnímat okolí, závěr roku 2009 si vybavuje velmi dobře. "Vše začalo již den předtím, kdy mně bylo špatně a necítil jsem se dobře," připustil Müller. "A druhý den jsem zkolaboval," dodal. Nemyslí si ale, že by se na jeho stavu podepsaly události v klubu či nepřesvědčivé výsledky jeho svěřenců. "Na post generálního manažera přišel Milan Volf, jinak se nic nestalo. Pokud si vzpomínám, po Štědrém dnu jsme sehráli dva zápasy; jeden vyhráli, druhý prohráli."

Doporučení: O hokej se příliš nezajímat

V době, kdy Müller zjistil, co se mu vlastně přihodilo, vůbec netušil, jak dlouhý čas zabere jeho rekonvalescence. "Vůbec jsem o tom nepřemýšlel, ani jsem neodhadoval, jak dlouho bude můj stav trvat. Vše se začalo radikálně lepšit, když jsem se v polovině března vrátil z nemocnice domů do Kladna. Potom už následovala fáze, kdy se můj stav lepšil každým dnem," připomněl zkušený trenér.

Od lékařů má doporučení, aby se nyní příliš nezajímal o hokej a soustředil se především na rekonvalescenci. "Je to tak. Prakticky až do letošních Vánoc mám, tak říkajíc, dovolenou a teprve potom se rozhodne, co bude dále," uvedl Müller. Na milovanou hru však zapomenout nedokázal. "Musím přiznat, že o hokej jsem se začal zajímat již během únorové olympiády ve Vancouveru a pochopitelně výsledky Kladna jsem začal sledovat hned po Hrách."

Extraligu začne jako divák

Hovořil tehdy i s trenérem Otakarem Vejvodou, jenž ho na lavičce Středočechů zastoupil. "Za Otou jsem byl v kabině, ale bavili jsme se jen o normálních věcech," přiblížil Müller, který se chystá načít novou sezonu extraligy z pozice diváka. "Na hokej budu určitě chodit a fandit," ujistil Müller.

V otázce ambicí kladenského týmu v novém ročníku české nejvyšší soutěže je optimistou. Má podle něj potenciál na to, aby bylo v tabulce výše než loni. "Hodně mužstev v důsledku nedostatku financí své kádry oslabilo, mužstva se tak výkonnostně vyrovnala. Proto věřím, že Kladno postoupí do play off," předpověděl Müller.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice