Hlavní obsah

Č.Budějovice - Plzeň 5:4Šimánek zajistil hokejistům Českých Budějovic výhru nad Plzní

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Lammers 0 : 1
5. Lammers 0 : 2
12. Pšurný 1 : 2
15. Kovář 1 : 3
19. Květoň 2 : 3
27. Martynek 3 : 3
31. Pletka 4 : 3
40. Vlasák 4 : 4
52. Šimánek 5 : 4

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté Českých Budějovic se radovali z prvního bodového zisku v sezoně, když ve 2. kole extraligy při své domácí premiéře zdolali Plzeň 5:4. Mountfield prohrával 0:2 i 1:3, ale dokázal vývoj zápasu otočit a v 52. minutě rozhodl Jiří Šimánek. Utkání mělo slavnostní úvod, protože mu předcházela laserová show a slavnostní rozloučení s brankářem Romanem Turkem, který v létě ukončil kariéru. Mistr světa z roku 1996 vhodil čestné buly a jeho dres s číslem jedna byl vyvěšen pod strop Budvar Arény.

Foto: David Veis, ČTK

Hráči Českých Budějovic se radují z vítězství nad Plzní.

Článek

Do zápasu vstoupili aktivněji hosté, jejichž přímočaré akce přinesly velmi brzy brankovou úrodu. V páté minutě už vedli 2:0, domácího gólmana Kováře v obou případech překonal Kanaďan Lammers. O minutu později se puk z hole Šimánka ocitl v plzeňské kleci, ale rozhodčí gól neuznal kvůli předcházejícímu faulu Vydareného.

V 11. minutě Martynek zblízka neprostřelil Přikryla, ale potom se rozjel podél levého mantinelu obránce Vydarený, jenž přesně našel najíždějícího Roman Pšurného a ten z voleje snížil. Plzeňský Jan Kovář v přesilovce po Vlasákově akci překonal svého bratra Jakuba v brance Budějovic a znovu získal dvoubrankový náskok. Do konce třetiny ale rovněž v přesilovce dokázal bekhendem snížil Květoň.

V úvodu druhého dějství hrál Mountflield 35 vteřin v pěti proti třem, ale ve chvíli, kdy Plzeňští už byli ve čtyřech, ujížděl Vostřák sám na gólmana Kováře, blafák se mu však nevydařil. Před polovinou zápasu zabojoval před hostující brankou Kašpařík a jeho přihrávku přetavil Martynek ve vyrovnávací trefu.

Jihočeši ožili a při trestu Frola mačkali soupeře skoro celé dvě minuty v jeho pásmu. Tři vteřiny před návratem Frola na led korunoval drtivý tlak domácích vedoucím gólem Pletka. Při vyloučení Vydareného se vyznamenal českobudějovický gólman, jenž bravurně zmařil dva střelecké pokusy plzeňského kapitána Straky i dorážku Kanaďana Lammerse. Další oslabení ale domácí neustáli. Faul Melichara potrestala plzeňská zkušenost, vyrovnávací gól padl po ose Modrý, Straka a zakončující Vlasák.

Pravidelné návštěvy obou stran trestné lavice pokračovaly i ve třetí třetině a hra se tím značně rozkouskovala. Ve vlastním oslabení se dostal k nebezpečné střele Gulaš, ale Salfický, který nastoupil do plzeňské klece po čtvrtém gólu, byl na místě. Ve 49. minutě se ocitl v ideální pozici před Salfickým domácí Kuchejda, ale ani on neuspěl. Podruhé v zápase šli Jihočeši do vedení po závaru, kdy Kuchejdovu střelu ještě Salfický vyrazil, ale po Šimánkově doklepnutí už se natahoval marně.

Brzy na to šel pykat Snopek, ale Budějovičtí tlak Plzně ustáli. V závěru se hrálo převážně v pásmu domácích, ale plzeňský brankář musel zasahovat při ojedinělém brejku tří budějovických hráčů. Po dvojité výměně brankářů v samotném závěru zůstala plzeňská klec prázdná, ale skóre se nezměnilo ani po střele Šimánka, jenž od modré čáry mířil vedle.

HC Mountfield České Budějovice - HC Plzeň 1929 5:4 (2:3, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 12. R. Pšurný (Vydarený), 19. L. Květoň (Langhammer, Gulaš), 27. Martynek (Kašpařík, Pletka), 31. Pletka (Šulc, Novák), 52. Šimámek (Kuchejda, Mikeska) - 3. Lammers (Straka, Vlasák), 5. Lammers (Straka, Jiří Hanzlík), 15. Jan Kovář (Vlasák, Modrý), 40. Vlasák (Straka, Modrý). Rozhodčí: Hribik, Souček - Lhotský, Rozlílek. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:2. Diváci: 5082.
České Budějovice: Jakub Kovář - Snopek, Vydarený, Ptáček, Melichar, Novák, Šulc, Tůma - Šimánek, Mikeska, Kuchejda - Gulaš, Langhammer, L. Květoň - Martynek, Kašpařík, Pletka - R. Pšurný, Mertl, Podlešák. Trenéři: F. Výborný, Kupka a Gula.
Plzeň: Přikryl (31. - 59. a od 60. Salfický) - Jiří Hanzlík, Modrý, Slaney, St. Pierre, Dresler, Frolo - Lammers, Straka, Vlasák - Langfeld, Jan Kovář, Johnson - Stránský, M. Heřman, Dvořák - Vostřák, Obdržálek, J. Heřman. Trenér: M. Jelínek, Razým a Pejchar.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice