Hlavní obsah

České Budějovice si v modrých dresech věřily na vítězný obrat

ČESKÉ BUDĚJOvICE

Návrat k historické modré sadě dresů byl pro hokejisty budějovického Mountfieldu přece jen vítězný. Vedle tradiční červené a bíle se Jihočeši vrátily k barvě, kterou nosily v době slávy Motoru za éry Lály či Caldra. Dvě třetiny v nich sice nebyli schopni překonat Málka ve vítkovické brance, nakonec se ale po vítězném obratu vrátili do čela tabulky.

Foto: David Veis, ČTK

Peter Húževka z Vítkovic (v bílém) před budějovickým brankářem Jakubem Kovářem.

Článek

Z posledních čtyř kol získali Jihočeši jen čtyři body, přesto figurují v čele extraligového pelotonu. „Je to pro nás velmi příjemný pohled, ale nesmí nás uspokojit,“ říká trenér František Výborný, jenž si skalpu Vítkovic hodně cenil. „Soupeř hrál dvě třetiny výborně, předvedl se jako sebevědomý tým s vysokými obránci, přes které se těžko přechází. Přesto jsme to nakonec zlomili,“ tvrdil kouč.

„Vítkovičtí měli ze začátku skvělý pohyb, ale my si věříme, i když prohráváme. Už dost zápasů jsme takhle otočili, v tom je naše síla. Všechny týmy se musí mít na pozoru. Od třetí třetiny se nám podařilo zrychlit hru a víc se tlačit před branku, nakonec jsme měli i trochu štěstí,“ tvrdil autor první budějovické branky Rudolf Červený, jenž se trefil ve druhém utkání za sebou.

Hráči Českých Budějovic se radují z vítězství nad Vítkovicemi.foto: ČTK/David Veis

„Nemělo by se nám ale stávat, že si necháme soupeře takhle utéct. Zatím je štěstí na naší straně, ale musíme si na to dávat pozor. Od třetí třetiny jsme točili jen tři lajny a dokázali jsme na soupeře vlítnout. Víme, že to umíme a už jsme to letos několikrát potvrdili, že tu sílu máme,“ vykládal Milan Gulaš, jenž pětadvacet vteřin před koncem prodloužení rozhodl o zisku bonusového bodu pro Mountfield.

Jeho tvrdá střela propadla Málkovi mezi betony a puk se pomalu dokutálel za brankovou čáru. Rozhodčí si ještě nechali platnost branky posvětit brankovým rozhodčím. „Jsem rád, že mi to tam padlo. Vůbec jsem nevnímal, že rozhodčí šli něco ověřovat. Já jsem viděl puk v brance a tak jsem byl úplně v klidu. Byl jsem si na sto procent jistý, že je to gól,“ tvrdil útočník, jehož gól určil nejen vítěze dramatického souboje na budějovickém ledě, ale i nového lídra extraligové tabulky.

Zdravotní stav hráčů kouče trápí

Při zaváhání Třince a remíze v základní hrací době na jihu Čech se totiž tři nejlepší celky soutěže srovnaly na stejném počtu bodů a Mountfield s Vítkovicemi tak v nastavení hrály o bonus, jehož zisk znamenal posun do čela tabulky. „Nečekal bych, že po čtrnácti kolech budeme první zrovna my,“ připouští trenér.

Dobrý rozjezd sezóny dal týmu sebevědomí, ale že jsme po čtrnácti kolech v čele, to ještě nic neřeší. Máme ale nasbírané body, které mohou dát týmu trochu klidu,“ usměje se Výborný, jehož ale trápí zdravotní stav některých hráčů.

„S nastřelenou nohou vypadl nejzkušenější obránce Ptáček. Stále nám po operaci menisku chybí Podlešák, Langhammer po stejném zákroku nastoupil poprvé, a tak trochu tempo utkání po dlouhé pauze neudýchal a úplně fit po zlomenině ruky není ani Květoň, takže taky nedohrál,“ vypočítává budějovický trenér.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice