Hlavní obsah

Spartu neberu jako poctu. Je to práce, která mě baví, říká Hořava

Nic lehkého je nečeká. Mužstvo převzali v úterý ráno. V pátek hrají o body s Plzní, v neděli derby se Slavií. Moc času na rozkoukání Miloslav Hořava a jeho asistent Radim Rulík nemají. Navíc doba hájení na Spartě nyní neexistuje, body jsou nutné. Nový kouč má smlouvu do konce sezóny. „Sparta je velkoklub, musí zjistit, jakou práci jsme schopni s Radimem odvádět,“ řekl po oficiálním představení nový šéf střídačky, který má vylepšit současnou třináctou příčku.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Nový trenér hokejistů Sparty Miloslav Hořava

Článek

Kdy vás Sparta poprvé kontaktovala? Petr Bříza mi volal v pondělí večer, takové neformální, co bych na to říkal. Já odpověděl, že si můžeme sednout a pobavit se o tom. Rozhodnutí padlo včera večer. Těším se, hokej mám rád, je to zkušenost. Ale že to je zrovna Sparta, že by to byla pro mě pocta, tak takhle to neberu. Je to prostě práce, která mě baví, a mám ji rád.

Jde něco změnit do pátku, kdy hrajete s Plzní? Hráči hokej hrát umí. Věřím, že maličkosti nezměníme, ale budeme na ně upozorňovat. Oni sami si to budou kočírovat, věřím, že se budou lepšit. Je to otázka psychiky.

Sparta je předposlední, ale odstupy od ostatních nejsou veliké, to je pro vás pozitivní, ne? Já to takto neberu. Zápas máme v pátek. Stačí vyhrát čtyři zápasy, ale musíte je nejdříve vyhrát. Po třech bodech to skáče, ale musí je nejdříve udělat.

Vy jste hlavní trenér, pan Rulík asistent. Je tomu tak? Je to takto pojmenované, ale my máme s Radimem takovou spolupráci, že si na tohle nehrajeme. My chceme dát mužstvu to, co potřebuje. Já se budu věnovat obráncům, abychom nedostávali tolik gólů, Radim se bude věnovat útočníkům.

Zleva nový hlavní trenér hokejové Sparty Miloslav Hořava, generální manažer týmu Petr Bříza a prezident klubu Viliam Sivek. foto: ČTK/Stanislav Peška

Bylo pro vás důležité, že do nového angažmá můžete jít právě s panem Rulíkem? Důležité. Je to výborný trenér, vím, jak pracuje, je to výborný kluk. Známe se, můžeme si to rozdělit, to pro mě bylo hrozně důležité. Mám špatné zkušenosti s tím, že když někam přijdu a mám pracovníky daný. Trvá, než se poznáme, potom to taky nemusí klapat, práce je těžší.

Co prvního jste hráčům řekl na tréninku? Že bychom rádi přispěli společně s nimi, aby měli znovu chuť do hokeje, aby sem chodili rádi, aby sem nechodili jako do práce, protože když se nedaří, tak to tak bývá.

Při tréninku jste hráče nabádal, aby s vámi hodně mluvili... Jak to víte? To je všechno slyšet? To si musím dávat pozor (úsměv). Tohle ale není nic nového, tohle oni slyší stále dokola. Nemyslím si, že jim budeme říkat nějaké novinky. Je to v maličkostech a detailech.

Sparta v úterý poprvé v sezóně vyhrála venku. Je to pro vás výhoda? Nevím, to neřeším. Dobré to je pro hráče, my tu nejsme hlavní osoby.

Uvažujete, že získáte informace o mužstvu od propuštěného Miloše Holaně? Nebude na škodu poslechnout si nějaký názor. Určitě to tu dělali dobře, ale někdy se to sejde, že výsledky nejsou. Je to i o štěstí.

V létě jste chvíli trénoval HC Lev v Popradu, ale nakonec z toho nic nebylo. Co jste od té doby dělal? Potřeboval jsem udělat hromadu věcí na baráku, asi dvanáct let jsem na to kašlal. To se podařilo, udělal jsem to...ale ne já, já jsem levej jak šavle, věnoval jsem se tomu, teď na to zase můžu kašlat.

Barák je tedy hotový? Je poopravený, takže dobrý.

Reklama

Související témata: