Hlavní obsah

Č.Budějovice - Slavia 5:1České Budějovice porazily Slavii a dostaly se do čela extraligy

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté Českých Budějovic zvítězili v 16. kole extraligy nad pražskou Slavií 5:1 a dostali se do čela tabulky o bod před Vítkovice a Třincem. Mountfield tak vyhrál doma sedmý z osmi domácích zápasů v sezoně, Slavia si před nedělním derby se Spartou připsala pátou porážku z posledních šesti zápasů a získala za tu dobu jen dva body. Pražané sice po dvouzápasovém střeleckém půstu vstřelili gól hned ve druhé minutě díky Vladimíru Růžičkovi, ale zbytek zápasu ovládli Jihočeši.

Článek

Růžička se ocitl spolu s Jaškinem před Kovářem a po nepřehledné situaci Slavia šla do vedení. Vzápětí ještě dorážel zblízka Vondrka a klečící Kovář jen s dávkou štěstí zastavil puk pod svými betony. Rovněž střela Kadlece od modré čáry byla hodně nebezpečná, ale strážce domácí branky byl na místě. Při Novákově vyloučení se zkoušeli prosadit Růžička se Štefankou, ale neuspěli.

Hra se ale postupně vyrovnávala a Kopřiva v brance hostí musel v oslabení krýt bombu Vydareného vyslanou z prostoru mezi kruhy. Krátce před vypršením trestu hostujícího Brandy vypálil od modré čáry Tůma, puk se odrazil od jednoho ze slávistů k Langhammerovi a pomocí brusle budějovického útočníka se dostal za brankovou čáru. Regulérnost vyrovnávací trefy Jihočechů potvrdil videorozhodčí. Další šance měli na jedné straně Sklenář a na druhé Pletka.

V úvodu prostředního dějství chybující Tůma zastavil Holce jen za cenu faulu a dostal současně dva dvouminutové tresty. Domácí se bránili natolik úspěšně, že gólman Kovář prakticky nemusel zasahovat. Sotva se počet hráčů na ledě vyrovnal, prezentoval se Roman Pšurný bleskovým tahem na branku, ale v pádu nezakončil. Po spolupráci s Mikeskou se neprosadil ani Pletka.

Ve 32. minutě se ocitl v palebné pozici nikým nekrytý Štefanka, na Kováře však nevyzrál, stejně jako Doležal ve vlastním oslabení. Při Vašíčkově trestu domácí marně dobývali branku Slavie. Netrefili se Snopek, Mikeska ani Roman Pšurný. V 36. minutě uspěl svým důrazem Červený a střelou pod horní tyčku zařídil vedení domácích, které za 102 vteřin ještě zvýšil Šimánek. Jeho zásah bruslí znovu potvrzoval videorozhodčí.

Hned první akci závěrečné dvacetiminutovky zakončili Českobudějovičtí dalším gólem. Od levého mantinelu nahodil puk před branku Mikeska a Šimánkovi stačilo k úspěchu jen správně nastavit hokejku. Pátý zásah přidal střelou ze tří metrů Martynek a Slavia byla na lopatkách. Kopřivu v brance vystřídal Furch, ale moc práce už neměl, protože tempo zápasu viditelně polevilo. Vyniknout ho nechal pouze sólově najíždějící Pletka.

HC Mountfield České Budějovice - HC Slavia Praha 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 10. Langhammer (M. Tůma, Gulaš), 36. Červený (Mertl, Podlešák), 38. Šimánek (Mikeska, Pletka), 41. Šimánek (Mikeska, Pletka), 46. Martynek (Kašpařík, R. Pšurný) - 2. V. Růžička (Jaškin). Rozhodčí: Hribik, Lacina - Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 8:6, navíc Kopřiva (Slavia) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 6421 (vyprodáno).
České Budějovice: Jakub Kovář - Snopek, Vydarený, Ptáček, M. Tůma, Novák, Šulc - Šimánek, Mikeska, Pletka - Gulaš, Langhammer, L. Květoň - Martynek, Kašpařík, R. Pšurný - Mertl, Červený, Podlešák. Trenéři: Výborný a Kupka.
Slavia: Kopřiva (46. Furch) - Kadlec, Špelda, Kuboš, Žižka, Kolařík, Vašíček - Krenželok, Štefanka, Vondrka - T. Svoboda, Holec, Sklenář - Jaškin, V. Růžička ml., Tomica - Micka, Branda, Doležal - od 41. navíc Endál. Trenéři: V. Růžička st. a Čelanský.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice