Hlavní obsah

Je tu pražské derby. Potvrdí Sparta vzestup formy, nebo se zvedne trápící se Slavia?

PRAHA

Jednomu patří desátá pozice, druhý se krčí ještě o dvě příčky níže. O kom je řeč? Před začátkem sezóny by jen málokterý fanoušek řekl, že o dvou hokejových týmech z české metropole - Spartě a Slavii. I přes nelichotivé postavení v tabulce však dnešní derby pražských „S“ přináší několik lákadel, nejen kvůli kterým zápas tradičně poutá pozornost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slávista Tomáš Micka (uprostřed) se snaží překonat sparťanského brankáře Tomáše Pöpperleho.

Článek

Zatímco ještě před necelým týdnem se v souvislosti s krizí mluvilo o mužstvu z Holešovic, nyní do pořádné mizérie zabředla Slavia. Růžičkovi svěřenci vytěžili z posledních šesti zápasů žalostné dva body a v tabulce se propadli až na dvanáctou pozici. „Je to bída, nic jiného než bída,“ uvědomuje si útočník Michal Vondrka.

„V posledních zápasech vůbec nedáváme góly a to je gró našich neúspěchů,“ připomíná Vondrka střelecké trápení sešívaných. A statistiky mu dávají za pravdu. „Za poslední tři duely slávisté skórovali jen jedinkrát. Během dosavadních šestnácti kol dali 36 branek, hůře je na tom v tomto ohledu jen poslední Kladno.

Naopak rival sešívaných, Sparta, se pomalu herně i výsledkově zvedá. Po výhře v Mladé Boleslavi ukořistila tři body i v pátek proti Plzni. To už střídačce velela nové trenérská dvojice Miloslav Hořava - Radim Rulík. „Byl to výborný, i když upracovaný zápas. Jsem rád za hráče, že vidí nastoupenou cestu, která je správná,“ pochvaloval si výkon svého týmu Hořava.

Trenér Sparty Miloslav Hořava na střídačcefoto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Jan Handrejch

Pražské derby okusil Hořava několikrát, ovšem vždy jen coby hráč. Navíc v dresu Slavie. Nyní si tady vyzkouší, jaké je to v pozici trenéra. Navíc na opačné straně barikády. „Neberu to nijak speciálně, protože já nejsem žádnej sparťan, když to takhle řeknu. Nemůžu být během dvou dnů sparťanem. Beru to jako další zápas,“ tvrdí Hořava.

„Zároveň ale také vím, že pro Spartu je to obrovský derby a ti hráči to tak určitě cítí. Takže náboj tam určitě bude,“ uvědomuje si specifičnost utkání. A právě toho chtějí využít slávisté. Vždyť v derby většinou platí, že favorit nevyhrává. „Tak doufám, že se v něm nějak chytíme a zvedneme,“ přeje si Vondrka, který rovněž doufá, že se poprvé v sezóně pořádně zaplní vysočanská O2 Arena.

Slavia se slavnostně rozloučí s Beránkem

Během utkání proběhne slavnostní zakončení kariéry Josefa Beránka, slávistické legendy, který klub dovedl ke dvěma mistrovským titulům.

Zápas začíná v 18.10, přímým přenosem jej vysílá ČT4. Sport.cz vám nejen z tohoto duelu 17. kola extraligy, ale i ze všech šesti zbývajících, přinese podrobnou on-line reportáž.

Reklama

Související témata: