Hlavní obsah

Nejkrásnější to bylo na ledě, vyznal se Beránek. Další z Nagana opustil scénu

PRAHA

Další zlatý, který se už nikdy nevrátí. Olympijský vítěz z Nagana, pětinásobný mistr extraligy, a také devět sezón v NHL. To je jeho vizitka. Josef Beránek v neděli při derby se Spartou chvíli postál na červeném koberci, jeho dres vystoupal pod střechu 02 Areny. Pár minut, které zaklaply jeho letitou hráčskou kariéru. Poté si stoupl na střídačku jako asistent trenéra Vladimíra Růžičky. „V derby vyhrává ten, který je na tom hůř, takže jsem věděl, že vyhrajeme,“ pronesl sebejistě po výhře Slavie nad Spartou 2:1.

Foto: hc-slavia.cz/Pavel Vrtiška

Slavnostní rozloučení Josefa Beránka s hráčskou kariérou ve Slavii.

Článek
Fotogalerie

Užil jste si poslední oficiální rozloučení. Je to příjemné, dobrá atmosféra, přišlo dost fanoušků. Člověk nějakou dobu ve Slavii odehrál, ale víceméně jde spíše o ten moment, kdy se člověk rozhodne, že hrát nebude. Věděl jsem, že to je ceremoniál, takže mi ani neblesklo, co jsem prožil a zažil. Myslím, že toho bylo za kariéru celkem hodně, ale teď už jsem věděl, že jde o tečku.

Takže jste ani nebyl dojatý? Bylo to příjemný, ale až tak velké dojetí to nebylo.

Fanoušci Slavie připravili pro rozlučku s Josefem Beránkem speciální choreografii.foto: hc-slavia.cz/Martin Prokop

Fanoušci z kotle pro vás připravili několik choreografií, stihl jste si všimnout během zápasu? Tohle je vždycky příjemné. Je to takový vděk, že si pamatují, že jsem tu hrál, že jsem byl v paměti. Vyjádřili vůči mně nějaký respekt a úctu, to potěší.

Ideální sestava 17. kola hokejové extraligy podle Sport.cz
Roman Málek (Vítkovice) - Marek Malík (Vítkovice), Jaroslav Modrý (Plzeň) - Adam Pineault (Pardubice), Jaroslav Kracík (Litvínov), Martin Straka (Plzeň).

Měl jste nějakou představu o tomto večeru? Asi těžko. Loni se loučil Michal Sup, předtím Milan Antoš. Je to víceméně tečka za tím vším.

Prolétly vám hlavou největší okamžiky kariéry během utkání? To ne, ale spíš člověk vidí, že je hezká atmosféra, že bylo pěkné si některé zápasy zahrát. Na druhou stranu je škoda, že už do tohoto nevstoupí jako hráč. Pro mě byl hokej nejhezčí, když jsem do té atmosféry vjížděl jako hráč.

 

Dlouholeté působení v dresu Slavie bude Josefu Beránkovi připomínat i památeční prsten.foto: hc-slavia.cz/Pavel Vrtiška

Už jste si zvykl na střídačce? To není, že by si člověk měl zvykat, to je spíš o práci trenéra. Pro mě bylo nejkrásnější, když jsem mohl být na ledě, začátek trénování je trochu jiný, ale je výhoda, že člověk může u hokeje zůstat.

Máte větší nervy, zápas nemůžete přímo ovlivnit? Těch věcí je hodně. Nevím, pro mě bylo nejhezčí, když jsem hrál.

Bude druhá kariéra úspěšná jako první? (Úsměv). Hráč to je něco jiného. Teď jako trenér začínám, takže cíle jsou postupné, člověk se potřebuje i zorientovat, ale je blbost nemít žádné cíle.

Plánujete zůstat na Slavii? Začal jsem tady, myslím, že trénování je trochu jiný. Život tady byl pro mě super, doufám, že to vydrží co nejdéle.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice