Hlavní obsah

Plzeňský kouč Jelínek: Cesta za triumfem po červeném koberci nikoho nebere

Stíhací jízda plzeňských hokejistů stále pokračuje. Tým Mariana Jelínka už se po administrativním odečtu 19 bodů přiblížil na dostřel elitní desítce, od předkola play-off Západočechy dělí sedm bodů. „Na ostatní se neohlížíme. Když v poslední čtvrtině získáme 25 bodů, věřím, že to bude dobré,“ říká plzeňský kouč a motivátor Jelínek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér hokejistů Plzně Marian Jelínek

Článek

Ze třináctibodové ztráty bezprostředně po odečtu bodů vám jich na elitní desítku nyní chybí sedm. Jste spokojen s tím, jak hráči ke stíhací jízdě přistoupili?

S přístupem jsem spokojený tak z 80-90 procent. Ale ta ztráta je pořád ještě značná, i když se nám ji daří umazávat. Šanci na desítku pořád máme, i když teď není tak veliká, jak jsem si představoval.

Doufal jste, že útok na desítku bude po kauze s odečtem ještě razantnější?

Pro kluky to není lehké, málokdo hrál někdy play-off už od listopadu a my v této pozici jsme. Nemůžeme si dovolit žádný zápas vypustit. Když jste pátí v tabulce, dá se to někdy pojmout odlehčeněji, ale v naší situace rozhoduje každý bodík. Proto v tom občas je trocha křečovitosti, jako jsme předvedli v zápase s Mladou Boleslaví.

Jste znám jako dobrý motivátor, jak jste se snažil pozvednout sebedůvěru mužstva?

Těch motivačních prvků byla řada, to by se vám tam ani nevešlo. Hlavní, co jsem klukům říkal, je, že se můžou zapsat do historie. Je to výzva, která člověka jen tak nepotká. Naštěstí, tedy… Dojít pro vítězství po červeném koberci nikoho nebere, klukům jsem připomněl Dány, které v roce 1992 svolali z dovolených a oni pak prakticky bez přípravy vyhráli mistrovství Evropy. Bylo by to něco, na co se nezapomíná, po odečtení 20 bodů i s tím jedním za neoprávněný start Sýkory, pod sebe dostat Spartu a postoupit. To by byla pohádka a já mám rád sportovní pohádky. Tím chci hráče infikovat, aby to pro ně bylo něco jako zisk Prezidentského poháru.

O něj byste pořád mohli bojovat, nebýt odečtu. Podíváte se někdy na tabulku a jen tak pro sebe si odebrané body přičtete, abyste se podíval, kde by Plzeň byla?

Ne. Asistenti mi to občas připomenou, ale já se s tím smířil. Co nezměním, o tom nespekuluji.

Sledujete dění v ostatních týmech kolem 10. místa? Kometa i Sparta se trápí…

Možná byste se divil, ale vůbec. Spočítal jsem si podle posledních ročníků, co bylo třeba na desáté místo. To je meta, jako když někdo chce zhubnout třeba na 83 kilo. Mám ji v sobě a nenechá mě klidným, dokud ji nedosáhneme. Chceme mít 72 bodů.

Takže jich ještě 25 potřebujete. Ve stíhací jízdě vám vydatně pomáhá dočasná posila Radek Duda. Neměl jste obavy angažovat tohoto hráče s kontroverzní pověstí?

Radka znám dlouho, často se bavíme, i při zápasech si ho beru občas stranou. Je to vynikající hokejista a na výborných hráčích občas bývá něco problémového. Radek měl někdy trochu zkratovité jednání, ale teď je to daleko lepší, už k tomu nedochází. I jemu říkám, ať se zapíše do dějin ne jako v uvozovkách hokejový blázen, ale i jako produktivní hráč. Tohle může být jeho životní šance, on ji chytil za pačesy a vede si fantasticky.

Na druhou stranu se Plzni celou sezónu nedaří najít stabilní brankářskou jedničku. Berete to jako svůj úkol pro poslední čtvrtinu?

Jednoznačně. My jsme ale brankářům moc nepomohli, pro ně je to obtížná situace. Každý zápas je zlomový a tlak je na ně veliký. Teď odchytal tři výborné zápasy Horčička, uvidíme, jak to půjde dál. Máme k dispozici Salfického, z dvacítek se vrátil Mazanec, zásobu gólmanů máme. Jen mají nevýhodu, že u nich je každá chyba mnohem víc vidět.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice