Hlavní obsah

Jsme daleko silnější než loni, tvrdí liberecký Nedvěd, který si troufá i na Plzeň

PRAHA

Aktuálně sice na dálku soupeří s Třincem o zisk Prezidentského poháru pro vítěze základní části extraligy, Bílí Tygři už se však pomalu začínají připravovat na blížící se play-off, ve kterém budou patřit k jedněm z hlavních favoritů. A v něm půjde o daleko víc než nyní. „Prohru na Spartě bych proto nenazýval komplikací. Na Třinec se nám dotáhnout nepodařilo, nicméně máme ještě dva zápasy a o první místo se samozřejmě ještě porveme. Ale přeci jenom - to nejdůležitější začne až v play-off,“ dobře ví ostřílený útočník Petr Nedvěd.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Liberecký kapitán Petr Nedvěd.

Článek

Na vedoucí Třinec ztrácejí Liberečtí dvě kola před koncem dva body a přestože by samozřejmě základní část opanovat chtěli, jejich myšlenky se už nyní začínají ubírat směrem k vyřazovací části. „Každý už začíná o čtvrtfinále přemýšlet. Tak to je a je to jedině dobře. To ale neznamená, že přemýšlíme o tom, s kým budeme hrát. To vůbec ne,“ hlásí kapitán Petr Nedvěd, který se na Spartě vrátil na led po čtyřzápasové pauze způsobené problémy s třísly.

„Ještě to není stoprocentní, měl jsem trošku obavy. Už jsem ale potřeboval hrát, dostat se do herní pohody a jsem rád, že jsem odehrál celý zápas,“ pochvaloval si devětatřicetiletý veterán, který si v utkání připsal bod za asistenci. „Byl jsem spokojený, akorát mi trošku zvlhnul střelecký prach. Příležitostí na skórování bylo hodně,“ neopomenul se pokárat.

Kapitán hokejistů Liberce Petr Nedvědfoto: ČTK/Radek Petrášek

Do konce základní části zbývají pouhá dvě kola, Liberec si již s předstihem zajistil, že čtvrtfinále bude začínat na domácím ledě. To by skoro svádělo k tomu, aby se Tygři poohlíželi po soupeři z předkola. Podobné úvahy ale Nedvěd rázně vyvrací. „Kdo přijde, přijde. Není to nic stresujícího. Hlavně se musíme připravit, abychom hráli dobře my,“ má jasno.

Handicapem bude nerozehranost

Zkušený útočník si dobře uvědomuje, že liberecká nevýhoda před startem čtvrtfinále play-off bude spočívat v nerozehranosti. Soupeř totiž kvůli bitvám v předkolu nebude poznamenán pauzou po základní části. „Co si budeme povídat, handicap to je. Soupeř navíc přivykne nasazení v play-off. Z úspěšného předkola bude v euforii, navíc nebude mít co ztratit. Vy sice máte víc sil, ale rozehraný nejste. To kolikrát může rozhodnout jeden dva zápasy. A to je v sérii hodně. Musíme si na to dát pozor, nenechat se zaskočit a být připravení,“ burcuje Nedvěd.

Prodlevu mezi koncem základní části a startem vyřazovacích bojů Nedvěd v lásce nemá. „Tyhle přestávky moc nemusím, nejlíp se cítím, když hraju. Jediná jejich výhoda je, že když jste zraněný, tak jako teď já během reprezentační pauzy, můžete se dát do kupy.“

Plzeň? Tak bychom ji teď porazili znovu...

Jedním ze soupeřů, na které můžou Bílí Tygři ve čtvrtfinále narazit, je Plzeň. Opakoval by se tak střet z téže fáze loňského ročníku. Tehdy však bylo postavení obou mužstev opačné. Zatímco Liberec se musel prokousávat přes předkolo, Západočeši suverénně ovládli základní část a dělali si zálusk na mistrovský pohár. O to větším překvapením bylo, že Liberci podlehli 2:4 na zápasy.

„I tahle repríza může nastat. Postavení Plzně neodpovídá její hře. Kdyby jí nevzali body, byla by v tabulce okolo nás,“ říká Nedvěd. Strachem z Indiánů však rozhodně netrpí. „Minulý rok jsme je porazili, tak bychom to teď museli udělat znovu,“ usměje se.

Jeho sebevědomí pramení i z toho, že kádr Liberce je podle něj kvalitnější než v minulé sezóně. Osa zůstala pohromadě, navíc se podařilo přivést zkušené kvalitní posily. „Podařilo se to doplnit a posílit. Hráči jako Kudrna, Hořava, Vak, to je zkušenost a síla,“ pokyvuje hlavou kapitán. „Mančaft je daleko silnější. To sice neznamená, že budeme zákonitě vyhrávat, ale síla tady je.“

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice