Hlavní obsah

A je po sezóně. Vykoukal je osobnost, v šatně to obrečel, smutnil Výborný

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Odpověděl na otázky, poděkoval, každému podal ruku, a odešel. Ale patrně ne natrvalo z Budvar arény. „Konkrétní nabídku jsem nedostal, ale pokud budu osloven, tak tady zůstanu,“ přiznal zkušený hokejový kouč František Výborný. Lodivod Českých Budějovic v této extraligové sezóně už nic nevymyslí, na střídačce se nebude rozčilovat. Jihočeši skončili ve čtvrtfinále, nestačili na Vítkovice.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér František Výborný na lavičce Českých Budějovic

Článek

Přitom jste chtěl před pár týdny skončit, ne? O Vánocích jsem byl rozhodnutý, že končím, ale vedení má velký zájem. Těší mě, že i hráči. Vím přes agenty, že hráči jdou i za mnou, což každého trenéra potěší, ale také je to zavazující.

Máte na mysli Františka Ptáčka a Jiřího Vykoukala, kteří přišli ze Sparty? Když jsem viděl Jirku po zápase, se kterým jsme před pěti lety končili, když jsme udělali se Spartou titul, tak říkal: Pane Výborný, pojďte ještě sezónu, něco vyhrajeme. Tak jsme vyhráli, pak nic. Teď na konci kariéry přišel do Budějovic a v šatně brečí. To je hráč, osobnost, chce vyhrávat. Potom vám jdou taky slzy do očí. Když vidíte Kubu Kováře, jak vyčapal celou sezónu...

Co rozhodlo o vašem konci s Vítkovicemi? Byla to hodně vyrovnaná série, přesilové hry nám nesedly, hráči byli možná přemotivovaní. Naši hráči se ale nemusí za nic stydět. Na začátku série jsem říkal, že Vítkovice jsou určitě favoritem, byly o krůček lepší.

Srazily vás domácí zápasy? Dva ze tří jste prohráli. Play-off je daleko důraznější, je to o jedné chybě. Jedna vnitřní tyčka a puk je v bráně, druhá vnější tyčka, puk vypadne ven. Rozhodly individuální chyby, tu jsme tentokrát udělali my. Někteří hráči hráli se sebezapřením, za to jim patří dík. Nebyli jsme horší. Diváci jim to ukázali, za to jsem rád.

Brankář Jakub Kovář v akci.foto: Právo/Petr Hloušek

Jednou z největších postav mužstva byl určitě dvaadvacetiletý brankář Jakub Kovář, souhlasíte? Většinou jsme slyšeli, že nevydrží celou sezónu, že je mladý a nezkušený. Ale on i v tomto věku ukázal, že je vynikající gólman a talent, který má velké zkušenosti. Určitě se bude zlepšovat a zrát. Přál bych mu, aby i příští rok zase chytal skvěle, potom poznal kýženou NHL, to bych mu hrozně přál.

Kde byste našel naopak rezervy týmu? Play-off je důraznější, těžší, takže pokud nechytnete lauf, že vám tam padne odražený puk, tak to je těžší. Milan Gulaš, i když góly nedával, tak bylo vidět, že  chybí v přesilové hře, kterou umí rozhýbat, uvolnit hráče. On odvedl parádní sezónu, přál bych mu, aby se dostal na mistrovství světa, aby získal další zkušenosti, to by ho posunulo dále. Květákovi (Lukáš Květoň) se střelecky tolik nedařilo, dalším klukům taky. Teď se mi nemluví vesele, ale pro mladý kluky, kteří zažili poprvé play-off, ať je to Kuchejda, Červený, tak ti získali v šesti zápasech zkušenosti, určitě to prokážou v dalších letech.

Lukáš Luňák ze Sparty (vlevo) inkasuje úder od svého bývalého spoluhráče, dnes obránce Budějovic Jiřího Vykoukala.foto: Právo/Petr Hloušek

Jak hodnotíte celou sezónu? Dá se hodnotit úspěšně. Po základní části jsme byli do šestky, ale žádné konkrétní cíle v play-off jsme neměli. Záleží, jak se fazóna potká s klíčovými hráči. Potom se musí rozhodnout v přesilových hrách, to u některých případů optimální nebylo. V globálu si ale myslím, že mužstvo obstálo.

Jaká pozitiva byste našel na této sezóně? Ohromná bojovnost a chuť. Tohle z kluků čišelo.

A zápory? Někteří hráči byli zranění. Když jsme začínali sezónu, tak klíčoví hráči jako Venca Pletka, Pavel Kašpařík byli po operaci křížových vazů, tady rekonvalescence trvá půl roku, dlouho se dostávali do fazóny, Venca Pletka se možná do ní ani nedostal, ale střílel rozhodující góly. Jsem smutný, nechci teď hráče vláčet po novinách. Na analýzu budeme mít dost času, s každým budeme mít interní pohovory. Tým se nějakým způsobem předělal, stabilizoval, ale jestli má jít dále, tak se musí na určitých místech doplnit. To bude náplň následujících dní.

Reklama

Související témata: