Hlavní obsah

Slávistická mateřská školka může projít do finále i přes hráče z NHL

TŘINEC

Jedni poznali slavnou NHL, patří k hvězdám probíhající extraligy. Druzí, aby si v české nejvyšší soutěži zahráli, musí bojovat o přízeň i v první lize v Havlíčkově Brodě nebo mezi juniory. I tak se dá podívat na semifinálový souboj Třince a Slavie. Na jedné straně Krajíček, Bonk, Kohn, Varaďa. S nimi hrají rovnocennou partii Endál, Poletín, Jaškin, Krejčík. Zkušenost vs. odhodlání a obětavost.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Slávista Miroslav Třetina se raduje z gólu, který jeho spoluhráč Michal Poletín vstřelil třineckému brankáři Martinu Vojtkovi. Akci sledují zleva Bryan McGregor a Lukáš Krajíček z Třince.

Článek

Dnes se slávistická „mateřská škola“ může probojovat do finále. Stačí, aby vyhrála na ledě Třince, vítěze základní části. Pak by sešívaná jízda vedená Vladimírem Růžičkou dosáhla na metu, ve kterou věřila jen při největší euforii. Navíc potají. Sen povýšen na realitu ročníku 2010/2011.

Poté by jediný Čech ve finále Stanley Cupu v minulé sezóně nemohl dosáhnout na možný triumf v extralize. Lukáš Krajíček loni bojoval s Philadephií o hokejový grál ve slavné NHL. Dnes může skončit na klucích, kteří se teprve učí.

„My diktujeme hru. Šance děláme my, jenže stejně taky děláme i chyby. Slavia je nedělá, když jsme u nich ve třetině, je těžké se prosazovat. Hrají na hraně faulu a záleží jen na rozhodčích. Připadá mi, že na mě furt někdo visí, drží mi hůl, nemůžeme se dostat ke Kopřivovi. Když už tam jsme, přijde hák, který se neodpíská,“ pověděl o čtyřech kláních zkušený Václav Varaďa.

Slavia a její tři mečboly 

Co Slavii chybí v umu, nahrazuje tvrdostí a obětováním, což šikovné protihráče bolí. Za touto taktikou stojí Vladimír Růžička. Ví, že jeho hráči nemohou hrát na krásu, na parádičky do prázdné branky.

„Hrají na doraz, oni lezou po čtyřech. Už to někdy vypadá, že nemůžou, ale překvapuje mě, jak mají pořád chuť, jdou do toho,“ byl pyšný Růžička na svoji družinu, když postoupila ve čtvrtfinále přes Liberec.

Stejný recepis předepisuje i proti Třinci. Slávisté nejsou týmem hvězd, kde by hráči stříleli góly jak na běžícím pásu. Pryč je doba Bednáře a Červenky. Ale tým z pražského Edenu má jinou výhodu. V play-off si připsalo gól devatenáct hráčů! Na třinecké straně je to o pět hráčů méně. I to dělá své. K tomu vše podporuje gólman Kopřiva.

„V průběhu prvního zápasu jsme chytili takový vítězný dech a věděli jsme, že na ně máme. Po první třetině, když jsme prohrávali a oni byli pořád u nás, jsem si sice říkal, že to bude opravdu hodně těžké. Potom jsme ale začali hrát svoji hru a dotáhli to až do toho stavu, který momentálně je,“ pověděl pro slávistické stránky útočník Michal Vondrka.

K tomu připočítejte faktor Růžička a stojí před vámi adept na finále, který má tři mečboly. Co na to Bonk, Varaďa, Krajíček, Kohn? Jisté je jedno. Třinec ještě neprohrál!

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice