Hlavní obsah

Vyhlaste poplach, Třinec hraje přesilovku. Zatím jde o nerovný boj

TŘINEC

Když je hrají, soupeři mají pohotovost. Hokejisté Třince a využití přesilovek, to je kapitola sama pro sebe. A úspěšná. Přitom nejde o náhodu. Před měsícem pro tyto hráče začalo play off, hráli čtvrtfinále s Litvínovem, od té doby stále potvrzují, že mít hráče na ledě navíc, je jejich velký bonus. „Tyhle faktory v zápasech rozhodují,“ potvrzuje třinecký útočník Václav Varaďa.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Fanoušci Třince chtějí gól. Stačí počkat na přesilovku...

Článek

První finálový souboj s Vítkovicemi nebyl výjimkou. Jeden úspěch při hře pět na tři a jeden při hře pět na čtyři. „Pořád je co zlepšovat, přesilovky hrají velice důležitou roli, při hře pět na pět se těžko skóruje, obrany jsou v play off výborný. Musíme si k tomu říct, domlouvat se a najít si cestu, abychom dali góly,“ řekl si k tomuto tématu nejproduktivnější hráč vyřazovacích bojů Martin Růžička.

Čím více soupeř fauluje, tím se dostává s Třincem do větších problémů. Hráči vedení Pavlem Markem a Břetislavem Kopřivou mají po čtrnácti odehraných zápasech procentuální využitelnost početní výhody na čísle 29,07. Stav, o kterém si mohou jiní jen zdát. Slavisté v semifinále nedosáhli ani na polovinu této hodnoty. Vítkovice jsou na polovině - 14,55 procent.

„Bohužel jsme udělali fauly, z toho jsme dostali góly,“ ohodnotil dva třinecké úspěchy vítkovický útočník Viktor Ujčík po prvních šedesáti minutách letošního finále.

Třinečtí sehráli ve čtvrtfinále s Litvínovem šest utkání, ve kterých celkem nastříleli čtyřiadvacet gólů. Z toho jich osm bylo při početní výhodě, tedy každá třetí příležitost využita. Jen v jednom klání se do této statistiky nezapsali.

Slavia dostala 5 gólů v přesilovce v jednom zápase 

V semifinále tuto sílu poznala i Slavia. Tým okolo trenéra Vladimíra Růžičky inkasoval šestadvacet branek, z toho patnáct ve svém oslabení. Zvláště čtvrtý souboj nezvládl, Třinec se radoval pětkrát, když měl o hráče nebo dva na ledě navíc.

„Hráli jsme nedisciplinovaně, pokud takhle budeme hrát, nemáme šanci,“ řekl k této bolístce slávistický asistent Jiří Čelanský. Náprava nepřišla. Slavia v dalších dvou zápasech inkasovala v oslabení pětkrát a i kvůli tomu skončila a Třinec šel dál. Ten teď bojuje o titul a v cestě mu stojí Vítkovice.

„Rozebírali jsme si nějakým způsobem jejich přesilové hry, připravovali jsme se na ně. Nevěděli jsme, jakým způsobem budou rozhodčí pískat, ale měli jsme hokejky dole, hráli jsme čistě do těla, těch vyloučení proto bylo málo,“ popsal Varaďa i pohled z druhé strany. Tedy: hrát přesilovky, ale nefaulovat, aby soupeř nedostal tu samou výhodu. Jak prosté...

Třinecké přesilovky v letošním play off
Čtvrtfinále s Litvínovem
24 vstřelených gólů, z toho 8 při početní výhodě
Semifinále se Slavií
26 vstřelených gólů, z toho 15 při početní výhodě
Finále s Vítkovicemi
5 vstřelených gólů, z toho 2 při početní výhodě.

Reklama

Související témata: