Hlavní obsah

Húževka by rád s Vítkovicemi zopakoval obrat z Trenčína

OSTRAVA

Po sobotním zmrtvýchvstání ve čtvrtém finálovém utkání extraligy mohou hokejisté Vítkovic stále snít o titulu. Proti favorizovanému Třinci by ale museli Ostravané dotáhnout obrat z 0:3 na zápasy, což se v historii play off domácí soutěže ještě nikdy nestalo. Vítkovičtí ale v kádru hráče s takovou zkušeností mají. Slovenský útočník Peter Húževka zažil takový obrat v roce 2008 v dresu Trenčína ve čtvrtfinále slovenské extraligy proti Martinu.

Foto: David Veis, ČTK

Peter Húževka z Vítkovic (v bílém) před budějovickým brankářem Jakubem Kovářem.

Článek

"Už jsem klukům říkal, že by nebylo špatné to zopakovat," řekl v rozhovoru s ČTK Húževka. Obrat třízápasové ztráty je v elitních ligových soutěžích raritou. Povedl se jen třikrát ve slavné zámořské NHL, v Evropě předvedlo podobnou zarputilost ve čtvrtfinále švýcarské ligy v roce 2006 Lugano proti Ambri-Piottě. A pak už jen Trenčín, který svůj tři roky starý počin zopakoval i letos ve čtvrtfinále se Slovanem Bratislava.

Při prvním obratu s Martinem prohrával Trenčín po dvou vystoupeních v Martině a jednom doma 0:3, ale pak se chytil vítězstvím 3:2. "My jsme šli do čtvrtého zápasu, že nemáme co ztratit. Uspěli jsme, pak jsme vyhráli venku po nájezdech a potom už jsme hráli doma. Už to tak nějak šlo. Nebylo by špatné, kdy se to podařilo znovu zopakovat," zasnil se Húževka. "Ten sedmý zápas tenkrát, to byla taková euforie. Měli jsme lehké nohy, hráli jsme uvolněně a dotáhli jsme to."

Uvědomuje si ale, že Třinec je hodně těžký sok. Přesto v obrat stále věří. "Třinec, to je úplně jiný soupeř. Bude teď hodně důležitý zápas v Třinci. Kdybychom ho zvládli, už by to zase všechno vypadalo úplně jinak," doplnil čtyřiatřicetiletý centr, který přišel do Vítkovic loni v létě z Košic, kde za dva roky svého působení získal dva mistrovské tituly.

Vítkovice v sobotní dramatické bitvě ještě zůstaly ve hře, když 30 vteřin před koncem vyrovnal na 4:4 v power play Lukáš Klimek a Ostravané pak rozhodli v nájezdech. "Určitě nám to pomůže. My jsme chtěli strašně vyhrát moc už kvůli divákům a podařilo se to," užíval si Húževka pocity po vítězství před vyprodanou ČEZ Arénou. "My jsme neskládali zbraně, protože jsme si věřili a zaplaťpánbůh to dopadlo dobře."

Húževka se na úspěšném výsledku podílel trefou v druhé třetině na 3:2. "Jsem rád, že mi to tam padlo," těšila jej jeho druhá branka v play off. V 45. minutě mohl ještě ze samostatného úniku zvýšit, ale krajana Petera Hamerlíka nepřekonal.

"Chtěl jsem udělat to samé jako předtím - vystřelit na lapačku. Kdybych to možná trošku zvednul, tak je po zápase, ale nakonec to dopadlo šťastně. Mohlo to taky pomoct mužstvu. Ale pak jsme to naštěstí zvládli na nájezdy. Roman Málek je na ně skvělý, můžeme mu děkovat," řekl.

Doufá, že Vítkovice zůstanou v sérii na vítězné vlně. "Sobotní zápas se musel divákům líbit. Doufám, že i ten další bude podobný a s naším šťastným koncem. Musíme hrát stejně," prohlásil Húževka. "V pátek nám doma zápas nevyšel, ale předtím jsme prohráli v Třinci gólem v poslední minutě. Neskládáme zbraně," dodal.

Z třineckého kádru byl u obratu z třízápasového manka Philadelphie s Bostonem loni v 2. kole Stanleyova poháru obránce Lukáš Krajíček. Tehdy se radoval z postupu, tentokrát by ale podobný obrat nechtěl zažít, protože by byl na straně poraženého týmu.

V NHL se před loňským soubojem Flyers s Bruins podařilo otočit stav 0:3 jen v roce 1942 Torontu ve finále Stanleyova poháru proti Detroitu a v roce 1975 New Yorku Islanders ve čtvrtfinále s Pittsburghem.

Reklama

Související témata: