Hlavní obsah

Páté zkřížení hokejových zbraní. Třinec lační po titulu, Vítkovice po dalším boji

TŘINEC

Když hodíte korunou, máte šanci padesát na padesát, že padne orel nebo panna. V hokejovém slangu mistrovské oslavy jako jedna verze a pokračování finále jako druhá možnost. Hráči Třince dnes mohou slavit extraligový titul. Nad Vítkovicemi vedou 3:1 na zápasy. První mečbol jim ale nevyšel. Pár okamžiků chybělo, jenže domácí se nevzdali a třicet sekund před koncem zápasu zmrazili třineckou střídačku, odpočítávání bylo utnuto. Úterý nabízí pátý díl této podívané.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Radek Bonk z Třince jede na vítkovického brankáře Romana Málka. Ten ve čtvrtém utkání nedal soupeři v nájezdech šanci.

Článek

Sehnat volné místo ve Werk aréně pro dnešní podvečer? Zapomeňte. Oficiální kapacita 5200 míst nebude stačit. Lidé budou sedící, stojící a mačkající se na schodech, u zábradlí. V Třinci se totiž očekává první historický titul. Kdo se dostane do ocelové haly, má možnost vše zažít v přímém přenosu. „Já si přeju, aby byl konec série v úterý, chceme to všichni a uděláme pro to maximum,“ pověděl obránce Lukáš Zíb.

Hokejisté Třince získali Prezidentský pohár pro vítěze základní části, teď došli do míst, kde mají nadosah i nejcennější relikvii české hokejové extraligy. Před vyřazovacími boji prezident klubu Ján Moder prohlásil: „Tým letos několikrát ukázal svou morální sílu, naším jednoznačným cílem je titul.“

První pokus se ukázal jako neplatný. Teď je tu druhá zkouška. Navíc před vlastními fanoušky. Sobotní selhání je minulostí. Kdo se na něj bude ptát v případě úspěchu, titulu, oslav?

Pokud Třinec doma dnes uspěje, fanoušky čeká dlouhá noc.foto: ČTK/Petr Sznapka

„Vím zcela určitě, že sobotní výsledek naše kluky nepoloží. V úterý to bude jiný zápas, bude hodně záležet na úvodní brance. Bude důležité zvládnout disciplínu a neumožnit soupeři častou hru v početní výhodě. Je to otřepaná pravda, ale v play-off to platí snad dvojnásobně - přesilovky jsou klíčem k úspěchu," pověděl pro klubové stránky třinecký trenér Břetislav Kopřiva.

A nemluví do větru. Tuto výhodu umí hráči slezského klubu využít s ocelářskou pravidelností. Jejich úspěšnost dosahuje na 28,13 procent. K tomu přidejte k výčtu produktivitu Martina Růžičky, který se pyšní 32 body v 16 zápasech a máte o zbraň postaráno. Soupeř se zastavil v přesilovkách na čísle 13,24 procent. Nejproduktivnějším vítkovickým hráčem je kapitán Jiří Burger. Ten má ale o dvacet bodů méně než Růžička.

Třinecký brankář Peter Hamerlík v sobotu porážce nezabránil. Nepomohla mu ani maska s namalovaným Chuckem Norrisem.foto: ČTK/Petr Sznapka

O výsledku předešlého utkání v Ostravě rozhodl jedenadvacetiletý útočník Ondrej Šedivý. Jako první šel na nájezdy, hráč, který hrál šestý zápas v letošních vyřazovacích bojích. Hráč, který si připsal první bod mezi muži v play-off vůbec. Šanci využil a na střídačce se dočkal pochvaly, spoluhráči ho plácali po ramenou. „Nechtěli jsme končit sezónu, do poslední sekundy jsme se rvali a věděli, že Třinec je hratelný,“ řekl po utkání ten, který přivodil soupeři vrásky na čele.

Nyní je ale na programu utkání číslo pět. V tom předchozím domácí trenéři použili jako motivaci fakt, že Vítkovice nikdy ve finále play-off doma nevyhrály. Podařilo se jim to až na devátý pokus. „Jsme šťastni, že jsme konečně vyhráli finálový zápas doma,“ usmíval se trenér Mojmír Trličík.

Jaká bude jejich motivace pro dnešní souboj? Třeba ta, že nikdo ještě v extralize neotočil sérii z 0:3 na 4:3. Pokud Vítkovičtí vyhrají, budou v polovině cesty. Když ne, Třinec se ocitne v cíli a bude slavit titul.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice