Hlavní obsah

Bek František Kaberle a brankář Svoboda posílili hokejisty Plzně

PLZEŇ

Obránce František Kaberle a brankář Adam Svoboda, kteří v uplynulé sezóně působili v Pardubicích, se stali novými posilami hokejistů Plzně. Uvedly to oficiální stránky plzeňského klubu, který naopak opustil obránce Václav Benák, který zamířil do Pardubic.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Gólman Adam Svoboda míří z Pardubic do Plzně. Společně s ním i František Kaberle. Opačným směrem putuje Václav Benák.

Článek

Pětinásobný mistr světa a vítěz Stanleyova poháru s Carolinou z roku 2006 Kaberle tak vedle mateřského Kladna a Pardubic vyzkouší třetí klub v extralize. Stejně tak mistr světa z Vídně z roku 2005 Svoboda, který také působil ve Slavii, odkud naposledy v Pardubicích hostoval.

Sedmatřicetiletý Kaberle má v Plzni zacelit mezeru také po odchodu ofenzivního zadáka Jaroslava Modrého, který se vrací s rodinou do zámoří a po dvouletém angažmá na západě Čech skončil. Kaberle po dlouholetém působení v zahraničí zamířil sice v roce 2009 zpátky do Kladna, ale po roce se nedohodl na nové smlouvě a poprvé v tuzemsku změnil dres. Teď zkusí další extraligovou štaci.

V uplynulé sezóně si Kaberle připsal v 61 zápasech včetně play-off 17 bodů za pět branek a 12 asistencí. Celkem má v české nejvyšší soutěži na kontě 341 utkání a 124 bodů za 33 tref a 91 přihrávek. Působil také pět sezón ve švédském MODO Hockey a devět ročníků v NHL v dresu Los Angeles, Atlanty a Caroliny.

V prestižní zámořské soutěži sehrál 523 utkání a nasbíral 193 bodů za 29 gólů a 164 asistencí. V 32 duelech play off přidal čtyři trefy a deset asistencí. Při zisku Stanleyova poháru s Carolinou si v rozhodujícím sedmém utkání finále připsal vítěznou trefu.

V dresu české reprezentace odehrál 185 utkání, startoval na deseti světových šampionátech, z nichž má pět zlatých medailí a dvě bronzové. Třetí skončil i na olympiádě v Turíně v roce 2006.

Brankář Svoboda rovněž do Plzně

Třiatřicetiletý Svoboda se loni vrátil do Pardubic po čtyřech letech, když předtím odešel do Slavie a naposledy působil v Norimberku. Tam odchytal jen osm utkání a musel na operaci s menší krevní sraženinou v mozku. Když pak nemohl najít angažmá, dali mu na východě Čech příležitost, aby kryl záda Martinu Růžičkovi.

Svoboda měl v uplynulé sezóně v základní části v 25 zápasech průměr 2,50 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 91,65 procenta. Ve dvou zápasech play off si držel průměr 1,33 gólu na zápas a úspěšnost 96 procent. V extralize už odchytal přes 450 utkání.

V zahraničí působil Svoboda také v dresu Lady Togliatti, švédské Timry a také v KHL v Omsku. Na kontě má zlato z Vídně i stříbro ze světového šampionátu v Rize v roce 2006, ale stejně jako na MS v roce 2008 byl vždy v roli náhradníka a start v zápase si nikdy nepřipsal.

Do Pardubic naopak míří z Plzně bek Benák

Obránce Václav Benák po pěti letech opouští Plzeň a bude působit v Pardubicích. Uvedly to oficiální stránky východočeského klubu. Dvaatřicetiletý zadák oblékne po působení ve Spartě, v Českých Budějovicích a ve Znojmě dres pátého extraligového klubu. Z Pardubic naproti tomu odchází po ročním působení zadák František Kaberle, který zamířil právě do Plzně.

"S Václavem jsme se dohodli na vzájemné spolupráci. Délku a výši smlouvy jsme se rozhodli oboustranně nekomentovat," řekl klubovému serveru generální manažer Pardubic Zbyněk Kusý. Eaton měl o Benáka zájem dlouhodobě. "Václavovi skončila smlouva v Plzni a my byli s jeho agentem v kontaktu od okamžiku, kdy to statut profesionálních smluv dovoluje," doplnil Kusý.

"Jsme rádi, že kvůli angažmá v Pardubicích opustil myšlenku působit v nejvyšší soutěži v Německu. Věřím, že našemu mužstvu pomůže. Má velmi solidní rozehrávku, mělo by mu vyhovovat širší kluziště v Pardubicích. Věřím, že do našeho mužstva zapadne," dodal Kusý.

Benák si v uplynulé sezóně připsal v 47 zápasech včetně play-off čtyři body za dvě branky a stejný počet asistencí. Celkem má v extralize na kontě 541 utkání a 135 bodů za 42 gólů a 93 přihrávek. Do Plzně přišel Benák v roce 2006 ze slovenské Skalice. V roce 2007 na závěr sezony vypomáhal Davosu a získal s ním švýcarský titul.

Na pozici dvojky přišel do Pardubic po Adamu Svobodovi navrátilec Vladislav Koutský z prvoligového Vrchlabí. Smlouvy končí také slovenskému obránci Branislavu Mezeiovi a americkému obránci Jeffu Jillsonovi. Po Benákovi chce Eaton ještě dva posily do obrany. "Trh s hráči je však složitý. Co se týče českých hráčů, tak jeden z nich dal přednost jinému klubu kvůli regionální vzdálenosti a rodině. Ostatní, o které máme zájem, čekají do poslední chvíle na Rusko," připojil Kusý s tím, že bude hledat i v zahraničí.

Pardubice nadále řeší trenérskou otázku

V útoku skončily smlouvy Slovákům Martinu Bartekovi a Rastislavu Špirkovi. Zatím není jisté, zda Pardubice také opustí. "U útočníků jednáme s několika hráči, ale zatím nemůžu nic potvrdit, protože není nic stvrzeno podpisem na smlouvě," doplnil Kusý.

Klub také řeší otázku složení trenérského týmu, protože Josef Jandač po ročním působení přijal nabídku pražské Sparty. "Doufáme, že do začátku přípravy vyřešíme otázku trenérů. Vedeme v této oblasti intenzivní jednání," prohlásil Kusý. "Nemůžu v tuto chvíli říci, kdo povede náš A tým, zda to bude trenérská dvojice nebo trojice. Pro první dny přípravy máme připravenu určitou variantu, která by tuto situaci naprosto v klidu vyřešila stejně jako v minulé sezoně."

Pardubice byly v podobné situaci loni po odchodu Václava Sýkory do Petrohradu a jeho nástupce Jandač převzal mužstvo až po "suché" letní přípravě, která letos začne 9. května.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice