Hlavní obsah

Extraliga zažila brutální neděli

PRAHA

Dva roky starý rekord hokejové extraligy byl překonán v nedělním duelu nejvyšší hokejové soutěže mezi Litvínovem a pražskou Spartou. Nejednalo se však o žádné oslavy z hráčského mílníku v počtu odehraných zápasů, získaných bodů nebo vstřelených gólů. Hokejisté Litvínova a Sparty se do historie zapsali svou neukázněností, v zápase padlo 227 trestných minut.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Nedělní utkání extraligy mezi Litvínovem a Spartou poznamenala bitka na konci zápasu

Článek

Nejzaměstnanějšími muži nedělních zápasů české hokejové extraligy byli bezesporu rozhodčí. Muži v pruhovaném museli krotit emoce hokejistů především ve třech duelech: hodně se jiskřilo mezi Pardubicemi a Třincem (rozdáno 80 trestných minut), rádi se zřejmě nemají ani Slávisté s Kladeňáky (122 trestných minut), a o novodobý rekord se postarali aktéři zápasu Litvínov - Sparta, kde se arbitr František Rejthar nestačil ohánět a jeho ohlašování trestů by vydalo na samostatnou lekci gymnastiky.

Rekord překonán o 15 minut

Rejthar nakonec udělil 227 trestných minut, čímž byl o plných patnáct minut překonán rekord extraligy ze sezóny 2001/02, ze zápasu Vítkovic se Vsetínem. Sérii vyloučení na litvínovském stadiónu  odstartoval už ve čtvrté minutě hostující Bakus za hákování a ještě do konce první třetiny se na trestných lavicích vystřídalo šest hráčů. Trestu neušel ani sparťanský brankář Petr Bříza, "desítku" vyfasoval za nesportovní chování.

Z podobného trendu nevybočila ani prostřední část, ale teprve události z posledních minut zápasu začaly rozněcovat hráčské vášně. O výsledku už přitom bylo rozhodnuto, Litvínov vedl pět minut před koncem 5:2. Jenže pak byli během dvou minut vyloučeni domácí Hübl a Trávníček, a sparťané Šimíček a Kasík. Olej do ohně pak přilil ještě v čase 58:52 hrubým zákrokem hostující Josef Řezníček.

Rozbuškou byl zákrok Proroka

Opravdový masakr nastal přesně 47 vteřin poté, kdy litvínovský útočník Ivo Prorok krosčekoval takovým způsobem protihráče Roman Vondráčka, že sparťanský hokejista zůstal ležet na ledě s otřesem mozku a zlomeným nosem. Rázem na to naskákala na led střídačka Sparty a začala všeobecná mela. Výtisk se začal bít s domácím Havlem, hostující Šimíček při hledání vhodné oběti strčil i do čárového sudího. Celkem sedm hráčů (čtyři z Litvínova, tři ze Sparty) dostalo trest do konce utkání.

"Už od začátku třetí třetiny to na ledě z obou stran jiskřilo, a mrzí mě, že emoce přerostly do takových rozměrů. Hlavně hostující Šimíček a Buzek byli dost nervózní," řekl po utkání trenér Litvínova František Výborný, kdysi mimojiné kouč věrný sparťanským barvám. Generální manažer severočeského týmu hledal chybu i u rozhodčího Rejthara. "Některé hrubé zákroky na naše hráče ponechal bez povšimnutí a tím zapříčinil, co se pak stalo," zlobil se.

Bitky i mezi fanoušky

Vyhecovaný zápas měl dohru i v ochozech, kde litvínovští fanoušci bez okolků seřezali sparťanské příznivce. Podle deníku Sport se prý dokonce jeden z nich nevyhne operaci s pochroumanou lícní kostí. Incident se pak přenesl i před stadion, kde se litvínovští vrhali na každého v červenožlutomodrých barvách. Sparťanským příznivcům údajně nepomohl ani úprk do autobusu, u kterého jeden z běsnících násilníků rozbil boční sklo.

Dohru měl zápas i dnes, kdy vedení Litvínova potrestalo Proroka za faul, který vše odstartoval, pokutou ve výši několika desítek tisíc. Disciplinární komise Asociace profesionálních klubů (APK)dnes navíc Prorokovi zastavila činnost na tři soutěžní zápasy. Z posledních let byl nejvíce alarmujícím trest obránci Jihlavy Marianu Moravovi z února 2001, který za zranění Tomáše Zelenky z Třebíče v utkání první ligy dostal distanc až do konce roku. Zelenka strávil několik týdnů v nemocnici.

Reklama

Související témata: