Hlavní obsah

Výborný a Vykoukal měli ve Spartě zůstat, myslí si Hlaváč, nová posila Kladna

PRAHA

Reprezentace už je pro hokejového kanonýra Jana Hlaváče uzavřenou kapitolou. Čtyřiatřicetiletý útočník přiznává, že hra na mezinárodní scéně už jej neláká a chce se soustředit na práci v klubu. Dvojnásobný mistr světa to řekl v chatu s fanoušky na internetových stránkách hokejového Kladna, kde se bude rozehrávat před další sezónou ve Švédsku.

Foto: René Volfík, ČTK

Jan Hlaváč ještě v dresu Sparty

Článek

"Jsme kamarádi s Jardou Jágrem, zahráli jsme si spolu za Rangers. Nebylo to moc jednoduché, protože on má velké nároky na spoluhráče, občas mě i štval. Ale to je normální. A taky pro mě bylo důležité, že je Kladno blízko Prahy a nemusím se nikam stěhovat," vysvětluje Hlaváč, proč se rozhodl odstartovat nový ročník právě v Kladně. "Znám tady spoustu hráčů, možná víc než v současné Spartě," dodal.

Za Spartu hrál na začátku předchozí sezóny, ale nakonec v klubu i s parťákem Jaroslavem Hlinkou skončili před odchodem do švédského Linköpingu předčasně. Po špatné sezóně navíc ve Spartě nezůstali ani tak zkušení borci jako David Výborný a Jiří Vykoukal. "Něco asi v klubu udělat museli. Ale myslím, že zrovna David s Jirkou tam měli zůstat, jsou to sparťani, to asi nebyl dobrý tah," myslí si Hlaváč, jenž v dresu Sparty odehrál celkem devět sezón.

Kladno bude lepší než loni

Pro letošek se ale před odchodem do švédského Linköpingu rozhodl rozehrát v Kladně, za jednoho z největších sparťanských rivalů. "Rivalita Sparta - Kladno byla vždycky velká. Ale já osobně jsem se na to pokaždé snažil nemyslet. Člověk je pak moc přemotivovaný a hra není taková, jako kdyby byl v klidu a soustředil se jenom na hru. Nikdy jsem proto ani tuhle rivalitu moc nebral," říká Hlaváč.

Jan Hlaváč na archivním snímku z 10. května 2006. foto: ČTK/Samuel Kubáni

"Zatím je všechno v pohodě, příprava je tvrdá a probíhá skvěle," tvrdí o prvních dnech ve středočeském klubu. "Myslím si, že v rámci daných možností a s rozpočtem, jaký klub má, vzali nejlepší hráče, jaké měli k dispozici. Věřím, že Kladno bude hrát lépe než loni, na předkolo play off by se dalo myslet. Jsem rád, že mě sem vzali a budu se jim to snažit vrátit," pokračuje Hlaváč, který by měl za Kladno před odchodem do Švédska odehrát dvanáct zápasů.

S reprezentací už skončil

Hlaváč si zahrál ve slavné NHL, má za sebou angažmá ve Švýcarsku a Švédsku. "Ligu ve Švýcarsku lidi u nás podceňují, ale není jednoduché se tam prosadit. Hraje se tam nahoru dolů, hodně Kanaďanů, brusliví Švýcaři, je to opravdu těžká soutěž. Ve Švédsku se hraje víc technický hokej, hodně s pukem, hodně přihrávek, tolik se tam nenahazují puky, protože tam mají všechna hřiště nejvyšší možnou šířku a délku, něco jako ve Vítkovicích," popisuje své evropské štace.

S českou reprezentací zažil šest mistrovství světa, kromě dvou zlatých medailí (1999 a 2005) má doma i bronz a stříbro. "S reprezentací už jsem skončil. Předloni mě pozvali a omluvil jsem se. Už se chci soustředit jenom na klub. Nároďák už mě neláká, už nemám motivaci za reprezentační mužstvo hrát," dodává na závěr.

Reklama

Související témata: