Hlavní obsah

Dotáhnout to na 1500 zápasů? To už bych byl strašidlo ligy, směje se Ptáček

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Tisící zápas v tuzemské nejvyšší soutěži čeká v neděli kapitána českobudějovických hokejistů Františka Ptáčka. Šestatřicetiletý zadák, který strávil v Česku celou svoji profesionální kariéru, navíc jen tak končit nehodlá a touží překonat rekord Josefa Řezníčka. Ten má na kontě 1035 utkání.

Foto: David Veis, ČTK

Kapitán hokejistů Českých Budějovic František Ptáček

Článek

"Těžko přesně říct, co to pro mě znamená, ale když jsem o tom poprvé přemýšlel, problesklo mi jako první hlavou, že je to hodně času a práce," řekl dnes Ptáček ČTK. Statistiky příliš nesleduje. "Až těch posledních pár dní, to zase jo. Jinak to ale nechávám na lidech, kteří se o to starají v klubu, a na médiích," připustil.

Když před více než dvěma lety ukončil kariéru "kolega z obranných řad" Řezníček, skromný a velmi spolehlivý bek na jeho rekord nijak nepomýšlel. Teď je ale až příliš blízko na to, aby ho extraligové maximum nechalo klidným. "Tehdy jsem si jen říkal, že to je pěkné číslo, ale v mé souvislosti jsem o tom neuvažoval. Teď už ovšem ta motivace určitě je," ujistil Ptáček.

Jeho slova potvrzuje i skutečnost, kdy o možném pokoření magické hranice, přes kterou se dokázal přehoupnout právě pouze Řezníček, začal vlastně uvažovat. "Někdy v minulé sezoně mě na toto témě nějaký novinář naťuknul, tak mě pak samotného zajímalo, jak jsem daleko. Ale to bylo ještě snad více než třicet zápasů," připomněl Ptáček.

Když má vybrat jeden výjimečný zápas z celé dlouhé řady, uvede hned ten první. "Nepatřím k těm hráčům, kteří všechny zápasy ukládají do paměti a pamatují si i výsledky. Ale na ten první si pamatuji velmi dobře," uvedl Ptáček, který debutoval v nejvyšší soutěži na konci října 1993 jako osmnáctiletý.

"Tehdy jsem byl na hostování ve Slavii, ale Sparta měla nějaké potíže s obránci, takže jsem odjel do Zlína. A když to tam bylo po první třetině 4:0 pro domácí, poslali mě hrát," vzpomínal Ptáček na zápas, který skončil debaklem Pražanů 1:8.

A velmi příjemným zážitkem pro něho bylo i doposud poslední utkání číslo 999, které hrál v dresu Jihočechů v Karlových Varech. Původně byl sice jubilejním duelem právě ten páteční na západě Čech, ale po upřesnění a přepočítání statistik bylo vše jinak. Domácí ale na hráče, který jejich dres v minulosti také oblékal, nezapomněli.

"Vůbec to nevadilo, že to byl jen ten 'devítkový' zápas. Strašně moc mě to potěšilo. Je to jen ukázka toho, že jsme si museli rozumět. A to jsme si opravdu rozuměli, ať už lidsky nebo hokejově. Jsem vážně hrozně rád, že si takhle vzpomněli," ocenil Ptáček.

Jeho jméno je spjato především s pražskou Spartou, za niž sehrál 711 zápasů a získal s ní čtyři mistrovské tituly, jednou stříbro a třikrát bronz. V lednu 2009 však odešel do svého současného působiště na jihu Čech a zařadil se mezi lídry.

"Když jsem tehdy odešel ze Sparty, tak jsem si říkal, že naplním tu smlouvu, která byla na rok a půl, pak uvidím, co bude dál. Neplánoval jsem si nijak dopředu, že tady zakotvím, ale České Budějovice měly zájem, tak jsme se dohodli i dál a já jsem za to rád," prohlásil Ptáček.

Přesně rozmyšlené, kdy by chtěl s hokejem končit, nemá. Ponechává to osudu. "Uvidíme, co přinesou další roky. A vlastně hned jaro, protože mi končí současný kontrakt. Samozřejmě vím, že se ten konec blíží, ale cítím se zdravý a rád bych určitě ještě nějakou dobu hrál. Nechávám tomu volný průběh," uvedl Ptáček.

"Prostě to dotáhnu na 1500 zápasů a pak skončím. Ale to už bych nebyl hokejistou-oslavencem, ale strašidlem ligy," dodal s úsměvem.

V neděli se shodou okolností postaví stejnému soupeři, proti kterému si odbyl svoji premiéru. Byť v dresu Českých Budějovic. "Nesmíme se na tu slavnostní náladu moc ohlížet. I já to beru tak, že by bylo hezké to zaokrouhlit výhrou, ale hlavně proto, že potřebujeme jako tým především tři body," připomněl Ptáček poslední nepřesvědčivé výsledky mužstva.

Čas vychutnat si jubileum prý ještě přijde. "Teď jsou ty zápasy rychle za sebou, ale v nějaké pauze se k tomu ještě určitě vrátím, budu to moct vstřebat a připravím i něco pro kluky," plánoval Ptáček, který se určitě nevyhne příspěvku do klubové kasy. "Počítám s tím, i když jsem navrhoval, aby to bylo obráceně a dal mi něco každý z kluků. Teď před Vánoci by se mi to hodilo," doplnil s nadsázkou.

A co je při hokejové dlouhověkosti základem pro podobné rekordy? "Tím úplně největším základem je samozřejmě zdraví. Pak je potřeba dostat brzy šanci. A k tomu ještě neopustit republiku," vypočítal s úsměvem Ptáček, jehož dres bude v neděli na přední straně zdobit zvláštní emblém připomínající právě tisícovku odehraných utkání v extralize.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice