Hlavní obsah

Plzeň v Brně nezlomilo tříbrankové manko, vyhrála po nájezdech

BRNO

Hokejisté Komety Brno prohráli na domácím ledě ve 29. kole extraligy s Plzní po samostatných nájezdech 4:5. Po půlhodině Kometa vedla už 4:1, slibný náskok však neudržela. Ve druhé polovině zápasu se více prosazovala důraznější a přesněji kombinující Plzeň, které výrazně pomohl k vyrovnání dvěma góly Jan Kovář. Rozhodující nájezd proměnil Radek Duda.

Článek

Brňané už bez své opory Hubáčka, který v pondělí zamířil do finského klubu Jyväskylä, nastoupili s pozměněnými útočnými řadami. Do sestavy se vrátil uzdravený Balej a trenér Venera se pokusil zvýšit údernost prvního útoku zařazením Divíška a Jakuba Svobody. Naopak v týmu Plzně se do sestavy vrátil po dvouměsíční přestávce uzdravený obránce František Kaberle a na křídlo první řady po jednozápasové pauze Tomáš Vlasák.

I když měli domácí hokejisté od úvodních minut optickou převahu, chvíli hledali způsob, jak překonat brankáře Adama Svobodu. Ten kapituloval až při přesilovce Komety, kdy jej ve 12. minutě překonal střelou od modré čáry obránce Žižka. Za pouhých 39 sekund přidala Kometa druhý gól. Únik po pravém křídle zakončil Čermák střelou, Svoboda stačil vyrazit kotouč jen před dojíždějícího spoluhráče, od nějž se odrazil do sítě.

Svou sílu ukázala Plzeň těsně před koncem první třetiny, kdy Vlasák po přihrávce Martina Straky v přesilovce snížil. Inkasovaná branka do šatny bojovně naladěné domácí hokejisty nepřibrzdila. Ve druhé třetině ještě vystupňovali tempo. Ovšem skórovat se jim nepodařilo ani ve 43 sekund dlouhé přesilovce pěti proti třem. Skóre si domácí hokejisté vylepšili až po brankách Zohorny a po akci Baleje s Holcem přidal čtvrtou branku ve 30. minutě Petrovický.

Kometa na druhé vyloučení v zápase ale doplatila druhou inkasovanou brankou, přesilovku pohotově využil ve 38. minutě Jan Kovář. Gól vrátil plzeňské hokejisty do zápasu. Ve třetí třetině domácí tým, který začal bránit náskok, dostali pod tlak. Střelecky úspěšný Jan Kovář překonal podruhé brněnského brankáře Hoviho. Pouze jednobrankový náskok hosty povzbudil k vystupňování náporu. Brňané se začali strachovat o vítězství, nervozita poznamenala kombinační přesnost.

Kritické chvíle prožívala Kometa při vyloučení Malce, neboť třetí přesilovka Plzně zaváněla vyrovnáním. To měl na hokejce Jan Kovář, jehož střelu z bezprostřední blízkosti zlikvidoval Hovi a plzeňskému kanonýrovi zabránil v hattricku. Zvýšené úsilí pomohlo hokejistům Plzně tři minuty před koncem k vyrovnání. Křečovitě se bránící Brňané opomenuli volného Marušáka, který po přesné přihrávce Kinradeho tvrdou ránou pod horní tyčku vyrovnal. V samostatných nájezdech nebyli Brňané Pospíšil, Zohorna a Čermák úspěšní. Také první dva střelci Plzně Kaberle a Vlasák nepřekonali Hoviho, podařilo se to až ve třetí série po blafáku Dudovi.

HC Kometa Brno - HC Plzeň 1929 4:5 po sam. nájezdech (2:1, 2:1, 0:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Žižka (T. Pospíšil, Jakub Svoboda), 12. L. Čermák, 29. H. Zohorna (Žižka), 30. Petrovický (Balej, Holec) - 20. Vlasák (Martin Straka), 38. Jan Kovář (Havíř, Duda), 42. Jan Kovář (Havíř, Duda), 57. Marušák (Kinrade), rozh. nájezd Duda. Rozhodčí: Kubuš, Müllner (oba SR) - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:2. Diváci: 6324.
Brno: Hovi - Švrček, Žižka, Kováčik, Bičánek, Kempný (21. Valach), Malec - T. Pospíšil, Divíšek, Jakub Svoboda - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Dlouhý - Balej, Petrovický, Holec - Erat, Koreis, H. Zohorna. Trenéři: Venera a Oslizlo.
Plzeň: A. Svoboda - Vykoukal, Kaberle, Marušák, Havíř, Dresler, Kinrade, Dan Růžička, Ruprecht - Vlasák, Martin Straka, Kratěna - Duda, Jan Kovář, Pletka - Dvořák, Pitule, Johnson - Stránský, Havlíček, Kubalík. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Michal Straka.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice