Hlavní obsah

Říkali mi, že Duda nepůjde ukočírovat a teď vede bodování, hřeje kouče Plzně Jelínka

Prognózy, že „staříci“ nebudou o generaci mladším soupeřům stačit, se nenaplňují. Plzeňští hokejisté i s nezvykle vysokým věkovým průměrem v extralize bojují první místo. „A nebojím se, že by nám došly síly v play-off,“ tvrdí kouč Indiánů Marian Jelínek. Radost mu dělají i výkony nejproduktivnějšího hráče soutěže Radka Dudy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radek Duda v plzeňském dresu.

Článek

Vadí vám, když se o Plzni mluví jako o týmu veteránů?

Je pravda, že máme obranu s průměrem asi 36 let. Ale jsou tam i mladí Jeřábek, Růžička… Já nemívám smlouvu na pět let a úkol stabilizovat kádr. Mám se teď pokusit o úspěch, a jestli je tomu hráči čtyřicet nebo dvacet, je mi jedno. Hraje ten, kdo na to má.

Není to v extralize jen Plzeň, kde generace čtyřicátníků válí. Čím si to vysvětlujete?

Jeden důvod je ten, že nejlepší mladí jsou v cizině. Já říkám, že jsme jako rodičovské sdružení, máme táty a syny. Chybí nám střed, nebýt Kanaďanů, tak snad mezi 23 a 30 lety nemám nikoho. Když mladého hráče chcete, je buď drahý, protože může jít do ciziny, nebo není tak dobrý. To je mi milejší ten starý hráč, který nechce tolik peněz, protože už své odehrál, a má hokej rád.

Mladí podle vás hokej tak rádi nemají?

To je generační změna, která prochází celou společností. Vztah mladých k hokeji, ale i k autoritám je jiný. Vychovávají se v jiných podmínkách a přijde mi, že plno mladých ztratilo emoční vazbu ke hře. Mají ji k penězům, autům, diskotékám, kde říkají, že hrají extraligu… Někdy k tomu přistupují stylem: Dej nám a my ti ukážeme, co umíme. Chtějí něco dokázat, ale na bázi odměn. Zatímco ti starší hráči chtěli něco vyhrát a peníze byla odměna navíc.

Čím to je, že dochází k takové změně hodnot?

Asi dobou. Hráči typu Martina Straky v šestnácti agenta neměli. Teď vám zaklepe na dveře a začne prosit o smlouvu. Ono je jiné, když jste museli jít za předsedou a prosit, jestli by vám dal smlouvu za tři tisíce… Další věc je, že dříve, když přišel kluk v pěti letech na stadión, měl jste jistotu, že předtím hrál na rybníku, bavilo ho to, tak se přihlásil na hokej. Teď tatínek přivede kluka a on předtím nikdy nebruslil. Vy pak nevíte, jestli to dítě samo chce hokej hrát. Proto často hráči v mladším věku od hokeje odcházejí. Zrovna nedávno jsem se na to díval.

Co jste zjistil?

Z dvacítky v roce 1990 pak 90 procent těch hráčů hrálo za áčko nároďáku. Když vezmete dvacítku z roku 2003, kdy jsem byl asistentem Lojzy Hadamczika, mám dojem, že teď hraje vrcholově sedm hráčů. Už tohle je alarmující, asi hokej tak rádi neměli. Když se do toho áčka nedostali, asi se na to vyflákli. Tady je zakopaný pes oproti té naganské generací.

Zastavme se ještě u Radka Dudy, který v Plzni hraje ve skvělé formě. Zaslouží si podle vás pozvánku do reprezentace?

To není otázka pro mě, ale je fenomenální, co střelecky předvádí. Hráč, který vede kanadské bodování, by měl připadat v úvahu, i když to automaticky neznamená, že za reprezentaci má hrát. Stejně tak si ale nemyslím, že by automaticky neměl být v nároďáku jen proto, že to je Radek Duda.

Má rád vyhecované zápasy jako byl třeba ten proti Spartě, nebojíte se, že v nich přestřelí?

Máme domluvenou určitou komunikaci. Když vidím, že ten emoční papiňák přetéká, třeba vynechá střídání. Ale mně se líbí, že si sám řekl, abych ho seřval, když je třeba. A ohromnou práci odvádí mužstvo. Starší hráči jako Modrý nebo Straka, když mu řeknou s prominutím „Dudáku, drž hubu“, tak on ji drží.“ Kdyby tam nebyli, nevím, jestli by šel ukočírovat.

Už když se do Plzně vracel, byl obviněn kvůli konfliktu s důchodcem. Měl jste řekněme morální problém ho vzít do týmu, když s ním probíhá soud?

Morální problém ne. Co udělal, určitě není v pořádku, neobhajuju ho, trest za to ponese. Ale že by za to měl mít další trest, abych ho v mužstvu pranýřoval? To ne. Já jsem zastánce toho, že se druhá šance má lidem dát. Vzal jsem to jako výzvu, všichni říkali, že se nedá ukočírovat… Jsem na něj i pyšný z toho pohledu, že ho Chomutov nechtěl a on za půl roku vede kanadské bodování. V tom klukovi určitě něco je.

Plzeňským specifikem jsou i fanoušci. Oddaní, hlasití, na druhou stranu občas kritizovaní za vulgaritu. Jak tyto jejich projevy vy jako vzdělaný člověk snášíte?

Já takové projevy odsuzuju. Sprosté slovo může padnout, ale nejhrubější urážky mi přijdou ohromně zbabělé. Mám rád vtipné glosy, můžou být i sprosté, ale křičet na trenéry, že Růžička je ču..., a Kalous je pí..., to mi rozum nebere. Jsem rád, že máme publikum hlučné a početné, náš fan club je opravdu vynikající, ale pak se objeví pár jedinců, co zbytečně rozvíří tu vulgaritu.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice