Hlavní obsah

Sparta má na dosah Prezidentský pohár. Přitom lidi nám nevěřili, říká Bližňák

PRAHA

Po loňské zpackané sezóně zakončené účastí ve skupině play-out ležel před hokejovou Spartou nelehký úkol. Nový realizační tým a jím vybraní hráči měli holešovický celek vrátit mezi tuzemskou elitu. Samo vedení avizovalo, že změna se neprojeví hned, že mužstvo si potřebuje sednout. O to víc překvapuje, jak sparťané letos válí. Už jen jediný bod jim po 50. kole chybí k tomu, aby se stali držiteli Prezidentského poháru. Trofeje, která patří vítězi základní části extraligy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bližňák ze Sparty ohrožuje mladoboleslavskou svatyni. Přihlíží obránce Čutta.

Článek

Matematika hovoří před závěrečnými koly jasně. Druhá Plzeň, která aktuálně na Spartu ztrácí osm bodů, musí ve svých zbylých třech duelech naplno bodovat. Holešovické už sice čekají jen dvě střetnutí, jeden jediný bod jim však zajistí zisk Prezidentského poháru.

„První skončit chceme. Po loňské sezóně nám hodně lidí nevěřilo. My jsme ale formu potvrzovali po celý rok, ne jen na začátku nebo konci sezóny,“ říká slovenský útočník Pražanů Mario Bližňák. „Jsme za to rádi, Prezidentský pohár získat chceme,“ potvrzuje Richard Žemlička, asistent trenéra Sparty, který připomíná i další důvod, proč je výhodné základní část opanovat.

„Je to i výhoda do play-off. Kdyby všechno dobře dopadlo, finále bychom začínali doma. Ale play-off je nová soutěž a tam to samozřejmě bude mnohem těžší než v základní části,“ říká Žemlička.

Soupeře neřeší, soustředí se na závěr

Sparta díky nejhůře druhé příčce po základní části už s předstihem ví, že čtvrtfinále začne na domácím ledě, na soupeře si ale bude muset počkat. Toho se dozví až po odehrání předkola. „Teď se ale chceme v posledních dvou kolech soustředit sami na sebe, abychom se dobře naladili na play-off. Rozhodně nechceme nic podcenit,“ vyhlašuje Bližňák, který si v neděli proti Boleslavi připsal tři kanadské body. „Není to ale jen o bodech. Teď to tam napadalo mně, předtím zase jiným hráčům. Ale jsem rád, že jsem pomohl mužstvu.“

Vysněného soupeře pro čtvrtfinále však čtyřiadvacetiletý Slovák nemá. „Je v podstatě jedno, koho dostaneme, lehký soupeř už to nebude. Když chcete vyhrát, musíte přejít přes každého soupeře. Ale předkolo sledovat určitě budeme."

Reklama

Související témata: