Hlavní obsah

Pardubice: Jen hvězdy k titulu nestačí

PRAHA

Pardubice vyhrály s přehledem základní část hokejové extraligy a s velkými ambicemi vstupovaly do play-off. Ve vyřazovací části chtěly ještě vylepšit loňskou finálovou účast a po dlouhých patnácti letech slavit na Východě Čech titul. Po předcházejících výborných výsledcích na to v Pardubicích myslel snad každý. Oprávněně. Ovšem až příliš předčasně.

Článek

V Pardubicích se asi příliš nezatěžovali tím, že nejprve musí ve čtvrtfinále vyřadit nadšením oplývající Plzeň. Je jasné, že celek, který se dostal do play-off doslova v hodině dvanácté, sváděl k podcenění. Pardubice tomuto dojmu ale podlehly více než se slušelo.

Nejprve vládl Dopita

Zvláště poté, co vysoko vyhrály první dvě utkání na domácím kluzišti. Jenže i přes na první pohled jasné výsledky (6:3 a 5:2) nebyla hra obou soupeřů tak diametrálně odlišná. Plzeň ale zapomněla na fakt, že v play-off bývá jindy třeba i nevýrazný Dopita jak politý živou vodou - ve dvou zápasech nasbíral sedm bodů.

Na Západě Čech si už plzeňští obrovitého centra pohlídali a dalším technickým borcům Pardubic znechutili hru tvrdými zákroky na hranici pravidel. Tím se neomezení vládci základní části nechali zbytečně otrávit a místo, aby se soustředili na své výkony, zaznívaly z jejich tábora jen nářky.

Komplex Málek pokračuje

Kromě toho je v rozhodujícíh chvílích neuvěřitelně trápila i největší hvězda Plzně Roman Málek. Brankář, o kterém někdejší pardubická legenda Vladimír Martinec po prvních zápasech prohlásila, že je z formy. 

Jenže odvrhnutý gólman Slavie se v Plzni chopil nové motivace a vybičoval se k velkým výkonům. V posledních dvou utkáních pustil jen dva góly a po loňském finále v dresu Slavie se podruhé postaral o pardubický smutek.

Sedmé zápasy pardubickým strašákem

Kromě Málka musí Pardubice strašit i sedmé rozhodující zápasy play-off. V roce 2001 prohrály sedmý zápas čtvrtfinále s Vítkovicemi, loni nestačily ve finále na Slavii, a nyní neuspěly ani proti Plzni . Přitom pokaždé měly výhodu domácího prostředí.

Nejdůležitějším faktorem historického vyřazení lídra základní části jasným outsiderem soutěže ale byla bojovnost. Zatímco Plzeň stále s buldočí vytrvalostí věřila v možný úspěch, Pardubicím snad ani nepřicházelo na mysl, že by se (slovy kouče Říhy) "to slabé mužstvo mohlo zvednout" a pokazit jim jejich cíl - zisk titulu.

Pardubice měly v kádru plno hvězd, kromě Dopity třeba Lubinu, bratry Sýkorovi, Adama Svobodu a další současné i bývalé reprezentanty. Jenže stmelit individuální schopnosti hráčů ve prospěch kolektivu bývá někdy těžké a to se zkrátka letos v nejdůležitějších zápasech v Pardubicích nepovedlo.

Reklama

Související témata: