Hlavní obsah

Sparta srovnala krok se Slavií

PRAHA

Hokejistům Sparty se povedlo srovnat stav semifinálové série se Slavií, i když teprve sedm minut před koncem třetí části smazala vedení soupeře a vítězný gól dala v prodloužení. "Hráči šli s velkou touhou za úspěchem a nakonec se dočkali zasloužené výhry," tvrdil trenér Alois Hadamczik.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jan Hanzlík ze Sparty (vlevo) a slávista Michal Sup ve druhém semifinálovém utkání play-off.

Článek

Sparta pozměnila složení všech tří útoků a snažila se o rychlejší přechod středního pásma, což přineslo dvě Špilárovy šance, z nichž tu druhou zastavila tyčka. Slávisté znovu spoléhali na dobrou práci v obraně, výborné bruslení a důraz. Martincovu slibnou příležitost ale chytil Bříza. Domácí zahrozili Bartečkovou střelou, po ní se dorážel Broš, puk však za čáru neprotlačil.

KLÍČOVÝ OKAMŽIK
Spartě se podařilo sedm minut před koncem díky trefě Jakuba Šindela prolomit střeleckou impotenci a srovnat stav utkání. V prodloužení se pak proti Fraňkovi v brance Slavie prosadil Martin Chabada.

V závěru první části ale sparťané doplatili na nedisciplinovanost. Při vyloučení Tomajka fauloval u mantinelu Procházka a soupeři stačilo 13 vteřin dvojité početní výhody, aby po Beránkově přihrávce skóroval vkleče Sup. Slávistům vedení hrálo do not, mohli se soustředit na defenzívu a čekat na brejky. Domácím dlouhá scházela útočná razance a když už Tomajko obral ve středním pásmu o puk Krátošku a řítil se sám na Fraňka, brankář sólo zneškodnil.

Domácí šli postupně s větším důrazem za pukem a vytvářeli si i víc gólových příležitostí, jenž Chabada po přečíslení v oslabení ani Broš zblízka se neprosadili. Deset minut před koncem třetí části neměla gólový efekt ani prudká Špilárova střela, už překonaný Franěk se stihl ohnat hokejkou za sebe a nebezpečí zažehnat. Vzápětí mohl náskok hostí zvýšit Beránek, Bříza ale včas nastavil beton.

HVĚZDA UTKÁNÍ
Petr Bříza, brankář Sparty: Po středečním čtyřgólovém přídělu se mu dařilo o hodně lépe, pochytal osmatřicet střel soupeře. Díky jediné inkasované brance v oslabení se může pochlubit více než 97% úspěšností zákroků.

Až 7,5 minuty před koncem se podařilo sparťanským útočníkům zlomit střelecké prokletí, po ráně Kratěny dopravil nadvakrát puk do sítě nejmladší hráč na ledě Šindel. Zápas pak spěl do prodloužení. V jeho třetí minutě nejzkušenější ze slávistických beků Kučera ztratil puk, což nabídlo Spartě překvapivé přečíslení. Ujčík viděl ve výhodné pozici před Fraňkem Chabadu a ten rozhodl.

"Mrzí nás ta prohra, protože jsme dlouho drželi vedení a donutili Spartu, aby hrála vabank. Aktivnějším domácím v závěru přálo štěstí, a pak uměli potrestat naší chybu v prodloužení," tvrdil asistent slávistického kouče Ondřej Weissmann.

Sparta - Slavia 2:1 pp (0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 53. Šindel (Jan Hanzlík, Kratěna), 63. Chabada (Ujčík) - 17. Sup (Beránek, Kučera). Rozhodčí: Havlík, Kolísek - Čížek, Padevět. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. Diváci: 7269.
Sparta: Bříza - L. Procházka, Řezníček, Sloboda, Šrek, Jan Hanzlík, Srdínko - Ton, Šimíček (41. Ujčík), Chabada - Špilár, Broš, Bartečko - Kratěna (10.-11. a 37.-40. Ujčík), Šindel, Tomajko. Trenéři: Hadamczik a Konečný.
Slavia: Franěk - J. Novák, D. Pojkar, Houdek, Kučera, Kuntoš, Graňák - D. Hruška, Beránek, Sup - Klepiš, P. Martinec, Antoš - Vondrka, M. Kopecký, R. Dlouhý - Ivan, Krátoška, Tomica. Trenéři: Růžička, Weissmann a Kalous.
Stav série: 1:1
Druhé semifinále
Zlín - Plzeň 4:3 pp

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice