Hlavní obsah

Diváci dotlačili Jihlavu k postupu

JIHLAVA

Jako v někdejších slavných časech Dukly to vypadalo v pondělí kolem Horáckého zimního stadiónu v Jihlavě. Kdo se jen trochu opozdil, neměl kde zaparkovat. Vysočinu ovládla po letech hokejová euforie.

Článek

Před čtvrtým barážovým duelem proti Českým Budějovicím zaplnilo ochozy přes osm tisíc fanoušků. Tribuny k stání byly obsazeny už půldruhé hodiny před zahajovacím vhazováním. Stálo se v uličkách i na nepříliš bezpečných místech za plexisklem kolem mantinelu.

Jihlavu čekal poslední krok na cestě zpět do extraligy, který bývá vždycky nejtěžší. Po pěti letech od neúspěšné baráže se Znojmem měla nejvyšší soutěž opět na dosah. "Když nám znovu zachytá Suchan, můžeme už o postupu rozhodnout," sliboval si útočník Dukly Tomáš Čachotský. "Naši diváci jsou skvělí, oslavovat návrat do extraligy doma by si zasloužili," tvrdil.

Budějovičtí však prostřednictvím svého útočníka Jaroslava Kristka, který má zkušenosti i ze zámořské NHL, vzkazovali, že se ani za krajně nepříznivého stavu série ještě nevzdávají. "Naše situace je už hodně vážná. Jihlava zatím uspěla úpornou obranou. My ale pořád doufáme, že se kvalita nakonec přece jen projeví. V prvních třech střetnutích jsme byli pokaždé lepším týmem, ale bohužel se nám v koncovce nevedlo," litoval.

Oslavné chorály

Průběh čtvrtého zápasu dal za pravdu Čachotskému. Nadšení fanoušci od začátku hnali svoje mužstvo za postupem. Doslova uragán se mezi nimi strhl poté, co Petr Kaňkovský vstřelil vedoucí gól. Právě on loni na podzim pomáhal jako hostující hráč Českým Budějovicím v extralize uniknout z poslední příčky.

"Tehdy by mě ani ve snu nenapadlo, jak se role za pár měsíců obrátí," usmíval se po zápase šťastný střelec, který už chtěl před třemi roky, kdy skončil ve Znojmě, dát nejvyšší soutěži vale.

Diváci nakonec Duklu k postupu dohnali. Po Rytnauerově trefě devět minut před koncem se již z hlediště ozývaly vítězné chorály oslavující postup. Nebyly předčasné. Hosté totiž dohráli střetnutí v obrovské křeči. Těsně před závěrem zamířil do prázdné brány ještě jednou Kaňkovský a jihlavský led ovládly žlutá a červená barva.

Dav fanoušků oslavoval s hráči. Hrdina série Suchan létal nad jejich hlavami. Jihlava prožívala velké pondělí. Po pěti letech je zpátky mezi elitou. Zaslouženě.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice