Hlavní obsah

Ručinský trénuje na Slavii, ale jedná s Rangers

PRAHA

Hned tři hokejisté z NHL by mohli posílit pražskou Slavii v případě výluky v zámořské soutěži. První společný trénink s úřadujícími vicemistry extraligy v Edenu absolvovali útočník Martin Ručinský z Vancouveru, centr Josef Vašíček z Caroliny a obránce Atlanty Tomáš Klouček. S Vašíčkem je klub dohodnutý, ve zbývajících případech si ještě obě strany nechaly čas.

Foto: REUTERS

Martin Ručinský v dresu New York Rangers

Článek

"Oba kluci s námi zatím jen trénují, ale v dalších dnech se určitě najde čas na to, abychom se eventuelně o možnosti jejich působení ve Slavii pobavili. V případě Martina Ručinského bych potom musel jednat i s Litvínovem, který vlastní jeho práva pro extraligu," připomněl kouč a generální manažer Slavie Vladimír Růžička.

Litvínov zatím ne

Ručinského pojí s Růžičkou dlouholetý přátelský vztah a navíc se zařekl, že v Litvínově nebude hrát, pokud ve své funkci zůstane tamní generální manažer Vladimír Macholda. "Na tom se nic nemění," ujistil dnes olympijský vítěz z Nagana přítomné novináře. Na druhou stranu ovšem potvrdil, že spekulovat o dohodě se Slavií je přinejmenším předčasné.

"Nedojíždím, mám v Praze byt, tréninky jsou tady vynikající a je tu také řada bývalých litvínovských hráčů s koučem Růžičkou, který tomu šéfuje. Beru to i jako ideální možnost přípravy na Světový pohár. Zeptejte se mě až po něm, to už budu chytřejší," vybídl zástupce tisku k trpělivosti.

Na ledě polykal tréninkové dávky v jedné řadě právě s Vašíčkem a s mladým Petrem Jarošem, na hlavě ještě tmavomodrou helmu newyorských Rangers. "Ne, žádnou novou smlouvu s nimi nemám," odmítl Ručinský s úsměvem obnovenou spojitost s týmem z Manhattanu, který ho v závěru základní části minulého ročníku NHL pustil do Vancouveru. Připustil však, že právě Rangers jsou jedním z týmů, s nimiž jako nechráněný volný hráč vyjednává o kontraktu.

Ručinský chce zůstat doma

"Zatím se nic neděje, jeden teď vlastně vůbec neví, co se stane. Letošní rok je kvůli plánované výluce výjimečný, zažil jsem to už před deseti lety. Pokud by se ale v NHL skutečně nehrálo, zůstal bych určitě tady v extralize," ujistil dvojnásobný světový šampion. "Jsem venku už třináct let, rád bych strávil Vánoce s rodinou doma. Nějaké Švýcarsko nebo Rusko mě nezajímají," dodal Ručinský.

Vašíček ani Klouček ještě v extralize neodehráli ani jedno utkání, oba odešli do zámoří v útlém věku. Třiadvacetiletý juniorský mistr světa Vašíček si před dvěma lety s Carolinou zahrál finále Stanleyova poháru, rozlet o rok staršího Kloučka přibrzdilo před třemi lety v Rangers vážné zranění kolena. V současné době přemýšlí nad kvalifikačním kontraktem, jenž mu předložilo vedení Atlanty.

Vašíček se těší na Světový pohár

"Na ledě v Edenu jsem zase po šesti letech, ale v juniorce jsem hrával s Kloučkem a s Pojkarem a znám i dalších padesát procent lidí, kteří se na Slavii kolem hokeje točí," svěřil se po návratu do známých míst Vašíček. Obrovitý centr, jehož jméno figuruje i v nominaci reprezentačního trenéra Ivana Hlinky pro nadcházející Světový pohár, zatím čeká na novou smlouvu s Carolinou.

"Můj agent Rich Winter jedná, občas se ozve, co je nového. Nejprve se ale musí v NHL vyřídit problém s kolektivní smlouvou, pak se uvidí. Podle mého si obě strany v průběhu roku uvědomí, že na stávce prodělávají, a soutěž se rozeběhne," předpokládá rodák z Havlíčkova Brodu. Dodal, že se už těší na Světový pohár. "Je to pro nás i možnost určité satisfakce za mistrovství světa," připomněl Vašíček vyřazení českého celku ve čtvrtfinále šampionátu týmem USA.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice