Hlavní obsah

Nedvěd: Více než půlka hráčů by se v NHL chytla

PRAHA

Petr Nedvěd si po deseti letech znovu vyzkoušel úroveň české hokejové extraligy, když se stejně jako během tehdejší výluky v NHL, oblékl do dresu pražské Sparty. V tuzemské nejvyšší soutěži si 32letý centr zatím zvyká na širší kluziště a vadí mu časté fauly hokejkou. V rozhovoru pro deník Právo dále uvedl, jak odhaduje stávku v NHL, či jak často se vidí s manželkou.

Článek

Ve třetím zápase po návratu do extraligy jste se prosadil i střelecky. Už se na ledě cítíte optimálně?První dvě utkání jsme se ještě sehrávali, necítil jsem se úplně ideálně, ale já s tím počítal, že mi adaptace bude chvíli trvat.

Na co se vám tady v Česku zvyká nejhůř? Mám problémy se širším kluzištěm. Jsem zvyklý najíždět si podél pravého mantinelu a pak od něj střílet, jenže tady jsem od brány moc daleko. Musím si najíždět víc doprostřed.

Co vás za ta první tři kola v extralize nejvíc překvapilo? Už než jsem se vrátil, věděl jsem, jak vynikající ta soutěž je. Myslím, že víc než půlka hráčů by se v NHL chytla. Všichni mají sílu a dobře bruslí. Jde jen o to, aby dostali šanci.

Mnoho hráčů si po návratu stěžuje na drobná držení a hákování. Toho držení je tady na můj vkus strašně moc. Hráči bez puku jdou do útoku a ti bránící hokejisti se jich chytí a třeba třetinu se vezou, což hokeji vůbec nepomáhá. Škodí to hlavně těm lepším hráčům, kteří by mohli daleko víc vyniknout.

Jaký je recept na vymýcení tohoto nešvaru? Recept je docela jednoduchý, teď jde o to, jestli liga na tom má zájem nebo ne. V NHL to vyčistili a strašně hokeji pomohli. Řekli, že budou všechno pískat, a od prvního zápasu za každé držení vylučovali. Rozhodčí jsou tam výborní, u nás se to bohužel zatím nepíská. Pokud by ale i u nás dostali jasný pokyn, aby to netolerovali, věřím, že to zmizí i z extraligy. Když si odvykli hráči v NHL, proč by nemohli tady?

Z NHL jste zvyklí na lepší diváckou kulisu, než panuje na domácích zápasech Sparty... Kdyby tady byl stadión pro čtyři tisíce diváků, vypadalo by to jinak, jenže sem se jich vejde 14 tisíc. Jsme v Praze, lidi jsou tady trochu zhýčkaní. My můžeme jen doufat, že naše výkony přivedou diváky do ochozů. Když budeme hrát špičkově a vítězit a lidé pořád nebudou chodit, tak pak už je problém asi někde jinde. Je to škoda.

V NHL patříte klubu Phoenix Coyotes, jak sledujete jednání mezi majiteli klubů a zástupci hráčů?Teď se tam nic moc neděje, situace vypadá hodně špatně. Ústupek musí udělat obě strany, nestačí, když ustoupí jen jedna. Ze strany hráčů už jsme udělali velký krok ke kompromisu. Majitelé ale žádný nechtějí, mají požadavek platového stropu mezi 30 a 35 milióny dolarů, ale tolik berou v některých týmech tři hráči. To bychom šli z jednoho extrému do druhého. Takhle to nemůže nikdy fungovat.

Jaký je váš odhad situace, začne letošní sezóna? Pokud si budou majitelé klubů stát na svém, tak určitě ne. To spíš NHL zanikne.

Přemýšlíte o tom, co byste dělal, kdyby se tento katastrofický scénář naplnil? Rozhodl jsem se pro Spartu, takže možnost, že bych šel někam jinam v Evropě, nepřichází v úvahu. Nemá cenu skákat z jednoho vlaku do druhého. Budu rád, když NHL začne, ale když ne, zůstanu tady, jsem ve Spartě spokojený.

Je s vámi v Praze manželka Veronika, která se v Americe věnuje modelingu? Střídavě. Před necelým týdnem se vrátila do USA, za další týden sem zase přijede.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice