Hlavní obsah

Finálová show jde do pátého kola. Jeden tým si připíše třetí čárku

Praha

Čtyři zápasy rozdaly karty rovnoměrně. Teď dvě výhry a bude znám nový šampión hokejové extraligy. V úterý je na programu páté finále České pojišťovny play-off. Díl pátý na ledě Pardubic, kam přijede Kometa Brno. Ta zde může hrát v této sezóně naposledy, ale také nemusí. Utkání od 17:40 vysílá ČT4.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Divíšek z Brna před brankářem Pardubic Martinem Růžičkou

Článek

V prvních dvou utkáních se na ledě Východočechů přivalila gólová bouře, padlo dvacet gólů a vždy vyhrál jiný tým. V Brně se produktivita vrátila do stylu - play-off rozhodují brankáři - padlo šest gólů a opět si každé mužstvo připsalo po jednom vítězství. Na koho je nyní vyvíjen větší tlak? Na Kometu, která mohla jít do trháku? Nebo na domácí? „Tlak dost vytváří novináři. Já si to vůbec nepřipouštím, nemyslím na to. Člověk stejně nemůže nic změnit," snaží se být nad věcí pardubický brankář Martin Růžička.

Probíhající ročník nejvyšší soutěže má před sebou maximálně tři zápasy, minimálně dva. Ty rozhodnou, není čas se šetřit. Jedno zaváhání, chyba, nepozornost a celá sezóna může skončit sice ve finále, ale porážkou. „Tempo je pekelné, ale snad už jsem se do toho dostal. Zápasy s Pardubicemi si užívám a chci přispět k tomu, aby Kometa vybojovala titul," je odhodlaný šestadvacetiletý útočník Vojtěch Němec, který naskočil do finále play-off poté, co si doléčil zraněné rameno.

Útočníci, to je v cestě za mistrovským titulem problém Komety, forvardi pro zranění postupně odpadávají - Radek Dlouhý, Miroslav Holec, Róbert Petrovický a Tomáš Svoboda. Navíc v sobotu Brno prohrálo po samostatných nájezdech, podruhé v této sérii. Místo mečbolu nastalo srovnání partie.

Kéž bychom si připsali čárku my, přeje si kouč Brna Venera

„Nemá cenu neustále přemýšlet o tom, že jsme mohli třeba minulý zápas vyhrát. Úplně stejně by se v tom mohli babrat Pardubičtí. Myšlenkami jsme už výhradně u úterního zápasu, uděláme všechno pro to, abychom soupeře do vedení nepustili," věří trenér Zdeněk Venera.

„Páté střetnutí může být klíčové, protože vítěz bude už jen jedinou výhru od titulu. Tým, který získá mečbol, bude mít navíc navrch i po psychické stránce. Kéž bychom to byli my. Ve čtvrtek by pak byla veliká šance finále doma zakončit a titul si s našimi fandy náležitě užít," sní trochu dopředu Němec, pro kterého by zisk mistrovského poháru znamenal něco více. „Se svojí vyvolenou se budeme po roční známosti brát pátého května. Čekáme potomka."

Jenže Pardubice také chtějí titul, nevzdají se a trochu jim pomáhá i historie. Play-off hrané na čtyři výhry tento tým ještě pátý duel nikdy neprohrál, když byl stav série 2:2. „Tak snad se to nikdo v kabině nedozví a budeme hrát normálně. Na historii se nedíváme," pronesl pardubický kapitán Petr Koukal.

Pardubice 20, Brno 6. Přijde opět po návratu na východ Čech gólová průtrž? „Nečekám žádnou přestřelku. Bude to určitě zase strašně vyrovnaný souboj, kéž bychom si připsali vítěznou čárku my," dodal Venera.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice