Hlavní obsah

Atleti nenaplnili očekávání

BIRMINGHAM

Třídenní boje v Birminghamu české atlety přesvědčily, že měli před halovým mistrovstvím světa velké oči. Z očekávaných tří až čtyř medailí se nakonec vrátili s jedinou - díky Romanu Šebrlemu, třetímu v sedmiboji.

Foto: PRÁVO

Jedinou medaili přivezl z Birminghamu Roman Šebrle.

Článek

"Naši nepřijeli tak připraveni, jak jsme předpokládali," reagoval šéftrenér reprezentace Václav Fišer na bilanci, se kterou se Češi zařadili v medailové tabulce na 20. až 28. místo.

Adam Ptáček, jenž přijel v roli druhého nejlepšího tyčkaře zimní sezóny, nedokázal předcházející výkony zopakovat ve zrádné kvalifikaci. Ani jeho tréninkový kolega Štěpán Janáček pak nepředvedl výkon, kterým si zajistil účast na MS, a ve finále také scházel.

Formu z předcházejících týdnů obdobně neprodal výškař Jaroslav Bába. Tíha velkého závodu na osmnáctiletého mladíka padla ve chvíli, kdy si uvědomil, že bojuje ve finále mistrovství světa. Zato jeho domácí soupeř Tomáš Janků, který se potýkal v přípravě s bolestmi zad a neměl takové ambice, vytěžil za dané situace úspěch v podobě šestého místa. Ve stejné disciplíně žen výškařka Iva Straková také nenavázala na své letošní maximum a na vlastní kůži se přesvědčila, že na velkou soutěž typu MS ještě nedozrála.

Oddechový čas před Paříží

"Nedařilo se nám tady. Vybrali jsme si oddechový čas před letním mistrovstvím světa v Paříži," doufal Fišer. Sázel především na duo vícebojařů Roman Šebrle, Tomáš Dvořák a počítal, že tito borci zrežírují soutěž sedmibojařů a nakonec v ní budou dominovat. "Nebyli tak připraveni, jak jsme si mysleli," podcenil Fišer před šampionátem fakt, že necestovali do Birminghamu po zdravotních trablích v optimální kondici.

Přesto právě sedmibojaři se nakonec postarali o nejlepší výsledky a ctí je, jak se prali s konkurencí za situace, kdy věděli, že nemají optimální formu. Nelze se pak divit, že Šebrle si vážil medaile víc než bronzu a zlata, které si přivezl z předcházejících MS pod střechou v Maebaši a v Lisabonu. Dvořák, který začínal závod z poslední pozice, se prokousal na pátou příčku, což bylo za současné situace také maximum jeho možností.

Z dua běžců lépe dopadl půlkař Roman Oravec, který postupem do semifinále naznačil, že má šance proniknout výš. Michal Šneberger vypadl už v rozběhu na 1500 m, ale v jeho případě se žádné velké zázraky nečekaly.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice