Hlavní obsah

Jarošík neměl s Novotným a Čížkem slitování

MOSKVA/PRAHA

K dlouho očekávanému souboji dlouholetých kamarádů ze Sparty došlo v Moskvě. CSKA, jehož největší hvězdou je Jiří Jarošík, při ruské ligové premiéře hostil Rubin Kazaň, jehož největší posilou je pro změnu Jiří Novotný.

Článek

Společně s Novotným navíc nastupuje v týmu nováčka z Tatarstánu také Tomáš Čížek. Moskvané si v domácím prostředí s Kazaní hladce poradili a rozstříleli hosty 4:0, dvakrát se přitom trefil Jarošík.

Dvě trefy levačkou

"Byl jsem na tenhle zápas pořádně nabuzený. S Jirkou jsme se hecovali, voláme nebo si píšeme esemesky prakticky denně. Vletěli jsme na ně zostra a v 18. minutě jsem dal první gól. Náš obránce vypálil, míč se dostal ke mně v šestnáctce. Pravačkou jsem si ho ztlumil a levačkou z otočky poslal pod břevno. Rozhodující pro vývoj zápasu byl náš druhý gól před přestávkou," tvrdil Jarošík.

Po změně stran tlak domácích prý trochu povolil. "Čekali jsme na brejky. Čtvrt hodiny před koncem přišla moje druhá trefa. Za hranicí šestnáctky jsem vypálil levačkou z první. Trefil jsem to parádně, gólman neměl šanci. Tím bylo vymalováno. Čtvrtý gól už byl jen pojistkou," ohlížel se za utkáním.

Lepší vstup do soutěže si tým CSKA asi nemohl přát. "Zápas nám vyšel parádně, ale hráli jsme proti nováčkovi, takže vítězství bylo vlastně povinné. Na Kazani je vidět, že se dává dohromady, sehrává se a moc spoléhá na Novotného. S ním bych se měl vidět ještě v Moskvě, než odletí do Kazaně," vyprávěl do telefonu Jarošík.

Neměli jsme na ně

Třináctinásobný český mistr a bývalý kapitán Sparty Jiří Novotný není zvyklý dostávat čtyři góly v zápase. Z prohry s CSKA však tragédii nedělal. "Neměli jsme na ně. Oni mají kvalitní mužstvo, které v zimě posílili především o Jirku Jarošíka a ten je v něm skutečnou hvězdou. My se pořád sehráváme. Vždyť dva noví hráči přišli prakticky před zápasem, ani jsme se s nimi nestačili před utkáním domluvit," tvrdil Novotný.

V týmu Kazaně hraje dost cizinců a šéf obrany Novotný se je snaží dirigovat v ruštině. "Jsou tady Jihoameričané, Afričané, Asiaté. Hraji uprostřed obrany a když na ně křičím, tak samozřejmě rusky, ale nejsem si jistý, jestli mi všichni rozumějí. Jen s Tomášem Čížkem si dokážeme vyhovět. Bude to ještě chvíli trvat, než z tohohle souboru bude mužstvo," mínil Novotný. "Prohra s CSKA byla krutá. Zahrozili jsme snad dvakrát, jinak nás k ničemu nepustili. Všechny míče, které šly zezadu dopředu, stačili spoluhráči ztratit, takže jsme v obraně byli v jednom ohni," nabídl svůj pohled na zápas.

Každý jiné starosti

Přestože Kazaň na úvod prohrála, nedělá z toho nikdo velkou tragédii. "CSKA není soupeř, který by nás měl zajímat. Trenér nám zdůraznil, že se nesmíme nechat otrávit prohrami se špičkou, kterou tvoří také Lokomotiv nebo Spartak. My musíme hlavně doma porážet soupeře na naší úrovni, v nichž se bude hrát především o záchranu. Bude to fuška, ale v Kazani věří, že to dokážeme, proto tam prý jsem," přiznával Novotný.

I když s Kazaní neabsolvoval kompletní přípravu, protože tam přestoupil začátkem února, tvrdí, že hráči jsou skoro pořád spolu. "Je to jedno velké soustředění. Ale zvykám si a na dálku sleduji Spartu. Alespoň, že je nás v Rusku víc. Nejčastěji jsem v kontaktu s Jirkou Jarošíkem. Léta jsme to táhli spolu, teď máme každý jiné fotbalové starosti. Jeho zajímá titul, mne záchrana," dodal Novotný, který s týmem zůstává do čtvrtka v Moskvě a teprve pak poletí do Kazaně.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice