Hlavní obsah

Hráči musejí mít extrémní fyzičku, vyžaduje třinecký kouč Turek

Významný den v trenérském životě čtyřicetiletého Plzeňáka Josefa Turka bude tento pátek. Poprvé bude koučovat mužský tým. V zápase Tipsport extraligy povede předposlední mistry Oceláře Třinec proti posledním šampionům ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Foto: Vladimír Kolář, Právo

Trenér Josef Turek povede do extraligy tým Třince.

Článek

Těšíte, anebo vás z toho mrazí?

Samozřejmě se těším. Stejně jako mí hráči i já jsem už hladový po hokeji.

Třinec vydatně posílil a patří k favoritům Tipsport extraligy. Nemrazí vás z toho?

Neřekl bych, že jsme největší favorit. Máme dobré hráče a také špičkové, ale i ty, co nejlepší léta mají za sebou. Naši soupeři jsou na tom stejně. Také mají střelce i tvůrce. Chceme hrát o nejvyšší příčky a věříme, že na to máme.

Takže po roce se chystáte rovnou na boj o titul?

Cíle jsou postupné. Ten první je dostat se do play off. Jsem moc rád, že o ně mohu hrát s hokejisty, které mám a že metody, které používám, i klíčoví hráči týmu respektují. Mám radost, jak na tréninku pracují.

Jaké jsou to metody?

Mám svůj způsob trenérské práce, nikoho nekopíruju, odnikud si nevytahuju tréninkové plány jiných. Věřím tomu, co dělám a jak to dělám. Ty metody jsem si nastolil hned na začátku, osvědčily se mi a postupně je vylepšuji. Nezačínal jsem s žáky, hned jsem pracoval s juniory a nyní poprvé s chlapy jako jejich hlavní trenér. Je to cvrnkot. Někdy mám pocit, jako bych byl trenér fotbalistů Barcelony.

Co je základem vaší trenérské filozofie?

Útočný hokej. Abyste jej mohl na hráčích požadovat, musejí mít extrémně dobrou fyzickou kondici. K takovému způsobu hokeje musejí směřovat všechny kroky hned od prvního tréninku a v celém přípravném období. Neříkám, že každé střídání je nutné do soupeře bušit hlava nehlava, to nejde. Hráči jsou natolik chytří, aby se uměli i zatáhnout, ne jenom lítat po ledě. To by se vyždímali za jednu třetinu. Nechci, aby bezhlavě nastřelovali kotouče, chci, po nich, aby hru tvořili.

Fyzičku zřejmě vaši svěřenci mají. Například Radek Bonk během léta shodil dvanáct kilo.

Testy potvrdily, že kondičně jsou na tom hráči velmi dobře. Co se týče Radka, připravoval se individuálně a na testech měl výborné výsledky.

Celá kabina vám tyká, i to je vaše filozofie?

V tykání nevidím problém. Hodně hráčů je ke mně věkem blízko, Honza Peterek je dokonce o měsíc starší. Mám hráz, za niž hráče nepustím. K čemu je vykání, klanění se, když zjistíte, že vás hráči neposlouchají a trénink není takový, jaký chci, aby byl? K ničemu. Přesto, že mi tykají a máme k sobě normální vztah, tak když vlezu s nimi na led, mám radost.

Kde berete jistotu, že to bude fungovat, když jste na začátku práce hlavního kouče?

Ve Slavii jsem zažil, že Vladimírovi Růžičkovi hráči také tykali. I ti nejmladší, co přišli do týmu z juniorky. A to je jeden z nejlepších trenérů. Tykání problém není.

Nemáte obavy z toho, že v přípravě jste odehráli jenom šest utkání?

Kolik jsme naplánovali, tolik jsme odehráli. Preferoval jsem hru na tři pětky tak, aby ti, na které přišla řada, šli do zápasu naplno, po hlavě. Aby pořád měli po hokeji hlad. Tři dny před prvním extraligovým zápasem vidím, že jsou hodně hladoví.

Jaký je váš strategický plán pokud v termínu nezačne v zámoří NHL?

Počítám s obráncem Radkem Kleslou. Trénuje s námi delší dobu, jsme s ním domluveni, je připravený nám pomoci. O další hráče mám zájem jen tehdy, pokud budou ochotni hrát s maximálním úsilím a bude je na ledě vidět jako opravdové hvězdy.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice