Hlavní obsah

I bez Jágra si Kladno věří na play-off

KLADNO

V nelehké situaci je nyní kladenský hokejový klub. Aktuálně čtvrtý tým extraligy totiž hned v úvodu reprezentační přestávky ztratil svou hlavní hvězdu a nejproduktivnějšího hráče soutěže Jaromíra Jágra. I přes odchod nejslavnějšího odchovance do ruského Omsku však Kladenští věří, že se udrží v elitní osmičce a po osmi letech si zahrají play off.

Článek

"Že Jarda odejde, jsme počítali. Je to pro nás ztráta, ale my se s tím musíme vyrovnat a věříme, že se nám to podaří," řekl kouč Zdeněk Müller při rozhovoru s novináři po dnešním tréninku kladenského týmu, na němž Jágr již chyběl.

O tom, že se pravé křídlo elitní formace Rabatu vydá vydělávat dolary do bohaté superligy, se Müller oficiálně dozvěděl v neděli ráno. Za hotovou věc však považoval jeho odchod již delší dobu. "Čekalo se jen na přestávku a otevření přestupů," řekl. I samotný Jágr navíc v kabině před pátečním duelem proti Liberci spoluhráčům potvrdil, že v Česku prozatím končí.

Bez Jágra, ale s Kaberlem

Optimismus dodává kladenskému trenérovi i skutečnost, že místo jedné posily ze zámořské NHL bude moci po přestávce nasadit do hry další - již uzdraveného obránce Františka Kaberleho. "Do formy se navíc dostal Pavel Patera s Martinem Procházkou. Věříme, že se s touto obrovskou ztrátou vyrovnáme a postavení v tabulce si udržíme," přál si Müller.

.:ANKETA:
Dostane se letos Kladno do play-off? Hlasujte na konci článku.

Očekává také, že jeho tým již nebude mít takový respekt jako v první části extraligy. "Uvidíme, jak nás budou soupeři brát. Třeba nás budou podceňovat a nebude na nás už asi chodit plný barák. Návštěvy se srovnají do normálu," usmíval se trenér.

Jisté už je, že v prvním útoku bude místo Jágra hrát Vítězslav Bílek. Jednadvacetiletý hokejista si spolupráci s Paterou a Procházkou vyzkoušel i při nedávných zápasech ve Vsetíně a proti Jihlavě, kdy byl Jágr zraněný. A i bez něj Středočeši dokázali vyhrát.

Odpovědnost nyní ponese obrana

Müller si je vědom toho, že mužstvo bude muset změnit herní styl a soupeře se snažit porážet zejména precizní obranou. "Nyní jsme hráli hlavně díky první pětce útočně a dávali dost branek. Teď budeme muset trochu změnit herní styl a hrát poctivě zezadu a hráči si to uvědomují," tvrdil dvaačtyřicetiletý trenér.

Kladenští se také připravují na fakt, že se sledovanost jejich zápasů vrátí do normálu. "Všude, kde jsme hráli, byli vyprodané stadiony. To byla ohromná motivace pro hráče a i pro mě jsou vzpomínky výborné," přiznal Müller, pro něhož osobně byl zážitek vést hráče Jágrova kalibru. A to i přesto, že dvaatřicetiletá hvězda celku New York Rangers se často připravuje individuálně.

"On sám ví, co potřebuje. Šlo spíše o to, dohodnout se, kdy ho nasazovat do hry. Byli jsme například domluveni, že bude hrát všechny přesilovky a že když tam vydrží dvě minuty, zůstane na ledě," prozradil Müller některé detaily úspěšné spolupráce s výjimečným hráčem.

Třeba se Jágr ještě vrátí

Navíc se nedá vyloučit, že se Jágr v průběhu sezóny ještě z Ruska vrátí. I když tato eventualita je hodně nepravděpodobná. "Uvidíme, jak se tam bude cítit. Třeba kdybychom postoupili do play off, tak by mohl hrát na Kladně. Musel by se ale vrátit do 31. ledna," připomněl Müller datum, kdy se v tuzemsku uzavřou přestupní termíny.

I po Jágrově odchodu zůstal hlavní prioritou Kladna postup do play off, v němž se šestinásobný mistr představil naposledy v ročníku 1996/97. "Na play off bychom měli mít, sestava týmu je dobrá. Oproti loňské sezóně máme kvalitní mužstvo a před rokem nám uteklo play off v posledním zápase. Nyní bychom to tam chtěli dotáhnout," přál si Müller. Zda by to bylo ze čtvrté či z osmé pozice, to je mu jedno. "Play off se hraje na čtyři zápasy a stát se může cokoliv," dodal kladenský trenér.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice