Hlavní obsah

Kubina přivyká zimě i autobusům

PRAHA

Na zámoří neobvyklou klubovou věrností se může chlubit hokejista Pavel Kubina, který zatím všechny sezóny v NHL odehrál v Tampě Bay. V době stávky obléká dres Vítkovic a objevuje nepoznané. "Nejvíce mě teď doma trápí časné stmívání, zima a cesty autobusem," říká s úsměvem. Na Floridě v dresu Tampy Bay si přeci jen chladu příliš neužije.

Foto: ČTK

V Tampě Bay patří Pavel Kubina k nejplatnějším hráčům.

Článek

Dvojnásobný mistr světa a účastník zimních olympijských her v Salt Lake City přiznává, že už si na slunné Floridě zvykl. "Zhýčkalo mě to. Teď jsem strašně utahaný, vždyť se v půl páté stmívá a pořád je zima. Já to osm roků nezažil," vykládá Kubina, který i obtížně zaháněl únavu po cestách na zápasy autobusem: "Je pět hodin, to je pěkná fuška. Ale postupně už se odlišnému stylu přizpůsobuji. Zase se mi líbí, že je tady daleko víc volna."

Těší se na Vánoce

Přestože extraliga kvapila do reprezentační přestávky ve zběsilém tempu, nebylo to proti zámoří prý nic. "Hrálo se v úterý, pátek i neděli, jenže se tady nejezdí na dlouhé výjezdy jako v NHL," popisuje Kubina a dodává, že tak měl aspoň víc času na přítelkyni Andreu, dceru vítkovického prezidenta Františka Černíka. "Stěhovali jsme se z Čeladné do bytu v Ostravě, tak zařizování bylo dost. A hned mi všichni vyhrožují ostravským zápisným."

Volno využívají ke společným návštěvám kina, rádi zajdou na dobrou večeři. "Hodně se věnuji i rodině, protože jsme už dlouho nezažili, abychom byli tolik spolu. Taky se těším na Vánoce. To by mi ani nevadilo, když by napadlo moře sněhu, ten k nim patří. Štědrý den doma jsem neslavil snad dobrých deset let," pátrá v paměti.

NHL snad v lednu začne

A pochopitelně navštěvuje zápasy milovaného fotbalového Baníku. "Já vynechal jenom nedávný duel s Brnem a dost lidí mi to pak vyčítalo," směje se. V kontaktu je s Radkem Látalem a Martinem Čížkem. "Voláme si hodně. Taky mě mrzí, že to klukům nejde jako loni, kdy jsem jejich mistrovské tažení sledoval přes internet z Ameriky, ale to tak bývá, že forma nejde udržet pořád. Právě teď Baník potřebuje své fanoušky," uvědomuje si.

Loni zažil parádní sezónu, jeho klub, který urostlého obránce získal v draftu v roce 1996, triumfoval poprvé v historii v NHL. Radost mu nekalil ani otřes mozku, kvůli němuž začal hrát v extralize později. Tvrdě trénoval, nic nepodcenil. "Tušil jsem, že soutěž bude dost kvalitní, ale i tak mě úrovní překvapila. Pomohli tomu hráči ze zámoří, ale i tak je tu pořád spousta super hráčů, navíc se vracejí zkušení kluci z evropských lig," všímá si.

Těší jej, že extraliga láká diváky, přesto pozorně sleduje i dění v zámoří. "Jsem neustále v kontaktu s agentem Petrem Svobodou, který mi hlásí novinky. Moc jich sice není, jenže já jsem pořád optimistou a tvrdím, že v lednu by NHL mohla začít. Ani při stávce před deseti lety to v listopadu nevypadalo růžově a nakonec se soutěž rozběhla. Líbí se mi, že hráčská asociace je tak jednotná. My prostě neustoupíme," opakuje Kubina.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice